tisdag 27 september

Opinion

Publicerad 8 september 2020 - 20:06

Debatt

Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”En katastrof hotar den svenska jakten”

EU-kommissionens Reach-kommitté fick majoritet för sitt förslag om förbud mot blyhagel vid jakt i och intill våtmarker. Sverige röstade ja. Enligt uppgift efter att miljödepartementet gett tjänstemännen i EU order att rösta ja. Miljödepartementet styrs som bekant av Isabella Lövin (MP).

Men, det är väl ingenting att tjabba om tycker vissa. Sverige har haft blyhagelförbud länge vid jakt i och vid våtmarker. Men så enkelt är det inte.

EU:s definition av våtmarker medför att praktiskt taget hela Sverige klassificeras som våtmark! Man får inte ens bära blyhagelpatroner i fickan och korsa en bäck eller ens en liten pöl.

 

Lakas inte ut

Anledningen till att man inte ska använda blyhagel i våtmarker är att änder och övriga sjöfåglar tror att hagel som lägger sig på botten är sten som de använder i krävan för att mala sönder maten.
När man hör en del förklaringar från miljötalesmän så vill de få en att tro att det lakas ut i vattnet och blir på något konstigt sätt flyktigt? Så är inte fallet.

 

Stål i timmer

Blyhagel är den mest effektiva ammunitionen för att fälla ett djur. De andra väger för lite och måste då laddas med mer krut för att uppnå samma effekt, vilket de ändå inte gör.

Vad säger skogsägarna? Skogsägarna får nämligen inte betalt för ett träd med stålhagel i. Bly däremot går bra. Vilket skulle medföra att ingen kommer att kunna jaga med hagelvapen i skogen.

Det kan bli så att markägarna förbjuder stålhagel av detta skäl. Då blir det ingen jakt. Även eftersök efter trafikskadade djur kan bli drabbat med skadade djur som lider i onödan. Jägareförbundets medlemmar gör cirka 55.000 eftersök varje år.

 

En katastrof

Om detta förslag går igenom, det ska beslutas i både kommissionen och ministerrådet, så blir det katastrof för svensk jakt. Det finns ingen fullgod ersättningsammunition inom rimliga kostnader.

Om nu detta förslag går igenom, vad gör regeringen då? Ska man lösa in all ammunition, kanske hundratusentals patroner eller ska man räcka lång näsa åt jägarna och säga – det får ni lösa?

Vi får då leta upp en garanterad snustorr grusgrop och skjuta upp ammunitionen. Är detta miljövänligt? Eller måste vi lämna in den för destruktion? Naturligtvis på jägarens bekostnad.

Märk väl, här har jag bara nämnt hagelpatroner. Det kommer att gälla all ammunition med bly. Det kommer alltså inte ens att kunna övningsskjutas med exempelvis den relativt billiga kaliber .22 vilket kommer att innebära mindre övningsskytte och sämre skott på djur vilket kan innebära onödigt lidande för viltet (brott mot jaktlagen paragraf 27).

 

Politiken avgör

Än en gång har regeringen visat att det inte är det största partiet som har utslagsfrågan, det är ett av de minsta. Hellre regera och kompromissa än att tjäna folket, vilket de är satta att göra.

Måtte nu de politiska företrädarna i EU ha så pass gott förstånd att de röstar ner detta förslag. Det är politikerna, inte tjänstemännen, som ska avgöra.

Även om det inkluderar jaktfientliga miljöaktivister som genomsyrar ett visst parti.

 

Kent Löving

Jägareförbundet Blekinge

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget