torsdag 1 december

Opinion

Debatt: ”Du kan själv göra skillnad”

ICA, IKEA och Postkodlotteriet, Volvo, SKF samt Sveaskog är några företag som sponsrar organisationer som konsekvent överklagar jaktbeslut, skriver debattören.

Regeringen, riksdagen, Naturvårdsverket, länsstyrelser, förvaltningsrätter, kammarrätter och Högsta förvaltningsdomstolen. Många instanser är inblandade även i årets vargjakt. Tror vi på att det kommer att bli enklare i framtiden och mitt svar är trots utlovade förändringar? Nej, det blir inte enklare.

Debattartikel på Svenskjakt.sePublicerad 4 januari 2016 - 16:20

Denna hantering har kommit för att stanna, såvida att det inte sker några dramatiska förändringar vad gäller politikernas vilja och tydlighet – samt hur vi jägare och våra intresseorganisationer agerar. 
Fram till idag har politikerna misslyckats kapitalt med sitt agerande att försöka lösa denna mångåriga vargproblematik.
Hur många blev klokare efter att lyssnat på Åsa Romsons debatter i riksdagen och vad har skett för invånarna i vargområden i Värmland och Dalarna? Bara tomma ord utan handling och kraft. Resultatet är en älgstam i fritt fall och en vargstam som ökar okontrollerat.

Föreningar som infiltrerar
Jag glömmer inte hur den första vargskytten i Skråckarberget blev behandlad i början av 1980-talet, och den rättscirkus som följde. Idag är inget förändrat då jägare tvingas att vara anonyma för att idka sitt stora intresse och även eftersöksjägare som är utsända av polismyndigheten måste gå ut i media och förklara och försvara sig mot ”djurrättsgrupper” som vill ge sken av att detta är illegal jakt och djurplågeri.
Djurrättsgrupperna är de föreningar som infiltrerar organisationer, myndigheter och domstolar i storstäderna. De påstår sig värna om våra djur och motsätter sig all jakt. Eftersöksjägare ska förkorta lidandet på påkörda djur och borde hyllas istället för att motta dessa handlingar.

De ger ekonomiskt bidrag
Vem stödjer då våra överklagande organisationer?
Organisationerna är beroende av ekonomiska bidrag och blir idag sponsrade av bland annat följande företag: ICA, IKEA och Postkodlotteriet, Volvo, SKF, samt Sveaskog.
• Att skogsbolag stödjer stödjer dessa grupper ligger i linje med en deras krav på en minskad älgstam.
• Är det rätt att köpa mjölk hos den lokala ICA-handlaren som indirekt stödjer grupper som motsätter sig vargjakt och som sätter i system att överklaga alla beslut?
• Hur känns det som jägare att köpa lotter från Postkodslotteriet som ger vinst åt Naturskyddsföreningen? • Väljer du en produkt märkt ”Bra Miljöval” stödjer du indirekt Naturskyddsföreningen.
• Hur glada är boende i Branäs då IKEA använder namnet och vet att en del av deras vinst går till vargvänner i WWF som gör allt för att vargstammen skall växa?
• Vill stora företag som Volvo och SKF ha publicitet kring detta?

Tänk till innan du handlar, köper lotter eller anlitar företag som stödjer dessa grupper. Stödjer du indirekt vargvännerna och deras organisationer? Du kan själv göra skillnad.

Rolf-Anders Kindberg
Skråckarberget

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget