söndag 22 oktober

Opinion

Publicerad 7 augusti 2017 - 15:58

Debatt

Räven bestämmer var den ska ta vägen. Om jakten ska sluta så här bra måste hunden agera på ett sätt som inte stressar räven, och jägaren måste stå still, skriver debattören. Foto: Jan Henricson

Debatt: ”Det är räven som bestämmer”

Säg rävjakt till en oinvigd och vederbörande ser inför sitt inre trumpetande män i röda rockar bakom ett helt stim av hundar. För det första har den engelska rävjakten varit förbjuden i över tio år. För det andra är den så långt ifrån den sorts rävjakt vi bedriver i Sverige man kan komma. 

Medan hundföraren släpper sin stövare står jaktlaget fullständigt still, tyst och bara väntar på upptaget. Det hörs inte ett ljud från annat än stövaren vars lugna skall talar om att den har rävlukt i näsan. För räven själv talar den om att den är på väg.
Det är räven som avgör när den behöver röra på sig. Det är räven som bestämmer hur fort och vart den vill gå. Det är den röde som avgör om en snopen stövare ska bli stående och titta ner i ett hål i marken eller in i ett stenskärv.
Hunden har inte en chans att påverka räven. Jägaren kan bara välja pass och hoppas på att den kommer där. Några andra möjligheter finns inte.

 

Onda krafter

Detta faktum har stötts, blötts och förklarats gång efter gång det senaste halvåret. Likväl tycks inte motståndarna ta till sig fakta och information utan drar sina egna slutsatser om hetsade rävar, ett stort koppel hundar som sliter bytet i stycken efter att det utmattat har blivit ikappsprunget.
Jag vill inte tro att människor har så dålig läsförståelse att de inte förstår vad som skrivs. Det är ännu svårare att förstå att man litar mer på de som inget kan än på de som har kunskapen och kan förmedla den.
Det finns många onda krafter där ute i samhället som har hittat sin nisch att bedriva sitt hat mot andra människor och deras intressen.

 

Förbjudet att störa jakt

Den här gången är det rävjakten som får klä skott för dessa kriminella element.
Tidigare har det varit pälsfarmer. Nästa gång är det någon annan grupp människor som blir utsatta. Hatet är desamma men målen varierar.
Jag väljer medvetet ordet kriminella eftersom de är det. Det är i lag förbjudet att medvetet störa jakt eller evenemang som exempelvis Räv-SM, vilket utsattes för sabotage i vintras.
Varför inte polisen agerade hårdare än de gjorde kan nog bara tillskrivas det sedvanliga rättssystemet som råder i det här landet numera.
Polisen vet att åklagaren kommer att släppa personerna innan de har hunnit ta av sig skorna.  Det finns åtskilliga exempel på det i olika sammanhang.

 

Stressar inte räven

En bra rävhund ska enligt mig och andra ha ett lugnt och tryggt skall med god hörbarhet, en högst moderat drevhastighet på runt tio kilometer per timme i genomsnitt, i god tid tala om att den har räv i näsan genom att väcka och i övrigt agera på ett sätt som inte stressar räven.
Fallerar den i något av dessa egenskaper kan man garanterat hitta räven i närmaste gryt inom en väldigt kort tid. Ett scenario ingen stövarjägare vill ha.
Det här vet alla jägare som jagat räv med hund. Frågan är hur man ska få andra att förstå det?
Facebook har sina förtjänster men det är också en grogrund för myter, felaktigheter och rena lögner.
Lars-Göran Kastell

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Skribent

Debattredaktionen

debatt@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

  Mest läst

   Delta i debatten

   Delta i debatten

   Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

   Mina artiklar

   För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

   Senaste från Annonstorget