tisdag 27 september

Opinion

Publicerad 16 oktober 2020 - 11:45

Debatt

Foto: Kenneth Johansson, Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”De svenska fjällen är allas angelägenhet”

Den samiska politikern Stefan Mikaelsson och renskötande intressen vill exkludera i stället för att inkludera. Men frågan om rätten till våra svenska fjäll är inte enbart en samisk angelägenhet.

Regeringen har i dagarna påbörjat arbetet med sakrådsmöten inför översynen av rennäringslagen. Svenska Jägareförbundet och andra organisationer är inbjudna att medverka och delge synpunkter utifrån respektive intresseområde.
Ett omfattande och viktigt arbete som påverkar många andra områden är rennäringen. Stefan Mikaelsson, sametingspolitiker och politiskt aktiv för FI, är tydlig i sin ståndpunkt när han vid en intervju i Sveriges Radio låter meddela att ”Svenska organisationer har ingenting med det här att göra”.

 

Kultur och historia

I spåren av Girjas-domen börjar allt fler inse att stora värden står på spel. För samebyarna, det vill säga en sammanslutning av företagare, handlar det om ekonomiska intressen.
För oss andra, som lever och verkar i fjällkommunerna handlar det om vår livsstil, kultur och historia.
Allmänhet, intresseorganisationer och politiker börjar förstå, att om övriga samebyar följer i Girjas spår hotar det såväl den privata äganderätten som rätten till jakt och fiske på en yta nära halva Sveriges storlek.

 

Vänner och grannar

Jag vill informera Mikaelsson om, att de oönskade svenska organisationerna företräder medlemmar som är dina vänner, dina grannar, samer utan privilegier, dina arbetskamrater och din arbetsgivare.
De svenska arbetsgivarna betalar löner (även till renägande samer) och genererar skatteintäkter. Skatteintäkterna använder svenska staten till samhällsnyttiga funktioner och för att betala bidrag till kulturella verksamheter, däribland samisk kultur.
En gissning är att Mikaelssons inkomster som politiker kommer från skatteintäkter och partibidrag som betalas av det svenska samhället, som vi alla är en del av.

 

Som kärlek

Man kan inte välja om man vill vara en del av det svenska samhället eller inte, utifrån det som gagnar de egna intressena.
Och Mikaelsson, som har ett beundransvärt kärleksfullt engagemang i HBTQ-frågor, avrundar intervjun med att upplysa om att han anser att alla samer och inte enbart företaget samebyn ska ha samma rättigheter till jakt och fiske, därför att ”det är som med kärlek, man kan aldrig få för mycket och det är inte skadligt för ens grannar”.

 

Egna intressen

Det sorgliga är att hans kärlek till sina grannar enbart räcker så långt de egna intressena sträcker sig. Det är uppenbarligen bara i vissa fall som människors lika värde och lika rättigheter gäller.
Stefan Mikaelsson och renskötande intressen vill exkludera i stället för att inkludera. Så nej. Oavsett om Mikaelsson vill eller inte, så är rätten till våra svenska fjäll inte enbart en samisk angelägenhet.

 

Medlem i svenska intresseorganisationer

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget