tisdag 29 november

Opinion

Debatt: ”Bli klimataktivister, jägare!”

Att Jägareförbundet engagerar sig mer i klimatfrågan är önskvärt ur flera aspekter, skriver debattören Mattias Goldmann. Foto: Jan Henricson

Efter tre dagar på Öster Malma och med den teoretiska delen av jägarexamen avklarad, står det klart för mig vilken positiv kraft Jägareförbundet och jägarna kan vara i klimatfrågan. Men också att klimatfrågan är en överlevnadsfråga den svenska jakten.

Debattartikel på Svenskjakt.sePublicerad 17 juni 2015 - 09:30

Mattias Goldmann.Inte mycket av det jag lärde mig på jägarexamen stämmer längre om vi får fyra–fem graders temperaturhöjningar, våldsammare stormar och häftigare, mer oförutsägbar nederbörd.Under lång tid har jag följt debatten mellan jägare och miljöorganisationer med stigande missmod. Jag har haft anledning att kritisera båda parter för ett överdrivet fokus på de områden som skiljer dem åt, snarare än det som är gemensamt.
Med all respekt för vargfrågan så förtjänar den faktiskt inte att dominera jakt- och naturvårdsdebatten. Klimatfrågan är oändligt mycket viktigare!

Starkare engagemang önskvärt
Ett starkare engagemang från Jägareförbundet i klimatfrågan vore välgörande ur åtminstone tre perspektiv:
• För naturvården. Jägareförbundets omfattande arbete för att skydda hotade arter såsom fjällräven är i grunden meningslöst om klimatförändringarna inte hejdas. Det framgår mellan raderna på Jägareförbundets hemsida, där merparten av träffar på ”klimat” handlar just om hur ett ändrat klimat påverkar livsbetingelserna för många av de arter Jägareförbundet värnar.
• För de nya målgrupperna. Jägareförbundets nya medlemmar, och de som nu tar jägarexamen, kommer i mycket högre grad än tidigare från staden, är yngre, är oftare tjejer, har en mer blandad bakgrund än tidigare och är ofta välutbildade. Förbundet är att gratulera till ett framgångsrikt arbete, som man rimligen vill fortsätta – och klimatfrågan är nyckeln. Oron för klimatfrågan är högre hos yngre än äldre, stiger med utbildningen, är särskilt hög hos kvinnor och mycket hög hos invandrargrupper som mycket påtagligt redan sett klimatförändringarnas effekter.
• För samförståndet. Inte minst med det nuvarande läget i politiken vore det värdefullt för Jägareförbundet att hitta samförstånd med miljörörelsen – förstås utan att ge efter på områden där man i grunden tycker olika. En mer pådrivande hållning i klimatfrågan kan vara öppningen, särskilt som miljörörelsen unisont uttalat att det är ”vår generations ödesfråga”. Den miljöorganisation som ändå inte orkar ta sig upp ur skyttegraven sitter då med hela bevisbördan; Jägareförbundet har ju faktiskt ansträngt sig.

Tacksam fråga
Klimatfrågan är oerhört tacksam för Jägareförbundet. Viltkött är långt bättre för klimatet än nötkött och blir bättre ju effektivare slaktkroppen utnyttjas och ju smartare jakten bedrivs.
Klimatnyttan blir ännu större när jakten används för att hålla stammen av idisslande, metanrapande hjortdjur på en rimlig nivå.
Därtill vet vi att klimatengagemanget stiger när man har en aktiv relation till naturen. I tider där vi blir alltmer stillasittande och urbana bör alla klimatengagerade omfamna en rörelse som framgångsrikt får ut hundratusentals personer i skog och mark.
På Almedalen leder jag Jägareförbundets seminarium ”Alla miljöpartister borde vara jägare!” Minst lika sant är att Jägareförbundet och alla jägare borde vara klimataktivister.
Låt oss förverkliga den visionen tillsammans!

Mattias Goldmann
VD, gröna och liberala tankesmedjan Fores

Fakta

Seminariet ”Alla miljöpartister borde vara jägare!” hålls måndag den 29 juni klockan 16.00–17.00 på Tage Cervins Gata 3 i Visby, med bland andra Björn Sprängare, ordförande i Svenska Jägareförbundet, och Emma Nohrén, riksdagsledamot för Miljöpartiet.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget