fredag 29 mars

Opinion

Foto: Kenneth Johansson

Debatt: ”Behöver älgar inte vatten?”

Länsstyrelserna i landet fattar nu en efter en beslut om nya arealer för älgjaktens områden. Vad som framför allt ändras är att man räknar bort små sjöar och vattendrag. Varför då? Behöver inte älgar vatten?

Det stod om detta i Svensk Jakt för snart två år sedan, när en sådan förändring gjordes i Värmland. Jag tänkte inte så mycket på det då, men nu har det drabbat oss i Västerbotten.

Detta är ju inte alls bra. Jaktlagen blir tvungna att arrendera dessa arealer i alla fall, annars blir det problem om en älg råkar dö i en sjö (vilket händer ibland).
Fördelningen av hur många älgar som ska skjutas på olika områden bli också tokig. Marker kring åar och sjöar får skjuta mindre och torra marker får skjuta mer.

 

Vad är syftet med detta?

Under september och oktober brukar det vara gott om älg kring sjöarna och glest på torra marker. Senare på hösten och på vintern sker dock en förflyttning av älg till mer torra marker med mycket tall.

Det argument för borträkningen man framför är att vattenareal inte föder några älgar. Men visst har ni också flera gånger sett älgar stå i meterdjupt sjövatten och äta bottenväxter? Dessutom behöver älgar dricka, och vatten är därmed en viktig resurs för älgstammen.

 

Dold agenda

I monokultur av tall med nogsamt bortröjda lövträd är det däremot inte så ofta man ser älgar. Förutom då under några månader på vintern när det finns älg även där. Är det därför vissa strider för jakt i februari?

Vore det inte bättre att skjuta fler älgar där de faktiskt håller till större delen av året? Är det sanktionerat hos LRF att minska avskjutningen i jordbrukslandskapet?
Är det en dold agenda för att älgar ska skjutas från helikopter i djup snö?

 

Fundersam markägare och jägare

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.