tisdag 19 mars

Opinion

Varför ska älgförvaltningsområdet vara så stort när det fungerar så dåligt, frågar sig insändarskribenten.

Varför ska älgförvaltningsområdet vara så stort när det fungerar så dåligt, frågar sig insändarskribenten. Foto: Johnny Olsson

Debatt: ”Avskaffa alla älgförvaltningsområden”

Gör ett alexanderhugg och ta bort nivån förvaltningsområde i älgförvaltningen. Jag kan inte se att något blir sämre utan den, snarare tvärtom.

Vi kan behålla skötselområden, licensområden och oregistrerade områden. Vill man engagera sig och styra sin förvaltning har man skötselområde.

Ogillar man administration kan man ha ett licensområde och naturligtvis ska dom som vill jaga ensamma på sin lilla mark få göra det.

Markägarna har ju genom lag jakträtten och därmed makten oavsett om den utövas i ett skötselområde eller förvaltningsområde. Att jaga i licensområde är också markägarnas val.

 

Om viljan finns

Samordning i större områden kan fungera alldeles utmärkt både bland jägare och markägare om bara viljan finns. På många platser fanns viljan förut, men den försvann när illa tillsatta styrelser i älgförvaltningsområden rörde till det på många platser i landet.

Länsstyrelserna klarar att godkänna skötselplaner och sätta licenstilldelningar på några arbetsveckor per län om de använder tillgänglig teknik och insamlade data. Förvaltningsområdet är bara ett onödigt mellansteg.

 

Extremt onödigt

Jag förstår förresten inte hur man tänkte när man bestämde storleken på respektive älgförvaltningsområde. 20 av dem skjuter normalt över tusen älgar per år och 20 mindre än hundra. Ändå ska de styras på samma sätt.

Som exempel på ett extremt onödigt förvaltningsområde kan man ta älgförvaltningsområde Mälaröarna i Stockholms län. Deras avskjutning har sedan starten 2012 legat mellan 20 och 30 älgar per år.

Jag antar att de har arvoderade ledamöter som alla andra förvaltningsområden, så det är klart att fällavgiften blir hög. I år har de faktiskt inte skjutit någon älg ännu, då spelar det ingen roll hur mycket man höjer fällavgiften.

 

Galen fördelning

Som exempel på ett illa styrt älgförvaltningsområde tar jag det som de senaste åren skjutit flest älgar av alla. Det är Nordöstra ÄFO i Västerbottens län, som jag dessutom råkar tillhöra.
Fördelningen av avskjutning i detta stora område är helt galen. Man låter vissa områden ha en kraftig ökning av antalet älgar men försöker nå målet för hela förvaltningsområdet genom att pressa övriga områden till en orimlig avskjutning. Varför ska detta älgförvaltningsområde vara så stort när det fungerar så dåligt?

 

Når inte målen

Om man tittar på hur nära målet förra årets avskjutning hamnade i landets 137 förvaltningsområden ser man följande: 81 stycken hamnade under 90 procent av målet och 19 stycken under 70 procent. 43 områden klarade sig bra och hamnade plus/minus 10 procent från målet. 11 områden sköt betydligt mer än målet och 2 hade inte satt något mål.
Mindre än en tredjedel av landets älgförvaltningsområden klarade alltså kraven som ställs.

Det finns många fler exempel på hur dåligt våra älgförvaltningsområden sköter sitt jobb, men om vi avskaffar dom så spelar det ju ingen roll!

 

Åke Fredriksson

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.