lördag 15 december

Opinion

Publicerad 6 mars 2018 - 11:54

Debatt

Debatten som uppkommit efter Jägareförbundets Norrbottens överflygning av det för småviltjakt avlysta området inom Girjas sameby är märklig ur flera perspektiv, anser ordförandena för Jägareförbundet i Norrbotten, Västerbotten och Mittnorrland. Foto: Anna Geibrink

Debatt: ”Att skilja på sak och person”

Debatten som uppkommit efter Jägareförbundets Norrbottens överflygning av det för småviltjakt avlysta området inom Girjas sameby är märklig ur flera perspektiv.

Efter överflygningen inom Girjas sameby publicerades den 2 mars inslaget ”Protest mot handläggare i samiska frågor” i Sameradion & SVT Sápmi.

Först och främst är det anmärkningsvärt att företrädare för en sameby angriper en enskild person i Jägareförbundet och ifrågasätter dennes ”trovärdighet” i sin yrkesprofession.
Yrkesutövningen har inget med sakfrågan att göra. Vi kan tyvärr bara tolka det som att förmågan att skilja på sak och person är bristfällig och i värsta fall att man på det här sättet försöker kväva debatten om sakfrågan.

 

Vanliga medborgare

Svenska Jägareförbundets många olika företrädare är helt vanliga medborgare som valt att engagera sig i ideellt i en förening. Att duktiga och engagerade personer söker sig till förbundet är vi givetvis stolta och glada över. Deras engagemang och kunskap är en viktig resurs för den folkrörelse som förbundet är.

 

Föreningsrätten grundlagsskyddad

För det andra är det viktigt, att vi kan diskutera viktiga beslut och principer utan att fastna i personfrågor. Alla medborgare har rätt att uttrycka sina åsikter, det är ett fundament i demokratin och har bergfast skydd i grundlagarna. Föreningsrätten är också grundlagsskyddad.
Lika viktigt är rättssäkerheten och transparensen i beslut som myndigheter fattar. Öppenhet och ansvar är avgörande ingredienser om medborgarna ska kunna känna trygghet i att beslut fattas på riktiga grunder.

 

Ömsesidig respekt

Likaså att det tydligt finns ett ansvar för besluten och en dokumentation som alla kan ta del av under offentlighetsprincipen. Så är det tänkt att det öppna samhället ska fungera och det förutsätter vi att alla står bakom.
Även om vi inte håller med varandra i sakfrågan måste vi kunna föra en diskussion i ömsesidig respekt om utvecklingen i sak och om vägen framåt.

Mikael Samuelsson, ordförande Jägareförbundet Norrbotten
K G Abramsson, ordförande Jägareförbundet Västerbotten
Gun Fahlander, ordförande Jägareförbundet Mittnorrland

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

  Senaste från Annonstorget

  Mest läst

   Delta i debatten

   Delta i debatten

   Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

   Samtidigt på JaktPlay

   Mina artiklar

   För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

   Senaste från Annonstorget