lördag 28 maj

Opinion

Publicerad 11 maj 2019 - 12:10

Debatt

Ida Eriksson (M) föreslår att Region Kronoberg ska servera vildsvin i sina verksamheter, som ett sätt att hantera en växande vildsvinsstam. Foto: Mostphotos

Debatt: ”Ät upp vildsvinen och öka jakten”

Dagligen serveras otroligt många måltider i de offentliga köken. Om våra kök serverade vildsvin en gång i månaden, skulle det behöva skjutas ett mycket större antal vildsvin om året. Med en ökad efterfrågan på vildsvinskött stimuleras jägarna att skjuta fler djur.

Jaktsäsongen 2016–2017 sköts det för första gången fler vildsvin (102 923 stycken) än älgar i Sverige, en direkt spegling av att vildsvinsstammen i landet fortsätter att öka.

Den stora populationen orsakar problem inom olika områden. Antalet viltolyckor orsakade av vildsvin ökar. De resulterar i omfattande materiella skador, en växande otrygghet i trafiken och inte sällan även personskador.

Ida Eriksson, (M).

För jord- och skogsbrukare är vildsvinsskadorna ett problem som växer enligt den så kallade Vildsvinsbarometern, som samlar in rapporter från hela landet.

LRF:s medlemmar beskriver en på sina håll explosionsartad ökning av skador. Jordbrukarna drabbas av stora produktionsbortfall och maskinskador som försvårar verksamheten och urholkar lönsamheten. Det finns till och med rapporter om bönder som sett sig tvingade att lägga ner sin verksamhet på grund av de ökande vildsvinsskadorna.

I förlängningen blir vildsvinsskadorna därmed också ett hot mot en levande landsbygd, det öppna kulturlandskapet och den biologiska mångfalden.

 

Svårjagat vilt

Hur vi ska minska olyckor och skador orsakade av vildsvin har diskuterats nästan lika länge som vi har haft en fast stam.

Det finns en allt större samsyn i att det enda långsiktigt hållbara sättet är att minska stammen genom ökat jakttryck. Men det har visat sig svårt.

Det saknas verktyg för att tvinga jägarna att skjuta fler vildsvin, vilket få också förespråkar. Djuren är relativt svårjagade och det är svårt för jägarna att hitta avsättning för kött de inte kan använda själva.

I riksdagen finns förslag om att genom ändrad lagstiftning förenkla hanteringen av vildsvinskött och på andra sätt gynna efterfrågan på detsamma, för att stimulera fram en ökad avskjutning.

 

Månadens vildsvin

Här kommer regioner och kommuner in i bilden. Det serveras otroligt många måltider om dagen i de offentliga köken. Om våra kök serverade vildsvin en gång i månaden, skulle det behöva skjutas ett mycket större antal vildsvin om året.

En gradvis utökning av serveringsfrekvensen och en popularisering av vildsvinskött hos allmänheten skulle kunna skapa ytterligare efterfrågan. Med ökad efterfrågan följer på sikt fler kommersiella aktörer och ökat utbud enligt enkel marknadsekonomisk teori.

I Region Kronoberg har jag lämnat in ett förslag om att servera vildsvinskött på menyn, och jag vet att det sker på fler ställen runt om i landet. Så här kommer en uppmaning till er som inte redan gjort det – börja servera vildsvinskött i de offentliga köken!

 

Ida Eriksson (M)

Förtroendevald i Region Kronoberg

Ledamot i MUF:s förbundsstyrelse

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget