torsdag 28 mars

Opinion

Med en riktig älgförvaltning som styrs av myndigheterna blir det ordning på älgjakten. Dessutom blir det roligt, skriver debattören. Foto: Jan Henricson

Debatt: ”Älgförvaltning kräver statligt styre”

Generellt är älgstammen på väldigt många områden en katastrof, både kvantitativt och kvalitativt. För att komma tillrätta med det krävs att myndigheterna reglerar jakten.

Jag har aldrig varit någon förespråkare för statlig styrning eller ett ”lika för alla-koncept”, men när det gäller viltförvaltningen, och då framförallt älg, finns ingen annan utväg om vi ska få någon ordning på vår älgstam.

När det nya älgjaktsystemet med älgförvaltningsområden, ÄFO, bildades var tanken god och vi var på rätt väg. Problemet är att ÄFO aldrig blev det positiva verktyg som det kunde ha blivit. Kort sagt: det fungerar inte!

 

Egensnickrade regler

Jägarna är fortfarande suveräna inom sina egna älgskötselområden, där man har egensnickrade regler i varje område. Man har olika avskjutningsregler, olika jakttider och mycket annat.

Så allt är egentligen precis som förut. Hittills har det bara utmynnat i att det blivit dubbelt så dyrt och krångligt, och hälften så roligt och nyttigt.

 

Ofullständiga underlag

Den största boven i sammanhanget är att förvaltningsplanerna bygger på ofullständiga eller obefintliga inventeringsunderlag. Att ha så korrekta underlag som möjligt är nyckeln till all förvaltning.

Jägarna måste helt enkelt veta vad de har i markerna för att veta vad som kan fällas.

 

Skrivbordsprodukter

Dessutom är det oerhört svårt med interna inventeringar som sker oavlönat och frivilligt, fast under tvång. Det leder i sin tur till att vi får skrivbordsprodukter som inte är relevanta och/eller tilltagna i överkant. När spillningspärlorna inte hittas i rutan så lägger man gärna till lite ändå.

Det viktigaste för jägaren verkar i många fall vara att man har en hög tilldelning, även om det inte finns älgar att skjuta. Visst är det underligt?

 

Gör det enkelt

Jag tror inte man behöver vara rymdforskare för att få skutan på rätt köl.

Jag tror inte heller på den uppsjö av olika förvaltningsmodeller som finns att tillgå.

För det är ju trots allt som så att den rätta nyckeln eller modellen har ännu inte hittats. Och någon sådan finns heller inte, eftersom den då redan hade använts.

I min värld så ska man göra det enkelt för sig, framför allt för att få en kvalitativ älgstam, men också för att ha roligt när man jagar.

 

Statliga pengar

För de flesta är jakten en hobby. Även om det är en livsstil. Därför skulle jag vilja se följande grundstenar för framtidens älgförvaltning.

En statlig myndighet som fattar beslut tillsammans med sakkunniga i ämnet. Inte som i dag med rekommendationer från en länsstyrelse.

Skrota älgskötselområdena.

Äska statliga pengar som ska användas till extern inventering och/eller få markägare/arrendatorer att lägga en eller flera kronor årligen i en pott för att få till stånd flyginventeringar var tredje år.

 

Pottälgar

Låt älgförvaltningsområdena få sköta allt, som sig bör. Utdelning av älgarna inom hela området, som fördelas efter hektar – inte efter någon konstig ”rättvisemodell”. Däremot bara under en viss tid.

Älgar som återstår blir så kallade pottälgar så även mindre markägare/arrendatorer får möjlighet att skjuta vuxen älg.

Detta kommer i sin tur minska ansökningarna om A-licens och får större markägare att gå in i ÄFO.

 

Får bort regler

Vidare är det viktigt att man använder hela den biologiska jakttiden och skjuter älgarna så kallat skogfallande. På det viset får man bort krångliga regler som hämmar hela förvaltningen, eftersom man nu har korrekta inventeringar och korrekta avskjutningar.

Framför allt får man det vi alla strävar efter: en konsekvent och långsiktig förvaltning. Det är alltså bara att jaga och följa planen tills denna är uppnådd. Sedan är jakten slut.

 

Totalt misslyckande

Hittills har vi misslyckats totalt. Det går inte att ha 300.000 ”experter” som ska lösa älgförvaltningen. Vi behöver en fast hand som inte bara rekommenderar utan som faktiskt bestämmer.

Jag är helt övertygad om att det går att få tillbaka en lagom stor älgstam, med en hög kvalitet.

Det jag skriver här är givetvis bara några av byggstenarna till en bra förvaltning och en god älgstam, samt en bra jakt där vi värnar om vårt främsta varumärke älgen, och har roligt samtidigt.

 

Thomas Ekberg

Jaktlust.com

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren. Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.