tisdag 19 mars

Opinion

Det är hög tid att höja älgens status och erkänna att älgar är en den av den biologiska mångfalden, anser skribenten. Foto: Kenneth Johansson

Debatt: ”Älgen – en del av mångfalden hatas av skogsbruket”

Tillhör älgen den biologiska mångfalden? Det är en berättigad fråga, mot bakgrund av den massiva kampanj som bedrivs mot älgens nödvändiga födointag.

Frågan kan också ställas mot bakgrund av att till exempel varg och björn kan äta både tamdjur och matnyttigt vilt, utan protester från älgens belackare. I de fallen är det naturligt, för ett rovdjur måste naturligtvis äta för att överleva. Precis som älgen.

Rådjur och hjortar äter också av skogens råvaror, och är också ett problem kan jag tänka. Men älgen verkar vara hatobjektet nummer ett.

 

Bakom ljuset

Jag tror att de stora skogsägarnas styrelsemedlemmar är förda bakom ljuset av vissa tjänstemän. Tjänstemän som har som mål att göra karriär genom att betona älgens betydelse i negativ form med att överdriva djurens födointag i produktionsskogen.

Samtidigt förtiger man nyttan älgen gör genom sitt bete av löv som annars måste röjas bort av skogsägaren, samt de intäkter som älgjakten innebär.

 

Titta själva

Jag ber nu ansvariga styrelsemedlemmar inom storskogsbruket att själva ta sig en tur ut i verkligheten, för att själva se om det förhåller sig på det sätt de informerats om av aktivistiska tjänstemän.

Eller är det som jag tror att de har fått en oriktig bild av älgens betestryck i förhållande till nyttan av en livskraftig älgstam?

 

Viktigare fråga

Det är nu hög tid att erkänna att älgen är en del av den så kallade mångfalden, och en nationalsymbol med högt värde för turistindustrin.

Tyvärr verkar älgfrågan också vara viktigare än debatten om EU:s försök att konfiskera delar av det privata skogsbruket och förvandla det till skogskyrkogårdar.

En fråga som borde få de flesta skogsägare att för stunden glömma alla övriga frågor, inklusive att älgen betar i skogen.

 

Jan Eriksson

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.