onsdag 17 augusti

Opinion

Publicerad 29 juli 2019 - 11:49

Debatt

Försvåra inte för jägare och sportskyttar. Regeringen borde istället lägga kraften på alla illegala och kriminella vapen, anser skribenten. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Acceptera inte regeringens nya vapenförslag”

Det nya förslaget från regeringen som Svensk Jakt samt åtskilliga andra medier rapporterat om är inte särskilt mycket bättre än det gamla.

Med förvåning och bestörtning konstaterar jag att de flesta inte verkar förstå hur grundlurade vi jägare och sportskyttar blir av lite mindre ändringar och svammel i regeringens nya förslag.

Skillnaden är att det omarbetade förslaget undantar löstagbara magasin för halvautomatiska och repeterande magasin för kantantänd ammunition, det vill säga .22 LR. I övrigt har de inte sagt sig backa på någonting.

Till exempel vill regeringen fortfarande se onödigt hårda regler för oss jägare och skyttar genom att flytta vissa halvautomater till kategori A (krigsmateriel), tillståndsplikt för magasin och att femårslicenser kvarstår.

 

En tung filt

Sedan sockras detta med att regeringen avser att ”gå vidare” och ”arbeta för” några framtida ändringar som till exempel avskaffande av licens för ljuddämpare, utökad vapengarderob och korta tiden för licensansökningar.

Hur många tror verkligen på riktigt att detta kommer ske med den inställning regeringen visat hittills?

Självklart kommer detta begravas långt in under en stor, tung våt filt av utredningar, förseningar och annat politiskt struntprat tills frågan självdör av syrebrist. Åtminstone hoppas de att så blir fallet.

 

Ta reda på fakta

Jag vill uppmana alla jägare och sportskyttar att ta reda på mer fakta i detta och sedan visa att vi reagerar och inte accepterar detta strunt.

Gå inte på betet med sockerbiten som knappt ens finns. Kräv att regeringen ägnar sig åt att lösa problemet med de kriminella vapnen som verkar finnas i obegränsad mängd, det skulle definitivt minska skjutningar på gator och torg effektivare än att krångla till det för jägare och sportskyttar.

Flera talesmän för oppositionspartierna kritiserar det omarbetade förslaget på Twitter, med uppmaningen gör om och gör rätt.

Avslutningsvis vill jag även nämna två personer som jag anser inte får tillräcklig uppmärksamhet och uppskattning. Vi jägare och sportskyttar har tur som har insatta och klartänkta personer som Erik Laakoma och Pia Clerté som strider hårt för vår sak.

Ge dem den uppskattning de förtjänar, men framförallt det stöd som behövs för att förenkla, inte försvåra, för hederliga jägare och sportskyttar.

 

Benny Andersson

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget