lördag 17 april

Opinion

Publicerad 30 december 2014 - 08:23

Sätt stopp för ­diskrimineringen

Lars-Henrik Andersson.

Vårt annars så toleranta, öppna och in­bjudande samhälle sätter nästan bokstavligt talat käppar i hjulen på den som tvingats till ett liv i rullstol.

Ett utmärkt sätt för en rullstolsburen person att delta i jakten är att använda sig av en fyrhjuling. Alltså ett terräng­gående motorfordon.
Jag kan tycka att en enkel ansökan till berörd myndighet borde räcka för att en funktionshindrad ska kunna använda sin fyrhjuling på jakt var helst i landet denne vill jaga – och efter alla de viltarter som är lovliga enligt jakttabell­en. Men så är icke fallet.
En rullstolsburen jägare med dispens att jaga från terräng­fordon får nämligen bara jaga sju viltarter. Ska jägar­en till exempel jaga tjäder eller skogshare så måste han eller hon söka ny dispens, och det är inte säkert att myndigheterna be­viljar den. Ett solklart fall av diskriminering kan jag tycka.
I en del län får man bara köra i terräng på barmark på den egna jaktmarken medan man i andra län får köra i hela länet.
”Norrbotten är ett skräckexempel, där tillåter läns­styrelsen ingenting”, berättar Rikard Södergren i Jägareförbundets projekt Jakt för alla.

Fick nej till dispens
Ett exempel är 67-årige Conny Lundmark från Jokkmokk som sedan 24 år tillbaka är rullstolsburen.
Han sökte dispens att få jaga fler vilt från sin fyrhjuling än de sju viltarter som lagen medger vid jakt från terrängfordon. Conny fick nej och överklagade till Naturvårdsverket som också sade nej. Conny får i praktiken endast jaga älg från sin fyrhjuling.
Andra län har gett funktionshindrade möjlighet att jaga exempelvis fågel och skogshare från fyrhjuling, berättar Conny i sin överklagan till Naturvårdsverket. Lagen tolk­as alltså olika från län till län. Bara det borde få politikerna att höja på ögonbrynen. Men icke.
Conny tillhör nämligen ingen stor väljar­grupp. Funktionshindrade jägare är en så liten grupp att politik­er och byråkrater kan köra över dem och diskriminera dem gång efter annan.
Det finns yrkesgrupper som omfattas av generella undan­tag i terrängkörningslagen och som ganska vid­lyftigt får använda terrängfordon, även i känsliga miljöer.
Varför kan inte det även få gälla funktionshindrade?

TRÄFF!
Bra att det togs beslut om licensjakt på varg i vinter.

BOM!
Att Åsa Romson (MP) går emot den regering hon själv ingår i.

Fakta

Lars-Henrik Andersson är Norrlandsredaktör på Svensk Jakt.

Skribent

Lars-Henrik Andersson

lars-henrik.andersson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget