Vid den senaste vapenamnestin för fem år sedan lämnades cirka 15.000 vapen till polisen. I vår är det dags för en ny amnesti. Foto: Kjell-Erik Moseid

Ny vapenamnesti till våren

Från 1 februari till och med 30 april 2018 gäller en tillfällig vapenamnesti i Sverige. Illegala skjutvapen och ammunition kan då lämnas till polisen utan risk för straff.

Under de senaste 20 åren har vapenamnesti förekommit vid tre tillfällen. Det senaste var våren 2013 då polisen fick in cirka 15.000 vapen och 36 ton ammunition.

Den tillfälliga amnestin innebär att vapen och ammunition kan lämnas till polisen utan att inlämnaren behöver identifiera sig, eller uppge varifrån föremålen kommit, eller svara på några frågor om innehavet.

 

Pipor och ljuddämpare

Polisen tar inte emot sprängmedel eller andra explosiva ämnen, eftersom man inte klarar att hantera sådant på grund av säkerhetsskäl.

Syftet med amnestin, som utfärdas av regeringen, är att minska förekomsten av illegala vapen i samhället, och genom det rädda liv, skriver Polismyndigheten på sin hemsida.,

Amnestin omfattar exempelvis lådor, pipor och ljuddämpare samt förstås hela vapen och ammunition. Sprängmedel tar man som sagt inte emot. Inte heller andra föremål som kan uppfattas som farliga, till exempel knivar.

 

Försenar licenser

Polisen uppmanar den som ska utnyttja amnestin att noga kontrollera att vapnet är oladdat. Vid transporten rekommenderar man att det förvaras diskret.

Vid tidigare amnestier har arbetet med inlämnade vapen inneburit att vapenhandläggarna fått dra ner på ordinarie hantering av tillståndsärenden. Något som inneburit att handläggningstiderna blivit längre.

Så kommer det att bli också den här gången, uppgav polisen i den slutrapport om polisens arbete med vapenlicenser som lämnades till regeringen i våras.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev