Publicerad 23 september 2013 - 14:38

Halvautomatiskt kulvapen. Foto: Mattias Lilja

Halvautomatiskt kulvapen. Foto: Mattias Lilja

Förslag från EU-kommissionen: Halvautomater kan förbjudas

UPPDATERAD TEXT I ett försök att minska handeln och användningen av illegala vapen vill EU-kommissionen skärpa lagstiftningen på ett sätt som skulle drabba vanliga jägare hårt. Bland annat finns det tankar på att införa ett förbud mot alla typer av halvautomatiska jaktvapen, samt att ett mentaltest införs för personer som söker vapenlicens. Uppgifterna tillbakavisas dock delvis av EU-kommissionär Cecilia Malmströms stab.

Ännu har det inte kommit ut några skrivna förslag från EU-kommissionen. Men sedan en tid tillbaka cirkulerar uppgifter i Bryssel om att man vill öppna vapendirektivet för att kunna skärpa lagstiftningen.
Att uppgifterna finns får Svensk Jakt bekräftat av moderaternas EU-parlamentariker Christofer Fjellner. Från flera av varandra oberoende och trovärdiga källor har han fått information om att det ska läggas förslag om förändrad vapenlagstiftning.
– Inget är klart innan det presenteras, men i Bryssel har på senare tid talats mycket om att det ska läggas förslag om förändringar i vapendirektivet, säger Christofer Fjellner.
Och han tar uppgifterna på så stort allvar att han idag skickade ett brev till ansvarig EU-kommissionär, svenska Cecilia Malmström, där han ställer frågor om möjliga förändringar i vapendirektivet och ber om hennes syn på saken.

 

Förbud och tester

Av de uppgifter som framkommit ska EU-kommissionen föreslå förändringar i vapendirektivet på minst fyra områden, som skulle få omfattande konsekvenser för svenska jägare och svensk jaktutövning.

Dessa är:

• Förbud mot halvautomatiska vapen.

• Person som söker licens ska genomgå ett mentaltest.

• Strikt 18-årsgräns för vapeninnehav.

• Skärpta regler för vapenförvaring.

Som vanligt, får man säga vid det här laget, går man på myten om att det är genom skärpta regler för de legala vapenägarna som man kommer åt den illegala vapenhanteringen.
– Tyvärr är det så, och genom att agera snabbt hoppas jag att det går att få kommissionen på bättre tankar, säger Christofer Fjellner som inte kan se att någon av dessa skärpningar skulle minska den illegala vapenhanteringen.

 

Ett slag i luften

Risken är istället att det blir tvärt om. Att skärpta regler som blir svåra eller omöjliga att följa, ökar antalet vapenbrott, utan att de som gör sig skyldiga till sådana egentligen menar det. Då blir skärpningarna av vapendirektivet bara ett slag i luften.
Christofer Fjellner. Foto: Peter Knutson– Forskning visar också att det inte finns något samband mellan legala och illegala vapen. Det är också något jag påpekar i brevet till EU-kommissionär Malmström, säger Christofer Fjellner.
Fjellner ser också en risk i att ett förslag om förändring av vapendirektivet skulle få en allt för snabb behandling. Nästa år är det val till Europarlamentet. Dessutom ska en ny kommission tillsättas.
– Det innebär att ett ärende som normalt skulle ta ett år eller mer i anspråk måste hastas igenom. Risken är uppenbar att lagstiftningen bara genom det blir sämre och inte bättre, säger Christofer Fjellner som också ser en fara i att över huvud taget öppna direktivet för en översyn.
– I Europas länder finns det flera olika idéer om hur en effektiv vapenlag ska se ut. Det finns också ideologiska krafter som inte vill att medborgarna har några vapen alls. Att öppna vapendirektivet för översyn kan därför bli lite av att glänta på Pandoras ask, säger han.

 

Malmström dementerar

Uppgifterna om att EU-kommissionen är förbereder ett förslag om förändrad vapenlagstiftning tillbakavisas delvis av EU-kommissionär Cecilia Malmströms stab. Läs mer här.

Fakta

Ett förslag från EU-kommissionen behandlas av ansvarigt utskott i EU-parlamentet där delar av förslaget kan tas bort, och annat läggas till.  Slutligen måste parlamentet anta förslaget.

Dessutom måste medlemsländerna, i det här fallet ländernas justitieministrar, säga ja innan det kan implementeras i EU:s lagstiftning.

Skribent

Martin Källberg

martin.kallberg@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram