fredag 7 augusti

Jakt & prylar

Publicerad 25 december 2018 - 10:00

Vilken är den bästa jaktkängan – vi har testat!

Premium

En bra jaktkänga ska ha flera goda egenskaper. Viktigast är att den är komfortabel och stadig samt står emot väta. Vi har testat tolv jaktkängor – och funnit tydliga skillnader.

Den kompetenta jaktkängan ska vara bekväm – den ska kunna remmas så att skon sitter lagom hårt. Inte alltid en enkel ekvation: det ska vara tillräckligt hårt för att foten inte ska röra sig för mycket, men samtidigt inte så hårt att det blir obekvämt. Snörningen ska dessutom vara beständig – så att foten inte börjar halka omkring inne i kängan efter att man gått ett par kilometer över stock och sten.

Passformen är individuell. En del har smala fötter, andra breda och så vidare. Ett bra tips är att prova ut en känga som känns bekväm för din fot.

Tänk också på vilken terräng du kommer vistas mest i och om du ofta bär tung packning.

En känga som är vridstyv och som har bra dämpning passar bättre för fjälljakt med tung packning än en smärt och mjuk känga som kanske gör sig bäst på pürschjakt.

Tänk på att en mjukare känga ofta slits snabbare än en känga med grövre skinn med rejälare foder och membran.

 

Stabil konstruktion

En bra jaktkänga ska ha en stabil konstruktion som håller även efter några jaktsäsongers användning i skog och mark.

Avgörande egenskaper är att kängan ska stå emot väta och fukt samtidigt som de är luftiga och kan transportera bort den fukt som bildas av kroppsvärmen: med andra ord fotsvett. Det är inte ovanligt att jägare under jakter tillbringar natten i en enklare jaktkoja, husvagn eller till och med tält.

Om du under dagen gått över en myr eller en bäck och fått in vatten i kängan och blivit blöt så vill du gärna ha torra skodon att ta på dig dagen efter. De ska i alla fall vara så pass torra att du kan ta på dig -kängorna utan att bli blöt på en gång.

På flera av de testade kängorna var torktiden onödigt lång – för vissa över tre dygn.

Vi testade torktiden genom att gå i vatten över skafthöjden tills kängorna var ordentligt genomdränkta. Sedan tömde vi ut vattnet och ställde kängorna upp och ner i ett par timmar. Därefter ställdes kängorna att torka inomhus i rumstemperatur.

Som väntat var det kängor med membranfoder som behövde längre torktid.  Membrankängor med tunnare innerfoder torkade snabbare än kängor med lite tjockare fodring.

 

Två kängor i topp!

Två av de testade kängorna har fått 12 av maximala 13 poäng. Kängorna som fick bäst betyg är Crispi Titan GTX samt Lundhags Jaure II High.

Crispi Titan GTX är en lätt och mjuk känga som går mycket bra att smyga med. Att den inte är så vridstyv och har en förhållandevis mjuk sula och skaft gör att den inte är den mest lämpliga kängan i tuff och stenig terräng. Underbar komfort. Lite för grund hälla vid vristen, man slinter lätt när man ska ögla i skosnöret och dra åt vid fortsatt snörning av kängan. En söm släppte lite under testet. Lädret torkade något. Kräver insmörjning med jämna mellanrum.

Lundhags Jaure II High är en verkligt bra känga för rörlig jakt. Utan membran blir kängorna lättare att torka i fält och detta blir ett av de bästa valen för jägare som tältar under jakten.

 

Ladda hem testet

Du kan ladda hem hela testet som pdf genom att klicka på den blå länken här. Test av jaktkängor

 

Så gjorde vi

Tre personer har använt kängorna under praktisk jakt i skiftande terräng: I skogsmark med myrar och vattendrag samt i fjällen. De har använts under höst fram till tidig vinter. Förutom att notera egenskaper under praktisk användning har vi mättat kängorna med vatten och noterat torktiden under enkla förhållanden.

Skribent

Lars Nilsson

lars.nilsson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Nu taggar Trion till, för nästa helg är det bockpremiär!
Denna bild togs på en bockpremiär för några år sedan, en väldigt minnesvärd och fin morgon!
Hur taggade är ni?
#jagd #svensknatur #jakt #vilt #dovhjort #kött #viltkött #rådjur #jakttrion #svenskjakt #vakjakt #jägare #jaga #vildsvin #vildsvinjakt #dovhjort #dovhjortsjakt #hunter #hunting #hunt #wildboar #wildboarhunting #fallowdeer #merkel #blaserr8 #jakthund #drevjakt #hornady
#bockpremiär #lockjakt
...

Projekt 1 - Slakteri

Sista bråten (förutom kompressorn ) bortplockad. Har även plockat ut det gamla fönstret i ytterväggen, slagit på nya panelbrädor på utsidan och täckt väggen med vindpapp. Jag är ingen snickare men har förstått att huvudprincipen med god isolering är att stänga in så mycket luft som möjligt i väggen och att denna luft som inte sig mellan de olika temperaturområdena. Eftersom ytterväggen inte är helt tät satte jag upp vindpapp som kan släppa ut fukt men håller kvar den isolerande luften.

#isolering #jakt #viltvård #viltkött #gårdsslakteri #viltslakteri #slakteri #möra #hängmöra #rådjur #älg #dovhjort #vildsvin #hunting #jaktärjakt #shotsandpots #jaltpuls #svenskjakt #alltomjaktochvapen #svenskajägareförbundet #hjälpviharköptenbondgård
...

Well the danish hunting season is off ATM🦌☀️🌿

Next up is the stags, and all the prepping before that!

Just looked back at last years red stag 😅🙌🏼🌿

This year I mostly have plans for hunting fallow stags, and I can’t wait 🙌🏼
But you’ll never know what happens 🤞🏼🦌

.
.
.

#kuiueurope #hunting #jagt #jagd #jakt #chasse #kuiu #kuiunation #kuiuinthefield #jagtidanmark #jäger #jaktförlivet #seetheunseen #bukkejagt2020 #optics #swarovskioptik #svenskjakt #knækogbræk #redstag #jagenindeutschland #jæger #reddeer #huntplanapp #forestfables #huntingbuddy #modernoutdoorsman #swarovski #jagenmeinepassion #jägare #denmark
...

Kontraster

Idag kom värmen tillbaka, och jag läser av en utetemperatur ca 50 grader varmare än vad den var när denna bild togs i vintras. Den dagen fick en fin orrtupp följa med hem. Idag sänker jag nog mina förväntningar, och lägger mig och solar på en klippa istället.

.
.
#jakt #jagd #hunting #caza #chasse #caccia #oxota #metsästys #nordichunter #jaktärjakt #jaktkunskap #vildmarken#wehunt #svenskjakt #lifeisoutdoors #fieldtofork #eatwild #chevaliersweden #instafood #wildlife #nature #sweden #jaktkarl #food #ig_dalarna #outdoor #hunter #jägare #wilderness
...

#Repost petrinisvilt
・・・
🦊Blev två små valpar för min del ikväll 🦊
°
°
°
°
°
°
°
#petrinisvilt #viltetifokus #fox #räv #rödräv #vulpes #rovdjursjakt #predatorkontroll #pretadorjakt #kvinnligajägare #jakttjej #svenskjakt #alltomjaktochvapen #nature #tjejjakt
...

Visst är det ändå en speciell känsla att få introducera nästa generation i allt man brinner för. Han har även tydligt proklamerat att det är björn han ska jaga.
.
.
.
#övningsskytte #rangeday #aimsmallmisssmall #jaktliv #svenskjakt #kulturarv #jakt #jagt #jagd #hunting #hunter #happyhunter #älgjakt #björnjakt #predatorjakt #småviltjakt #huntingguides #bearskin #zeisshunting #peltor #urskogens
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay