söndag 17 januari

Jakt & prylar

Publicerad 5 januari 2019 - 10:09

Vi testar turmat. Foto: Ulf Lindroth

Vi testar turmat. Foto: Ulf Lindroth

Vi testar snabblagad ­friluftsmat

Premium

Den som genomfört längre turer med ­ryggsäck är säkert bekant med frystorkad mat. På marknaden finns i dag flera ­varianter, men det finns även färdiga rätter i form av exempelvis mjuka konserver. Samtidigt är spännvidden mellan bäst och sämst stor.

När det blir matdags i hemmamarken dominerar kanske korvar, mackor och en och annan fläskbit. Men när det blir dags för längre turer till fots ut i vild­marken väljer många jägare frystorkad mat. Sker transporten med båt, snöskoter eller helikopter spelar vikten mindre roll, men man kanske föredrar färdiga portioner ändå.

På marknaden finns i så fall färdiga rätter i så kallade mjuka konserver och självvärmande burkar. Vi har testat ett antal rätter av varje typ.

 

Jakt och friluftsliv

Testet har skett i samband med jakt och friluftsliv. Rätterna har bara betygsatts efter smak och konsistens, vilket både är viktigt och varierar en hel del. Men vi redovisar även angivet kaloriinnehåll, förhållandet mellan energi och vikt samt mängd­en skräp.

I fråga om att betygsätta smak och konsistens finns två problem. Dels förstås att bedömningen är subjektiv. Det får läsaren ta med i sin ­värdering av testet, men generellt har de ­personer som smakat rätterna varit ganska överens. Dels att resultatet naturligtvis ­beror på vilka rätter man väljer.

­Eftersom vi av praktiska skäl inte kunde prova ett obegränsat antal ­rätter så bad vi en stor friluftsbutik välja ett par av sina försäljnings­favoriter för respektive märke. Ett par är faktiskt vegetariska, men ändå fullt ätbara. Hot Can köptes från en annan leverantör, men även där bad vi om två rätter som bedömdes vara goda.

Vi har alltså bara testat, vägt och räknat på två rätter av varje märke. Men redan där verkar det stå klart att tillverkarna är olika bra på att producera god mat. Vi har stärkts i den uppfattningen då vi ”utanför testet” provat flera andra rätter från flera av tillverkarna. Dels i samband med att vi testat värmarsystemen, dels under olika jakt- och fisketurer som gjordes innan testet drog igång.

Summan av intrycken är att det känns som om poängen ger en rättvis bild.

 

Testat i olika temperaturer

Där tillverkaren erbjuder egna värmelösningar har vi testat dem i minusgrader och i rumstemperatur. Värmarna kan vara inbyggda, som i Hot Can, eller tillval som ”värme­påsarna” för mjuka konserver.

Hot Can utvecklade försumbar värme när det var kallt och värmde dåligt även i rumstemperatur. Värmepåsarna från Out Meals och Forestia är inget för tältturer i vinter­kyla. I tolv minusgrader orkade de inte tina upp portioner som frusit under en natt ute. I plusgrader gav de däremot varm mat. Inte het, men ungefär så varm att man kan börja äta direkt utan att bränna sig.

Där du inte vill tända en eld kan värmepåsarna vara ett alternativ under sommar och höst. Ibland testar vi utrustning och upptäcker att kvaliteten är jämn och hög, men den här gången finns det produkter vi kan rekommendera och sådana vi avråder ifrån att köpa.

Vi har testat frystorkad mat från fyra tillverkare och ser en tydlig skillnad från mest god till minst god. Frågan är om något är viktigare?

 

Innehåller mycket socker

Ett högt ­energiinnehåll är förstås också värde­fullt, men många kalorier ­verkar oftast vara kopplat till ett ­högre sockerinnehåll, vilket i praktik­en innebär att en del av kalorierna är ganska lågvärdiga. Vi har därför inte poängsatt energiinnehållet. Vi har testat mjuka konserver från två tillverkare och har en klar favorit även där. Båda är bra, men den som plockar mest poäng på smak och konsistens är dessutom klart billigare, vilket gör valet enkelt.

En typ av självvärmande burk har testats och den får helt enkelt under­känt, inte bara för att den värmer dåligt utan även för att maten inte alls är aptitlig.

Läser du det här testet är vi ganska säkra på att du blir nöjd med friluftsmaten på din nästa tur. Det är faktiskt en ganska viktig trivselfaktor ute i markerna, så lägg några minuter här och låt dig sedan väl smaka.

 

Real Turmat.

Real Turmat.

Testvinnare

Testets vinnare är Real Turmat. Riktigt gott med känsla av lagad mat. Portionerna var något lättare än för de andra märkena. Inte vattniga och de mättade bra. Lägst sockerinnehåll. Det ger något färre kalorier totalt, också färre tomma kalorier. Real Turmat fick ihop 19 av maximalt 20 poäng.

 

Hela testet

Ladda hem hela testet av turmat som pdf genom att klocka på den blå länken nedan.

Test Turmat

Skribent

Ulf Lindroth

ulf.lindroth@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Toppfågeljakt – och minsann tittade faktiskt solen fram också. Fåglarna finns kvar i skogen, men vad gör väl det?

📷 Olle Olsson
.
.
.
.
.
#sverigesjakttidning #svenskjakt #toppfågeljakt #söndagsmys #söndagsfys
...

Ta hand om dig, jaga mycket och håll avstånd.

📷 Johnny Olsson
.
.
.
.
.
#godjul #sverigesjakttidning #svenskjakt
...

Strålande tider! Julen nalkas och nu kommer Svensk Jakt med ett nytt fullmatat januarinummer.
Trevlig läsning!
.
.
.
.

.
.
#sverigesjakttidning #svenskjakt #jakt #högtid #jaktglädje
...

Grått, blött och vindstilla. Perfekt väder för till exempel rådjursjakt.
Har du varit i skogen idag?
📷 Olle Olsson
.
.
.
.
.
.
#svenskjakt #tax #sverigesjakttidning #rådjursjakt #gråväder #jakt
...

Grattis på fredagen! Hoppas det blir jakt i dagarna två för vad kan passa bättre än just jakt i dessa pandemitider?
Frisk luft och avstånd får du på köpet.
Foto: Kjell-Erik Moseid

#sverigesjakttidning #svenskjakt #jakt
...

Svensk Jakt nummer 12 – ute nu!
Omslagsfoto: Per Karlsson
.
.
.
#svenskjakt
#sverigesjakttidning
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay