torsdag 7 december

Jakt & prylar

Möjligheten att skjuta med precision från ­sittande ställning i terräng är värdefull vid flera jaktformer, inte minst vid lockjakt på räv.

Möjligheten att skjuta med precision från ­sittande ställning i terräng är värdefull vid flera jaktformer, inte minst vid lockjakt på räv.

Vi testar skjutstöd för sittande skytte

Premium

Ett av de enklaste sätten att förbättra sitt kulskytte är att lära sig använda stöd. Ofta finns bra stöd i terrängen, men långt ifrån alltid. Vi har ­testat åtta stöd för sittande skytte.

Allt kulskytte blir enklare med stöd. Åtminstone så länge stödet är väl anpassat för skjutställningen och inte är alltför krångligt att använda. Och på den punkten finns det goda nyheter – i dag säljs en rad stöd som uppfyller de kraven. Det betyder att den som vill förbättra sitt jaktskytte oftast bara behöver ta två enkla steg.

 

Passar olika jaktformer

Det första steget är att välja ett eller kanske ett par stöd som passar för de olika jaktformer man ägnar sig åt. Även den som tränar mycket skytte kan upptäcka att effekten inte blir att behovet av stöd minskar, utan snarare att kraven på de egna jaktskotten ökar. Man förväntar sig snart att träffarna ska sitta perfekt. Då blir det också naturligt att skaffa något extra stöd för att ha ett som passar riktigt bra för varje jaktform.

Här har vi testat åtta stöd som är avsedda för sittande skytte i första hand. Och de är bra, till och med överraskande bra. Med tanke på hur olika jägare kan ställa olika krav har det varit med viss motvilja jag satt betyg. De är satta efter en skala 1–5 och bygger på en bedömning av allroundfunktion som stadga, ljudnivå och hanterbarhet.

 

Glöm inte att träna skytte

Som du ser är betygen höga. Jagar du lite av varje kommer du att ha nytta av vilket som helst av de här stöden, bara du ser till att träna med det. Och söker du ett specialiserat stöd ska du titta mer på omdömet än på betyget, för där hittar du nyanserna.

Det andra av de två enkla stegen mot bättre jaktskytte är förstås att träna med ditt nya stöd. Först därefter kan du dra full nytta av det.

Träna på precisionsskott. Sträva efter att få stöd för armbågarna på knäna när det är möjligt, luta kroppen mot en trädstam eller vägg när det går. Sök de avslappnade men stumma positionerna. Se vad som händer med träffläget om du lutar stödbenen mot dig eller från dig. Håll hårt i vapnet, håll löst. Bli bekant med skillnaderna.

 

Vridningar i sidled

Träna även på snabba vridningar i sidled, som om vilt dyker upp ur en oväntad riktning. Om din jaktform kräver att du kan ta med stödet och vapnet till anläggning i en enda snabb och tyst rörelse – träna på det. Träna även på ojämnt underlag. Träna på snabbt skytte, träna på rörliga mål. När du känner stödet ordentligt kommer det att hjälpa dig till en helt ny säkerhet i skotten.

 

Bog-Pod SB-2C.

Bog-Pod SB-2C.

Testvinnare

Men knapp marginal utser vi Bog-Pod SB-2C till testvinnare. Det är ett mycket intressant alternativ för den som vill kunna ställa om stöden snabbt och tyst. Kan mäta sig med de bästa för exempelvis rävlock. Väldigt bra stöd för pengarna.

 

Ladda hem testet

Du kan ladda hem hela testet som pdf genom att klicka på den blår länken här.

Skjutstöd för sittande

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay