tisdag 2 juni

Jakt & prylar

Publicerad 28 januari 2019 - 06:03

Foto: Ulf Lindroth

Foto: Ulf Lindroth

Vi testar liggunderlag

Premium

När civilisationens ­fernissa skrapas av påminns man om vad som egentligen är viktigt här i livet. Klockan tre en kall jaktnatt i tält kan det mycket väl vara liggunderlaget. Vi har testat sex stycken.

När jägare planerar att jaga flera dagar och bo i tält eller under en presenning blir det gärna diskussioner om utrustning. Valet av tält, sovsäck, ryggsäck, ­vapen och proviant stöts och blöts. Mer sällan ser man allvarliga jägare sitta med pannan i djupa veck och diskutera för- och nackdelar med olika liggunderlag.

Snabbspola framåt till natten efter den första jaktdagen. På kvällen välts tunga ryggsäckar av axlarna. Hundar rullar ihop sig och somnar. Ett väl valt tält slås upp på nolltid och en lätt, men god och effektiv måltid ­tillreds. Sovsäckar packas upp och det fattas beslut om en tidig kväll.

Vi måste ju sova.

 

Kylslagen natt

Det hade varit skönt, om det inte vore för den där jäkla stenen …

Men du somnar i alla fall. Ett par timmar senare vaknar du. Kylan har slagit upp genom underlaget och gör det omöjligt att somna om. När sömnen till sist kommer efter en obestämd tid av huttrande så varar den bara en stund.

Men du vaknar av att sovsäckens fotände, som glidit av liggunderlaget, är både kall och våt av kondensfukt från tältduken.

Till råga på allt snarkar din jaktkamrat i långa lugna drag. När han vaknar undrar han vad klockan är, ”för han minns inget annat än att han kröp ner i sovsäcken”. Trevligt för honom.

Skillnaden är troligen valet av ligg­underlag. Denna oglamorösa utrustningsdetalj kan hjälpa eller stjälpa vilken jakttur som helst.

För ett bra liggunderlag kan gömma markens ojämnheter. Det kan isolera bort markkylan och ge en stor bekväm yta att ligga på. Eller inte.

Jag har själv gått den långa vägen och envisats med cellplastunderlag alldeles för länge. Det finns verkligen mycket bättre och bekvämare lösningar. Men alla är inte likvärdiga, vilket det här testet visar.

 

Uppblåsbara liggunderlag

Vi har fokuserat på uppblåsbara liggunderlag, eftersom det är i den kategorin du hittar bäst komfort. De har dessutom en liten packvolym. Vi valde, med ett undantag, underlag som väger mellan fem och sju hekto i en storlek som passar en testperson på 183 centimeter.

Det finns betydligt lättare underlag än dessa, men riktiga lättvikts­modeller är i regel kompromisser som är mindre intressanta då frostnätterna kommer. I det valda vikt­intervallet kan du få såväl isolering och komfort som en rimlig packvikt.

Skillnaden mellan bäst och sämst är stor. Testvinnaren Exped Downmat UL Winter LW är visserligen dyrast, men det är inget ovanligt sammanträffande. Exped Downmat UL Winter LW är mycket bekvämt och med en isolering som räcker till i många minusgrader. Inte särskilt halkig yta. Finns även en mindre storlek. Lagningssats ingår. En minuspoäng för packpåse som brast i en söm. (2018 års modell har en ökad uppgiven tjocklek från 7 till 9 centimeter och ytterligare isoleringsförmåga).

 

Ladda hem hela testet av liggunderlag här (pdf)

 

R-värde

Isoleringsförmåga kan mätas och anges i ett numeriskt värde. Detta kallas R-värde. Ju högre värde, desto bättre isolering. Du kan hitta liggunderlag i handeln med R-värden från under 1 till 10.

Exakt vilket R-värde som krävs i en given situation är svårt att säga. Men ju högre R-värde du har på liggunderlaget, desto varmare kommer din sovsäck att kännas och desto mindre är risken att du fryser. För vinterbruk brukar R-värden på minst 3 och gärna över 5 rekommenderas.

 

Tips och tricks

Både de självuppblåsande underlagen och de isolerade underlagen mår allra bäst av att förvaras uppblåsta eller åtminstone utrullade i ett mörkt och svalt utrymme.

Vid användning kan din egen komfort ökas ifall du använder ett överdrag på underlaget, inte minst under sommartid då du kanske delvis ligger även utanför sovsäcken. Överdraget är också lätt att tvätta.

Använd ett överdrag med rätt mått för just ditt underlag.

Skribent

Ulf Lindroth

ulf.lindroth@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

LJUD PÅ! .
Jo, vi vet att det är tredje gången vi visar ett skällande lodjur, men vi tycker det är så coolt så vi vill visa er igen😸😸😸
.
.
.
#lodjur #gaupe #scandcam #hälleskogsbrännan #länsstyrelsen #norberg #trailcamology #trailcam #lynx #bobcat #viltkamera #cameratrap #lodjursinventering #vilt #lynxkitten #hälleskogsbrännan #swedishwildlife #svenskjakt #trailcamcatch #ihangcamerasontrees #luchs #luchse #trailcampics #uovision #bigcatswildlife #p4västmanland #vildmarken #ilves
...

En vacker kväll som denna klagar man inte över! Och att man kan skyddsjaga vildsvin samtidigt tackar man inte nej till!
#blaser #jakt #vildsvinsjakt #försommar #billby #billbygård #svenskjakt #jaktjournalens
...

Ljuddämpare! Hur tänker ni om det?? Själv använder jag nästan alltid ljuddämpare. Jag brukar skruva av den när jag går med hund.
Enligt mitt tycke finns det övervägande fördelar med att ha en ljuddämpare monterad.
.
.
.
#ljuddämpare #silencer #stalonofficial #stalonsweden #riflehunting #jakt #dinjaktbild #hunting #passionforhunting #huntem #jagd #jagt #waidmannsheil #hunting_the_wild #huntinglife #jägare #alltomjaktochvapen #nordichunter #gohunt #jaktbilder #huntingpic #huntingphoto #huntingday #huntingislife #svenskjakt #metsästys #swedenhunting #huntingtime #jaktforlivet #jaktärjakt
...

🌱🦌
°
°
°
°
°
°
°
°
°
°
#viltetifokus #vitsippansvilt #roedeer #rådjur #sörmland #viltisörmland #kvinnligajägare #jakttjej #huntress #nikon #nikonsweden #widforss #snabbforss #svenskjakt #natgeoyourshot #yourshotphotography #naturephotography #outdoorlife
...

#jagärsmart⁠


#lafayetteradio #jaktradio #jaktutrustning #jagärsmart #radoantenn #svenskjakt #metsästys #jagt #jaktforlivet #jaktprylar #lafayette #jakt
...

Looking over the views if there is something to chase after😃🐾💕☀️ ...

A very happy me 🙌🏼🌿🦌 fortunate enough to be able to take this picture (and buck🦌) 5 min away from my house 🏡🙌🏼 .
.
.

#kuiueurope #hunting #jagt #jagd #jakt #chasse #kuiu #kuiunation #kuiuinthefield #jagtidanmark #jäger #jaktförlivet #seetheunseen #bukkejagt2020 #rifle #blaserr8 #svenskjakt #knækogbræk #jaktfiskeogfriluftsliv #jagenindeutschland #jæger #swarovskioptik_hunting #huntplanapp #forestfables #huntingbuddy #modernoutdoorsman #swarovski #jagenmeinepassion #jägare #denmark
...

Min dotter med Speelas Jappi. / Haris #speelaskennel #finskstövare #valp #jakt #jakthund #jägare #ungjägare #svenskjakt ...

Läs artikeln om Lennart Nyström och Gnosjötornet i Svensk Jakt, nr 9, 2019 (Mer information hittar ni på hemsidan: gnosjotornet.se) #gnosjotornet #jaktärjakt #skogen #svenskjakt #jakttornet #jaktlaget #älg #älgjakt #älgtorn ...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay