lördag 4 juli

Jakt & prylar

Publicerad 23 september 2017 - 08:00

Foto: Ulf Lindroth

Vad är bäst – hörselkåpor eller proppar?

Premium

Dagens jägare kommer troligen att höra ­betydligt bättre än sina föregångare på ­äldre dagar. En viktig förklaring är de aktiva hörsel­skydden. De finns både som kåpor och ­proppar. Båda är bra – men har för- och nackdelar.

Aktiva hörselskydd innehåller mikrofoner, högtalare och elektronik som låter dig höra ljud mer eller mindre väl. De har samtidigt en funktion som klipper ljudåtergivningen vid kraftiga impulsljud. Vad gäller dämpning fungerar de alltså som vilka hörselskydd som helst.

 

Två kategorier

Det finns två kategorier aktiva hörselskydd. Dels kåpor, dels proppar. Personligen började jag använda aktiva hörselskydd efter mönstringen, där jag fick veta att jag redan var bullerskadad av skytte.

Inledningsvis handlade det enbart om kåpor. Jag har genom åren använt de flesta modeller av aktiva hörselkåpor för jägare från Peltor och Sordin. Många jaktdagar och otaliga kåpor.

Kåporna verkar ha blivit lite tåligare, men många dagar i blött väder kan fortfarande ställa till problem.

 

Tre märken

Under de senaste 14–15 åren har jag varvat kåporna med aktiva proppar av tre märken; Starkey, Soundscope och norska Hörselslaben. Samtliga har varit formgjutna efter mina hörselgångar.

I den här duellen ställer vi aktiva kåpor och aktiva proppar mot varandra. Båda systemen är bra, men båda har för- och nackdelar. Antagligen passar det ena eller andra bättre för dig. Själv växlar jag mellan de olika systemen utifrån jaktform och väder.

 

Större skillnad

Min upplevelse är att de generella skillnaderna mellan kåpor och proppar är större om de kommer från olika tillverkare. Jag tycker att rätt ordning är att först fundera på valet mellan proppar och kåpor. I nästa steg undersöker du vilken modell som passar dig bäst.

Här försöker vi peka på generella för- och nackdelar med båda systemen. Du kommer att se att de landar ganska nära varandra i poäng. Både kåpor och proppar är bra lösningar för att skydda din hörsel, men de är inte likvärdiga ifråga om alla egenskaper.

 

Kåpor vs proppar

Snabb hantering

I många jaktsituationer är det skönt att ta av och på hörselskydden. Det går förstås bra med såväl kåpor som proppar, men här är kåpor avgjort snabbare.
Särskilt tydlig blir skillnaden om skydden måste på snabbt igen.

Kåpor 4

Proppar 2

 

Ljudkvalitet

Varken kåpor eller proppar ger fullt verklighetstrogen ljudåtergivning. Frasande ljud förstärks och vindbrus är besvärande. Vissa proppar kan fås med valmöjlighet mellan olika ljudprofiler, vilket är en fördel. Kåporna är i sin tur lite bättre i vind.

Kåpor 3

Proppar 3

 

Riktningshörning

Ovana användare av aktiva hörselskydd brukar ha svårt att uppfatta riktningen till ett ljud. Personligen tycker jag att det är lite lättare att uppfatta riktning med korrekt volymjusterade aktiva proppar. Tänk på att proppar volymregleras individuellt och detta kräver noggrannhet.

Kåpor 3

Proppar 4

 

Komfort

Kåpor kan vara sköna i kallt väder, men känns svettiga vid rörlig jakt och i varmt väder. De är skrymmande. Propparna kan vara nästan omärkliga och kan kombineras med alla huvudbonader. När man är förkyld kan hörselgången svälla lite och propparna bli obekväma.

Kåpor 2

Proppar 4

 

Dämpning

Efter en dags intensivt skytte på bana bedömer jag att propparna dämpar lite sämre än de bästa skyttekåporna. Samtidigt kan dämpningen bli sämre om kåporna sitter dåligt. För verkligt bra dämpning är aktiva kåpor plus vanliga passiva hörselproppar bäst.

Kåpor 4

Proppar 3

 

Batteriliv

Aktiva hörselkåpor drivs oftast med AA- eller AAA-batterier. De aktiva -hörselproppar jag använt har alla drivits med hörapparatsbatterier nr 13. Hörapparatsbatterierna har mycket kortare livslängd och förbrukas långsamt även om propparna inte används.

Kåpor 4

Proppar 2

 

Slutbetyg

Kåpor 20

Proppar 18

 

Mer om vad som är bäst i olika situationer i Svensk Jakts oktobernummer 2017. Tidningen kommer ut senast 28 september.

Skribent

Ulf Lindroth

ulf.lindroth@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

Loading RSS Feed

#Svenskjakt

Old action, new ammo - can you guess the combination? This bolt belongs to the first rifle I ever owned. A rifle passed on to me from my uncle which he didn’t need anymore. Like an old car, it’s nice to take her out for a spin every now and then - if the weather allows of course #ullberg
.
.
.
#jakt #jagt #jagd #chasse #caccia #caza #rifle #rwshunting #huntingrifle #rwshit #nordichunter #bukkejagt #skyddsjakt #jagenmeinepassion #vildmarken #svenskjakt #huntingphotography #jaktstugan_podcast #jaktrifle #älgstudsare #jaktvapen
...

Det är ju bara fredag en gång i veckan och sommar en gång om året, så jag säger som Strindberg lär ha sagt: är man skapt för att njuta skall man väl för fan njuta också. Denna bild må vara från en annan fredag i det förflutna, men devisen är lika sann för det. På bilden grillas två stora firrar på ett medelhavskt vis. Ikväll kommer det bli vildsvinsytterfilé med bea och nyskördade grönsaker. Strindberg skulle nog godkänna upplägget

.
.
#jakt #jagd #hunting #caza #chasse #caccia #oxota #metsästys #nordichunter #jaktärjakt #jaktkunskap #themonocular #wehunt #svenskjakt #lifeisoutdoors #fieldtofork #eatwild #chevaliersweden #instafood #wildlife #nature #sweden #jaktkarl #food #outdoor #hunter #jägare #wilderness
...

Trafikstockning i sommarnatten!

#älg #sommar #sommarnatt #vildsvinsjakt #spannmålsjakt #svenskjakt
...

Fredagen i älgjaktsveckan så går jag med hunden och det tog inte ens 5 minuter, innan hon tog upp denna tjur. Tjuren går förbi alla skyttar men ingen hade chansen att avsluta tills den gick ut i en sjökant till ena passkytten. Där stannade han på 40 meter med full bredsida, skottet gick och tjuren gick iväg. Hunden var inte långt efter och sen såg jag på GPSn hur hon stod still och skällde, då visste jag att det var klart. Mvh Carl

#jakt #jagd #hunting #jaktojägare #jaktärjakt #svenskjakt #tikka #tikkat3x #sakoammunition #RCC #drevjakt #chasse #hunter #huntress #chasseur #jaktlycka #swedteam #garminalpha #garminsweden #eurohunt
...

Fläckebo
#ig_sverige #ig_vastmanland #sweden_by_us #swedenmylove
#svenskjakt
...

Nätterna med midnattssol öppnar upp för aktiviteter dygnet runt. Sova kan man göra på vintern.
.
.
.
#jämte #jämthund #jämtlanninpystykorva #jakthund #älghund #swedishelkhound #workingdog #dogtraining #mansbestfriend #mellansäsong #livetiskogen #jaktliv #svenskjakt #nordichunter #happyhunter #forestlife #spårträning #skogsliv #eightseasons #friluftsliv
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay