tisdag 18 februari

Jakt & prylar

Publicerad 20 september 2018 - 14:23

Svensk Jakt har testat nio allroundsikten som duger gott till de flesta jaktformer. Foto: Ulf Lindroth

Svensk Jakt har testat nio allroundsikten som duger gott till de flesta jaktformer. Foto: Ulf Lindroth

Svensk Jakt testar nio allroundsikten

Premium

Det finns enastående kikarsikten till flera specifika ändamål. Men de flesta jägare behöver bara en bra kompromiss. Vi har testat nio allroundsikten.

De specialiserade kikarsiktena har sin plats. Ett bra vakjaktssikte låter dig skjuta vildsvinet i nära mörker eller ­identifiera och fälla råbocken i det ­allra sista skymnings­ljuset. Ett drevjaktssikte gör dig snabbare i trånga pass och ett långhållssikte låter dig kompensera för avståndet till en orolig orrtupp i en ensam björk.

Men – och det är ett viktigt men: Om du använder en svag belysning på din vildsvinsåtel. Helst inte skjuter råbocken då det nästan är mörkt. Håller dig till drevjaktens bättre skottlägen. Hellre försöker smyga lite närmare på orren. Då behöver du varken den största objektivöppningen, det vidaste synfältet eller ett kikarsikte med ­avståndskompensation.

 

Från billiga till dyra

Faktum är att de flesta av oss skulle kunna klara det mesta av vår jakt med ett enda bra allroundsikte. Det är sådana sikt­en vi testat här. Nio olika modeller, från billiga till dyra. Som vanligt när det gäller optik finns det en stark koppling mellan vad du betalar för och vad du får. Men alla bra sikten återfinns inte bland de dyraste.

 

Ladda hem testet av kikarsikten som pdf

 

 

Betygsättning av kikarsiktena

Vi redovisar tillverkarnas uppgifter om synfält och ögonavstånd, där sådant finns. Vattentäthet testades i ett ljummet bad i en halvtimme, men eftersom samtliga klarade det utan läckage redovisas inte resultaten vid varje sikte.

 

Riktmedel och belysning: Endast belysningen poängsätts. En poäng för någon belysning, ytterligare en om siktet har bra styrkor både för dag- och nattbelysning. En poäng för fingraderad eller steglös justering, en poäng för lättanvända reglage, ytterligare en för batterisparfunktion.
Maximalt 5 poäng.

 

Mekanik: Två poäng för ­distinkta klick, två till för möjlighet att nollställa rattarna efter inskjutning. En poäng för ett justeringsområde i höjd på minst en meter. En poäng om riktmedlet pålitligt återvänder till exakt samma punkt efter stor korrigering och återställning, vilket alla sikten klarade. Två poäng om klickvärdet avviker 0–0,2 millimeter från angivet värde, en om avvikelsen är mer än 0,2 men maximalt 0,5 millimeter. Två poäng för oförändrat träffläge vid ändrad förstoring. Mekaniken testades huvudsakligen med en vapenmonterad kollimator, som kalibrerades genom kontrollskjutning av ett sikte.

Maximalt 10 poäng.

 

Optik: Skärpa bedömdes på 10x förstoring (9x på Nikko Stirling) mot en skärpe­tavla på 100 meter och betygsattes relativt mot de andra siktena. Centrumskärpa gav max fyra poäng, kantskärpa (mätt 1/5 från bildkant i riktning mot bildcent­rum) max två poäng.

Förmåga i skymning ger max tre poäng. Bedömningen baseras på hur siktet klarar samma skärpetavla i ”skymningsljus”. Centrumskärpa och kantskärpa vägdes ihop i poängbedömningen. Siktena skärpetestades på 100 meter, vilket är parallaxfritt avstånd för flera sikten utan parallaxjustering. Hade vi testat skärpa på hög förstoring och mycket kortare eller längre avstånd hade siktena med parallaxjustering varit svåra att slå. En särskilt klar bild med minimal färgblödning både i dagsljus och skymning kunde ge upp till ytterligare fyra poäng. Förmåga i motljus testades på 8x förstor­ing. Trots att siktena provocerades nära solen gav samtliga sikten obetydliga reflexer och fick varsin motljuspoäng.
Maximalt 14 poäng.

 

Extra ­förtjänstpoäng: En poäng för förstoringsväxel 6x eller mer. En poäng för ögon­avstånd på 90 millimeter eller mer. Synfält är främst en funktion av förstoringsgrad, men ett särskilt stort synfält (minst 13 meter) vid en given förstoring (3x) gav en ­poäng. Ytterligare en ­poäng för annan ­användbar finess.

Maximalt 4 poäng.

 

Maximal totalpoäng i kikarsiktestestet: 33

 

Ladda hem testet av kikarsikten som pdf

Skribent

Ulf Lindroth

ulf.lindroth@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Vet ni alla vad som gäller nu? Jag som jagar uteslutande på åker och fält berörs just nu inte av rådande jakttider som förhindrar gemene man som vakar på åtel och vid foder i skog. Vi som jagar på åker (ej stubbåkrar och foderplatser) får bedriva skyddsjakten som innan. En vän kontaktade jurister på svenska jägarförbundet och jag vill hänvisa till LRFs riktlinjer i detta, för att ge klarhet:

2) Vildsvin, . . som kommer in på gård eller i en trädgård och där kan orsaka skada eller annan olägenhet får jagas den 1 juli-den 30 juni.

Jakträttshavare får under samma tid bedriva jakt efter sådana djur samt korp, havstrut, gråtrut, fiskmås och skrattmås.

1. I en anläggning för att där förhindra skada eller annan olägenhet

2. På mark med jordbruksgrödor eller som används till yrkesmässig trädgårdsodling om djuren där orsakar skada på grödor och odling

3. Om jakten sker på särskilt uppdrag av den eller de kommunala nämnder som fullgör uppgifter inom miljö- och hälsoskyddsområdet.

De möjligheter till skyddsjakt (jakttider och villkor för när skyddsjakten får användas) som föreskrivs i bilaga 4 får användas av jakträttshavaren utan tillstånd från myndighet.

https://www.lrf.se/politikochpaverkan/jakt-och-vilt/information-om-skyddsjakt-pa-vildsvin/

Så. Va inga svinpälsar nu. Låt grisarna lugnt gå på era åtlar. Sitt på åkrar istället. Skjut inte suggorna och skapa inget onödigt lidande.
Tänk också på att suggan vanligen lämnar kullen med nyfödda för att äta efter att ha diat under dagen. Hon går då ensam ut på åkrar och åtlar för att äta. Är ni osäkra är det bättre att fria än att fälla. Skräm henne ordentligt med ljud och ljus för att hindra henne från att återkomma men chansa aldrig på levande djur. Vi behöver samarbete med bönderna, men vi jägare måste också samarbeta. Så låt dem gå på åtlarna med sina små och ostört äta i skogen. Om vi skjuter dem på åkrarna och andra skjuter dem i skogarna, vart ska de då vara? Respektera viltet. Skitjakt kollegor inom jakten. #jakt #jagd #jagt #hunting #vildsvinsjakt #vildsvin #skyddsjakt #nattjakt #wildboarhunting #pighunt #svenskjakt #jägarförbundet #jägare
...

Den där känslan då man ålat sig fram genom snön, hittat en lucka, stoppar andningen och klämmer åt avtryckaren 🎯🦚😍 ...

Gårdagens kvällsmat hemma på #köingegods överträffa förväntningarna!! Harkebab som serverades med husets öl 🐇🌯🍻👌 ...

BLASER R8 Professional Adjustable in .308 Win!
Let me know below in the comments what your choice of rifle is?⬇️👏🏼

#jakt #jägare #jaga #hunt #hunting #hunter #jagd #jäger #nordichunter #svenskjakt #royalhunting #canon #canonnordic #huntingphotography #snabbforss #jaktbilder #thegreatwild #nordichunter #jaktmagasinetbiggame #ullberg #livehunting #blaser #aimpoint #normaammunition
...

Del 1
Genomgång av utrustning inför fjälljakt

Fick några frågor efter att jag lade upp en bild på packlistan inför kommande fjälljakt angående bland annat min "Signalpistol" och vad det var
Till och börja med kan jag presentera att detta är mitt "personliga nödkitt" i sin helhet
1st kompass (+karta)
1st nödfilt
1st första förband
2st lysstavar
1st nödraket
1st nödböoss
1st "signalpistol"
6st rökpatroner till signalpistolen
9st gröna signalpatroner till signalpistolen

Utöver listade prylar tillkommer ibland utrustning men detta är den grund jag utgår ifrån vare sig det handlar om jakt, fjällvandring eller kajakpaddling som några exempel
Vad är då "Signalpistolen" för något.
Det är i grunden ingen pistol till att börja med, det är en Komet M15 signalpenna, dessa användes flitigt förr av båtentusiaster men också folk som jobbade inom tele och elnätet, i grunden aldrig avsedd att nyttjas som en "nödraket" pga dess korta räckvidd på Kanske 100M och 30 sekunder brinntid.
Men trotts detta ett helt suveränt verktyg att kunna nyttja i nöd eller kris när man vill kunna signalera till andra jägare, skoteråkare eller fjällräddning.

Skall dock poängteras jag ser signalpistolen endast som ett komplement till nödraketen och nödblosset.

#fjällripa #nextgenhunting #chasse #caza #jagt #jagd #vildmarken #jaktjournalen #svenskjakt #swe_hunters #swedenishunting #nordichunter #sundsvall #timrå #alfaoutdoor #petzl #taiga
...

Lafayette har ett stort utbud av tillbehör i form av antenner, headsets mm. 👍🏻⁠

Bild jaktgoldens⁠#drevjakt #lafayetteradio #jaktradio #jaktutrustning #jagärsmart #radoantenn #svenskjakt #metsästys #jagt #jaktforlivet #jaktprylar #lafayette #jakt
...

Seek and you will find! ...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay