fredag 7 augusti

Jakt & prylar

Publicerad 23 december 2018 - 10:00

Svensk Jakt testar sju damställ i olika prisklasser. Foto: Andreas Berggren

Svensk Jakt testar sju damställ i olika prisklasser. Foto: Andreas Berggren

Svensk Jakt testar jaktställ för kvinnor

Premium

Allt fler kvinnor jagar och därmed vidgas marknaden för jaktkläder. En ny och stark kundgrupp finns i de 19.200 kvinnor i ­Sverige som jagar. Det finns ett stort utbud av ­jaktkläder, men som kvinnlig jägare blir det sällan bra att köpa ett jaktställ i herrstorlek.

Det finns fysiska skillnader mellan män och kvinnor. Därför är det inte så enkelt som att ”bara ta en mindre storlek” av vanliga jaktkläder för att de ska passa en kvinna på rätt sätt.

Bröstvidd, midjemått, stussvidd och längden på benen skiljer sig, varför det vanligen är bättre att som jagande kvinna köpa en kvinnostorlek.

I testet har vi valt sex dammodeller samt ett jaktställ i en unisex-modell. Vi har valt kläder som enligt leverantörerna passar för rörlig jakt och hundförare.

Sedan tidigare har friluftsbranschen ett bra utbud av damkläder. När jaktkläder ska väljas finns det många faktorer att ta hänsyn till, förutom jaktform och årstid. Är man kort, lång, smal eller kraftig? Har man korta eller långa armar och ben? En del har breda eller smala höfter, liten eller större byst – många faktorer påverkar valet som passar just dig.

 

Rosa explosion

Ett fenomen inom jaktkläder för kvinnor är den rosa explosionen. Detaljer som traditionellt har orange eller gul säkerhetsfärg, har ersatts med färgen rosa. Vetenskapen har inte uteslutit att andra färger kan fungera som bra säkerhetsfärger i skogen.

Tre jägare testade jaktställen under praktisk jakt mellan september och januari. Särskilt stor vikt har lagts på bedömningar av funktion och rörlighet. Vi har testat alla ställ i storlek 38 och storleken small i unisex-modellen. Det gjorde det enklare att utvärdera om kläderna upplevdes som stora, små eller normala i förhållande till angiven storlek.

 

Användas under en hel säsong

Ett komplett jaktställ är oftast billigare än separata delar, men man tjänar kanske ändå på att välja en jacka och ett par byxor av olika modeller. Vinsten är passform och användbarhet.

Beträffande storlekar var det flera ställ som kändes väl tilltagna, till exempel byxorna från Pinewood och Swedteam. Andra ställ kändes små i storleken, till exempel Chevalier och Härkila.

Detaljer som ventilationslås på både jackor och byxor kan inte nog poängteras om kläderna ska kunna användas under en lång säsong. Merparten av ställen uppfattades som varma, även om de angavs vara lämpliga för hundförare. Alla byxor har mer eller mindre avancerade lås längst ner på byxbenen. Hela den funktionen faller om byxorna inte är lagom långa.

Anja Kjellsson

 

Ladda hem testet som pdf genom att klicka på den blå länken. Test jaktställ för kvinnor

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Det blev en lyckad natt för mig och Hild 🦡
.
.
.
#grävlingsjakt #badgerhunting #predatorjakt #jämthund #jakthund #dinjaktbild #hunting #passionforhunting #huntem #jagd #jagt #waidmannsheil #hunting_the_wild #huntinglife #jägare #alltomjaktochvapen #nordichunter #gohunt #jaktbilder #huntingpic #huntingphoto #huntingday #huntingislife #svenskjakt #metsästys #swedenhunting #huntingtime #jaktforlivet #jaktärjakt
...

Nu taggar Trion till, för nästa helg är det bockpremiär!
Denna bild togs på en bockpremiär för några år sedan, en väldigt minnesvärd och fin morgon!
Hur taggade är ni?
#jagd #svensknatur #jakt #vilt #dovhjort #kött #viltkött #rådjur #jakttrion #svenskjakt #vakjakt #jägare #jaga #vildsvin #vildsvinjakt #dovhjort #dovhjortsjakt #hunter #hunting #hunt #wildboar #wildboarhunting #fallowdeer #merkel #blaserr8 #jakthund #drevjakt #hornady
#bockpremiär #lockjakt
...

Projekt 1 - Slakteri

Sista bråten (förutom kompressorn ) bortplockad. Har även plockat ut det gamla fönstret i ytterväggen, slagit på nya panelbrädor på utsidan och täckt väggen med vindpapp. Jag är ingen snickare men har förstått att huvudprincipen med god isolering är att stänga in så mycket luft som möjligt i väggen och att denna luft som inte sig mellan de olika temperaturområdena. Eftersom ytterväggen inte är helt tät satte jag upp vindpapp som kan släppa ut fukt men håller kvar den isolerande luften.

#isolering #jakt #viltvård #viltkött #gårdsslakteri #viltslakteri #slakteri #möra #hängmöra #rådjur #älg #dovhjort #vildsvin #hunting #jaktärjakt #shotsandpots #jaltpuls #svenskjakt #alltomjaktochvapen #svenskajägareförbundet #hjälpviharköptenbondgård
...

Well the danish hunting season is off ATM🦌☀️🌿

Next up is the stags, and all the prepping before that!

Just looked back at last years red stag 😅🙌🏼🌿

This year I mostly have plans for hunting fallow stags, and I can’t wait 🙌🏼
But you’ll never know what happens 🤞🏼🦌

.
.
.

#kuiueurope #hunting #jagt #jagd #jakt #chasse #kuiu #kuiunation #kuiuinthefield #jagtidanmark #jäger #jaktförlivet #seetheunseen #bukkejagt2020 #optics #swarovskioptik #svenskjakt #knækogbræk #redstag #jagenindeutschland #jæger #reddeer #huntplanapp #forestfables #huntingbuddy #modernoutdoorsman #swarovski #jagenmeinepassion #jägare #denmark
...

Kontraster

Idag kom värmen tillbaka, och jag läser av en utetemperatur ca 50 grader varmare än vad den var när denna bild togs i vintras. Den dagen fick en fin orrtupp följa med hem. Idag sänker jag nog mina förväntningar, och lägger mig och solar på en klippa istället.

.
.
#jakt #jagd #hunting #caza #chasse #caccia #oxota #metsästys #nordichunter #jaktärjakt #jaktkunskap #vildmarken#wehunt #svenskjakt #lifeisoutdoors #fieldtofork #eatwild #chevaliersweden #instafood #wildlife #nature #sweden #jaktkarl #food #ig_dalarna #outdoor #hunter #jägare #wilderness
...

#Repost petrinisvilt
・・・
🦊Blev två små valpar för min del ikväll 🦊
°
°
°
°
°
°
°
#petrinisvilt #viltetifokus #fox #räv #rödräv #vulpes #rovdjursjakt #predatorkontroll #pretadorjakt #kvinnligajägare #jakttjej #svenskjakt #alltomjaktochvapen #nature #tjejjakt
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay