lördag 4 juli

Jakt & prylar

Publicerad 22 maj 2018 - 06:35

Vi testar nio olika jaktradio. Foto: Mattias Lilja

Vi testar nio olika jaktradio. Foto: Mattias Lilja

Jaktradio i tufft test

Premium

Vi har testat nio jaktradio­apparater för 155 MHz-bandet.
I Svensk Jakts juninummer, som utkommer 25 maj, kan du läsa hela testet, men redan nu kan du som inloggad på sajten läsa vilken jaktradio som klarade sig bäst!

I Sverige får man använda två frekvenser för jaktbruk. Det handlar om radioapparater för 31 och 155 MHz-bandet. Eftersom det sistnämnda är vanligast så testar vi nio radioapparater för 155 MHz-bandet i olika prisklasser. De är utrustade med olika grader av teknik för att passa olika plånböcker och användarprofiler.

Testet är utfört i laboratoriemiljö, på fält och kanske viktigast av allt – radioapparaterna har använts och testats en hel del under praktisk jakt.

 

Fabriksinställningar

Radioapparaterna har testats så som vi tror de flesta använder dem – alltså med fabriksinställningar för brusspärr och passning på en kanal. Samtliga radioapparater har provats i ett laboratorium med kalibrerad utrustning av professionell personal. Effekten på samtliga radioapparater ligger inom normal avvikelse och de små skillnader som finns har marginell betydelse.

 

Vanlig antenn

Fälttesterna har genomförts vintertid i normalt kuperad sydsvensk skogsterräng med en Lafayette DC 155 Smart som referensradio.  Vi har använt oss av fabrikens inställningar för brusspärr eftersom vi tror att många låter bli att ändra denna nuförtiden. Dammtäthet har vi inte haft möjlighet att mäta, men mer intressant för oss jägare är vattentålighet. Vi valde därför att utsätta de ­jaktradior som haft klassningen IP 67 eller högre för ett test.

 

Läckte in vatten

Resultatet är bättre än vid vårt förra radiotest för några år sedan, men alla håller inte vad de lovar. Zodiac Team Pro Waterproof tog in vatten via luckan för tillbehörsuttaget. Radion slutade fungera strax efter att vi tog upp den ur vattenbadet. Efter ett dygns torkning har radion åter fungerat oklanderligt.

Övriga radioapparater klarade vatten­badet utan anmärkning.

Testet av batteriets livslängd gjordes genom att fulladdade apparater lades påslagna i en miljö med tio graders temperatur. Därefter har vi var tredje timme sänt två minuter med varje apparat medan de andra varit mottagande. Det vill säga två minuter sändning och 16 minuter mottagning var tredje timme.

Det här testmomentet gav stor skillnad mell­an radioapparaterna.

 

Prisvärd testvinnare

Räknar vi ihop totalbetyget för de testade radioapparaterna så vinner Lafayette Smart. Den har bra ljud, god räckvidd och den klarade vårt fuktttest galant. Denna radio känns också prisvärd och har ett litet batteri som ändå räcker länge. Därtill har tillverkaren ett stort sortiment av tillbehör där var och en kan anpassa sin jaktradio efter tycke och smak.

Något riktigt bottennapp hittade vi inte i testet. Några radioapparater har enklare teknik och sämre fuktsäkring. Å andra sidan har flera av de enklare apparaterna batteri­kapacitet som räcker länge.

 

 

Lafayette DC155 Smart

Helhetsomdöme: Bäst ljud sändning/ mottagning.

Gediget metallchassi. ­Inbyggd innovativ ­manual. Data­funktioner (sms, räckvidds­test) bara till Lafayette Smart.

Många tillbehör att tillgå.

 

Pris: 3.000 kronor.
Totalt 34 poäng. Testvinnare!

 

 

 

Icom Prohunt D52

Helhetsomdöme: Avancerad radio med riktigt bra ljud och display. Inbyggd riktigt bra blåtandsfunktion. Har även digitala kanaler. Dyr jaktradio men med mycket teknik inbyggd.

 

Pris: 4.400 kronor.
Totalt 29 poäng.

 

 

 

Albecom X8

Helhetsomdöme: Tekniskt avancerad, aningen krånglig i menysystemen. Bra fuktskydd, vattentätt uttag för tillbehör. Känns gediget byggd.

Har även marina VHF-kanaler för avlyssning.

 

Pris: 3.000 kronor.
Totalt 27 poäng.

 

 

 

Icom Prohunt Basic2

Helhetsomdöme: En radio utan större finesser men har de viktigaste funktionerna. Bra fuktskydd men sämre knapplås som inte låser kanalvred. Inte bästa ljudet men känns prisvärd.

 

Pris: 2.000 kronor.
Totalt 25 poäng.

 

 

 

Svensk Jaktradio

Helhetsomdöme: Tveksamt fuktskydd. Enkel radio för den som klarar sig med bara en pilotton eller kör öppen kanal. Begränsad tillgång på tillbehör.

Bra ­batteritid. Bra ljudkvalitet.

 

Pris: 1.600 kronor.
Totalt 25 poäng.

 

 

 

Zodiak Team Pro Waterproof

Helhetsomdöme: Ganska enkel radio med svensk menytext. Tyngst. Utstrålar kvalitet. Tveksam tätning tillbehörslucka.

Bra ljud på kortare håll, sämre på långt. Bra batteri. Bra dyra tillbehör.

 

Pris: 2.700 kronor.
Totalt 23 poäng.

 

 

 

 

Svensk Jaktradio Dico

Helhetsomdöme: Enkel teknik i en strömsnål radio som pratar svenska. Tveksamt fuktskydd. Begräns­ad tillgång på tillbehör. Bra ljud i förhållande till teknikgrad. God byggkvalitet.

 

Pris: 2.200 kronor.
Totalt 23 poäng.

 

 

 

Zodiak Neo

Helhetsomdöme: Ganska enkel radio med svensk menytext. Standardkoppling för öronsnäcka, men bara fuktskydd med Zodiacs snäcka.

Bra ljud, sämre batteritid. Gott om bra tillbehör.

 

Pris: 2.100 kronor
Totalt 22 poäng.

 

 

 

Protracker (Biltema)

Enkel men ändå ­funktionell radio. Inte särskilt bra ljudkvalitet men gör jobbet. ­Tveksamt fuktskydd och ­övrig kvalitet.

Krånglig att ändra pilottoner på. Prisvärd.

 

Pris: 1.000 kronor.
Totalt 20 poäng

 

 

Test & text: Mattias Lilja

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

Loading RSS Feed

#Svenskjakt

Old action, new ammo - can you guess the combination? This bolt belongs to the first rifle I ever owned. A rifle passed on to me from my uncle which he didn’t need anymore. Like an old car, it’s nice to take her out for a spin every now and then - if the weather allows of course #ullberg
.
.
.
#jakt #jagt #jagd #chasse #caccia #caza #rifle #rwshunting #huntingrifle #rwshit #nordichunter #bukkejagt #skyddsjakt #jagenmeinepassion #vildmarken #svenskjakt #huntingphotography #jaktstugan_podcast #jaktrifle #älgstudsare #jaktvapen
...

Det är ju bara fredag en gång i veckan och sommar en gång om året, så jag säger som Strindberg lär ha sagt: är man skapt för att njuta skall man väl för fan njuta också. Denna bild må vara från en annan fredag i det förflutna, men devisen är lika sann för det. På bilden grillas två stora firrar på ett medelhavskt vis. Ikväll kommer det bli vildsvinsytterfilé med bea och nyskördade grönsaker. Strindberg skulle nog godkänna upplägget

.
.
#jakt #jagd #hunting #caza #chasse #caccia #oxota #metsästys #nordichunter #jaktärjakt #jaktkunskap #themonocular #wehunt #svenskjakt #lifeisoutdoors #fieldtofork #eatwild #chevaliersweden #instafood #wildlife #nature #sweden #jaktkarl #food #outdoor #hunter #jägare #wilderness
...

Trafikstockning i sommarnatten!

#älg #sommar #sommarnatt #vildsvinsjakt #spannmålsjakt #svenskjakt
...

Fredagen i älgjaktsveckan så går jag med hunden och det tog inte ens 5 minuter, innan hon tog upp denna tjur. Tjuren går förbi alla skyttar men ingen hade chansen att avsluta tills den gick ut i en sjökant till ena passkytten. Där stannade han på 40 meter med full bredsida, skottet gick och tjuren gick iväg. Hunden var inte långt efter och sen såg jag på GPSn hur hon stod still och skällde, då visste jag att det var klart. Mvh Carl

#jakt #jagd #hunting #jaktojägare #jaktärjakt #svenskjakt #tikka #tikkat3x #sakoammunition #RCC #drevjakt #chasse #hunter #huntress #chasseur #jaktlycka #swedteam #garminalpha #garminsweden #eurohunt
...

Fläckebo
#ig_sverige #ig_vastmanland #sweden_by_us #swedenmylove
#svenskjakt
...

Nätterna med midnattssol öppnar upp för aktiviteter dygnet runt. Sova kan man göra på vintern.
.
.
.
#jämte #jämthund #jämtlanninpystykorva #jakthund #älghund #swedishelkhound #workingdog #dogtraining #mansbestfriend #mellansäsong #livetiskogen #jaktliv #svenskjakt #nordichunter #happyhunter #forestlife #spårträning #skogsliv #eightseasons #friluftsliv
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay