söndag 18 februari

Jakt & prylar

Publicerad 25 juli 2016 - 11:00

Vuollerim-älgen var bara sex år

Den 9 september 1982 fällde Leif Jacobsson, Vuollerim, en älgtjur med gigantisk hornkrona. Trofén mättes till 420,2 poäng. Ändå var älgtjuren bara sex år.

Älgtjuren fälldes på SCA:s marker i Mattislandet, mellan Vuollerim och Murjek i Jokkmokks kommun. Älgens ålder fastställdes genom tandsnittning som utfördes av älgforskaren Gunnar Markgren.
Eftersom 26­taggaren inte bara är den största som någonsin fällts i Sverige utan också en av världens största av rasen europeisk älg, inställer sig frågan om den förmått sätta upp ännu större horn om den fått leva ytterligare ett par år.

Det är naturligtvis möjligt men inte heller alldeles säkert. I det material som Gunnar Markgren själv hade samlat in från nordvästra Hälsingland (412 älgtjurar mellan ett och 14 år gamla) återfanns de mäktigaste hornbärarna i åldersintervallet sex till nio år. I ett annat material, som insamlats av jaktvårdskonsulent Sven Swahn i Jämtland och som omfattade drygt 20 guldhorn, låg alla dessa mellan fem och nio år i ålder.

 

Tio till tolv år

Älgtjuren bär alltså sin största horn­ uppsats betydligt tidigare än exempelvis kronhjorten, som inte blir fullt kapital förrän vid tio–tolv års ålder.
En annan sak är hur man mäter älghorn. De viktigaste måtten på ett skovelhorn är skovelns bredd och längd, men i Sverige används i vardagslag oftast taggantalet som värderingsmått. I Nordamerika talar jägarna hellre om utlägget, alltså det största avståndet mellan hornspetsarna på höger respektive vänster horn. När det gäller utlägget visar ett material, som insamlats från de så kallade försökslänen med reglerad älgjakt, att de största utläggen kommer efter cirka sju år och står sig fram till tioårsåldern.

 

Returtjurar ovanliga

Älgtjurarna är alltså som bäst i åldersintervallet sex–nio år. Då bär de den ståtligaste hornkronan. Därefter går hornen tillbaka med undantag för rosenstockarna och stängerna som fortsätter växa i grovlek. Hur länge är något osäkert.
På grund av den höga dödsrisk som älgtjurarna löper under jakt saknas i stor utsträckning data från äldre älgtjurar. Så kallade returtjurar förekommer knappast längre.

Skribent

Bernt Karlsson

sv.jakt.norr@telia.com

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Lediga jaktmarker på Annonstorget

  Mina artiklar

  För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

  Testa dig själv
  Vad vet du om vildsvin och vildsvinsjakt?
  Vapentest
  Ulf Lindroth testar Sauer 100
  Tolv myter
  Om vildsvin och vildsvinsjakt
  78-årig premiärskytt!
  Kerstin tog jägarexamen 2003 och skjuter med en Zoli Husqvarna 1900.

  Mest läst

   Samtidigt på JaktPlay

   • Drevjakt sista veckan januari 2018

    Några höjdpunkter från sista veckan på drevjaktsäsongen. (98) Inlägget Drevjakt sista veckan januari 2018 dök först upp på JaktPlay. […]

   • Tax – en riktig jakthund

    En rolig hyllning till taxen. En fin jaktkompis som aldrig sviker! Av Crusoe the Celebrity Dachshund (1366) Inlägget Tax – en riktig jakthund dök först upp på JaktPlay. […]

   • Björnattack mitt i kvällskissen-”SPRING FÖR...

    Just när mannen kvällskissade kom en björn……. kjellaifys kanal…Välkommen till www.seoss.se. (1604) Inlägget Björnattack mitt i kvällskissen-”SPRING FÖR HELVETE”! dök först upp på JaktPlay. […]

   • Skjuter på allt som rör sig

    Hur står det egentligen till med jaktetiken på kontinenten? (8768) Inlägget Skjuter på allt som rör sig dök först upp på JaktPlay. […]

   • Border Terrier Stereo meets badger

    Borderterriern Stereo är på provgryt och får träffa en grävling för första gången. Lite skeptisk först men efter ett tag lossnade det. Gav definitivt mersmak och ska provas igen. (884) Inlägget Border Terrier Stereo meets badger dök först upp på JaktPlay. […]