tisdag 16 april

Jakt & prylar

Foto: Edvin Nilsson/Ájtte museum

Vuollerim-älgen var bara sex år

Den 9 september 1982 fällde Leif Jacobsson, Vuollerim, en älgtjur med gigantisk hornkrona. Trofén mättes till 420,2 poäng. Ändå var älgtjuren bara sex år.

Älgtjuren fälldes på SCA:s marker i Mattislandet, mellan Vuollerim och Murjek i Jokkmokks kommun. Älgens ålder fastställdes genom tandsnittning som utfördes av älgforskaren Gunnar Markgren.
Eftersom 26­taggaren inte bara är den största som någonsin fällts i Sverige utan också en av världens största av rasen europeisk älg, inställer sig frågan om den förmått sätta upp ännu större horn om den fått leva ytterligare ett par år.

Det är naturligtvis möjligt men inte heller alldeles säkert. I det material som Gunnar Markgren själv hade samlat in från nordvästra Hälsingland (412 älgtjurar mellan ett och 14 år gamla) återfanns de mäktigaste hornbärarna i åldersintervallet sex till nio år. I ett annat material, som insamlats av jaktvårdskonsulent Sven Swahn i Jämtland och som omfattade drygt 20 guldhorn, låg alla dessa mellan fem och nio år i ålder.

 

Tio till tolv år

Älgtjuren bär alltså sin största horn­ uppsats betydligt tidigare än exempelvis kronhjorten, som inte blir fullt kapital förrän vid tio–tolv års ålder.
En annan sak är hur man mäter älghorn. De viktigaste måtten på ett skovelhorn är skovelns bredd och längd, men i Sverige används i vardagslag oftast taggantalet som värderingsmått. I Nordamerika talar jägarna hellre om utlägget, alltså det största avståndet mellan hornspetsarna på höger respektive vänster horn. När det gäller utlägget visar ett material, som insamlats från de så kallade försökslänen med reglerad älgjakt, att de största utläggen kommer efter cirka sju år och står sig fram till tioårsåldern.

 

Returtjurar ovanliga

Älgtjurarna är alltså som bäst i åldersintervallet sex–nio år. Då bär de den ståtligaste hornkronan. Därefter går hornen tillbaka med undantag för rosenstockarna och stängerna som fortsätter växa i grovlek. Hur länge är något osäkert.
På grund av den höga dödsrisk som älgtjurarna löper under jakt saknas i stor utsträckning data från äldre älgtjurar. Så kallade returtjurar förekommer knappast längre.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay