fredag 19 april

Jakt & prylar

[cycloneslider id=”slide-20490″]

Viktigt att såga rådjurstrofén rätt

En felaktigt tillvaratagen rådjurstrofé ­skämmer både viltet och ­skytt­en. ­Därför är det viktigt att göra rätt från början.
Momentet som det slarvas mest med är sågningen.

Sedan råbockens huvud tagits av måste det flås. Det går även att såga huvudet utan att först flå det, men då är det mycket svårare att lägga sågsnittet rätt.
Det absolut sämsta är att lämna sågningen till sist och ­försöka såga det kokta och rengjorda rådjurshuvudet. Genom kokningen förändras skallbenets konsistens. Det blir hårt, sprött och nästan omöjligt att såga utan att det uppstår sprickor och flisor, som riskerar att ödelägga trofén. Sågbladet brukar även ­behöva filas om efter en sådan omgång.

 

Enkelt hantverk

Till konservator Per-Erik ­Hedlund, Boliden, inlämnas varje år en mängd rådjurshorn för montering i ­europeisk stil, det vill säga med pannben och horn på platta.
Med Per-Eriks vana hand är sågningen ett enkelt hantverk. Han använder en bredbladig och fin­tandad såg och börjar med att ­markera sågsnittet med en kniv. Med ett grepp om hornen med vänster hand och mot ett stadigt underlag sågar han sedan raskt igenom skallen. Han börjar sågningen framifrån och går sedan bakåt.
Sågsnittet läggs under näsbenet och följer sedan en linje strax under ögonhålornas mitt och kommer ut strax under nackkotans vinkel mot första halskotan (se illustration).
Slutar sågsnittet för långt ner på nackkotan kommer hornen att stå mer eller mindre rakt ut från skölden på ett onaturligt sätt.

 

45 grader är optimalt

Kommer man i stället ut för högt upp på nackkotan blir trofén för snålt ­sågad och hornen kommer att stå rätt upp, nästan parallellt med skölden de sitter på.
På ett korrekt sågat pannben ska hornen stå snett upp i ungefär 45 graders vinkel i förhållande till troféskölden.
När huvudet är sågat går hjärnan att pilla ut. Pannbenet är nu färdigt att kokas, rengöras, blekas och trofén sättas på sköld.
Den som vill göra det själv kan börja med att vattendra ­pannbenet ett dygn. Därefter ska pannbenet kokas utan att hornen kommer ner i vattnet. Tillsätt tvättmedel och koka så att kött, ­senor och mjukdelar kan skrapas loss.

 

Tvätta och bleka

När pannbenet är väl rengjort ska det kokas igen med tvättmedel, men inte lika länge som första gången. Det ska sedan blekas genom att penslas med tioprocentig vätesuperoxid.
Därefter är trofén klar att sättas på sköld, vilket sker med två långa, smala skruvar som skruvas in från sköldens baksida. Skruvarna ska gå in i rosenstockarna, för i det ­sågade pannbenet finns inte så mycket annan benmassa att fästa dem i. ­Observera: Inga skruvar framifrån!
Om man i detta skede märker att pannbenet är aningen felsågat, så att det sitter litet snett på skölden, är det bara att ta fram en träklots och sandpapper och börja jobba!

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay