torsdag 21 januari

Jakt & prylar

Publicerad 26 oktober 2017 - 14:52

Foto: Bernt Silfver

Så tar du hand om bockhornet

Premium

De flesta jägare är intresserade av troféer. Stora horn är förstås särskilt intressanta, men det kan lika gärna vara en speciell jaktupplevelse som jägaren vill föreviga, eller kanske ett märkligt växt horn.

Det behöver alltså inte vara det största hornet som för den enskilde jägaren är den bästa eller vackraste trofén.

För mig är det själva jaktupplevelsen jag vill minnas. Att efter 10–15 år kunna titta på en trofé och i samma stund vara tillbaka vid det speciella tillfälle då bocken fälldes, är det som ger mig störst tillfredsställelse med hornen på väggen.

Att ta hand om och montera rådjurshornet själv är inte särskilt svårt. Här följer i några enkla steg en beskrivning av hur man går till väga. Det är inte så svårt som man kan tro, men det är bra att ta god tid på sig.

 

Ta hand om bockhornet – steg för steg

 

När skallen är fri från kroppen ska den flås. Skär ett snitt från nosen till bakhuvudet mellan hornen. Flå sedan ner varje sida förbi ögonen och skär bort öronen.
Dags för sågning. Här används med fördel en trofésåg som skallen spänns fast i. Med hjälp av spår för sågbladet går det att få sågningen perfekt. Det går i och för sig att såga på frihand också, men risken är stor att resultatet inte blir så lyckat. Såga uppifrån och ned, ta det försiktigt vid nosen så att inte näsbenet spricker. Efter sågningen skärs ögon och hjärna bort. Vira folie runt rosenkransarna cirka tio centimeter upp på hornen.
Koka upp vatten i en lämplig gryta som är stor nog för att rymma trofén. Det här momentet tar en lite längre stund. Koka tills hinnorna och köttet ”drar ihop sig” och börjar lossna från skallen. Skrapa bort kött och hinnor med en lämplig kniv (en sked kan också komma till nytta). Koka på nytt om det behövs och skrapa tills benet är helt rent runt om.
När skallen är renskrapad spolas den i vatten. Slå på lite diskmedel och borsta försiktigt. Lägg trofén för torkning på luftig plats i minst tre–fyra timmar.
När skallen är torr är det dags för blekning. ­Lämpligt att använda är väteperoxid 35-procentig lösning. Använd gummihandskar. Lägg skallen på ett syrafast underlag, exempelvis ett porslinsfat. Behåll folien runt hornen för att skydda dem från att blekas. Häll upp en skvätt väteperoxid i en kopp och pensla med en plastpensel vätskan på skallbenet. Vira bomull runt benet och fortsätt att fukta igenom bomullen med mer väteperoxid tills bomullen ser ut som en hinna. Var försiktig vid rosenkransarna så inte de blir blekta. Låt medlet verka i fyra–fem timmar eller under en hel natt. Skölj sedan bomull och blekningsmedel i rikligt med ­vatten. Använd gärna diskborste.
Efter att skallbenet har torkat är det dags att måtta in trofén på skölden. Lägg ut skallen på skölden så den hamnar precis i mitten, märk med blyerts på fyra punkter runt benet.
Mät ut var borrhålet ska göras utifrån vilket fästjärn som används (dessa finns att köpa i jaktbutik eller i järnhandel).
Efter att hålet borrats skruvas fästjärnet på plats, men bara så att det hänger löst. Därefter träs pannbenet på plats, nerifrån så att fästjärnet hakar fast i skallen i förträngningen mellan ögonhålorna och näsbenet. Dra inte åt skruven för hårt, den ska bara sitta fast.
Trofén är klar och förhoppningsvis är jägaren nöjd med sitt arbete! Att hitta en lämplig plats att hänga hornet på brukar inte vara så svårt. En bra idé är att på baksidan av skölden skriva ner datum och plats för den lyckade jakten för att, när det behövs, hjälpa minnet på traven.

 

Bernt Silfver (Text & foto)

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

Toppfågeljakt – och minsann tittade faktiskt solen fram också. Fåglarna finns kvar i skogen, men vad gör väl det?

📷 Olle Olsson
.
.
.
.
.
#sverigesjakttidning #svenskjakt #toppfågeljakt #söndagsmys #söndagsfys
...

Ta hand om dig, jaga mycket och håll avstånd.

📷 Johnny Olsson
.
.
.
.
.
#godjul #sverigesjakttidning #svenskjakt
...

Strålande tider! Julen nalkas och nu kommer Svensk Jakt med ett nytt fullmatat januarinummer.
Trevlig läsning!
.
.
.
.

.
.
#sverigesjakttidning #svenskjakt #jakt #högtid #jaktglädje
...

Grått, blött och vindstilla. Perfekt väder för till exempel rådjursjakt.
Har du varit i skogen idag?
📷 Olle Olsson
.
.
.
.
.
.
#svenskjakt #tax #sverigesjakttidning #rådjursjakt #gråväder #jakt
...

Grattis på fredagen! Hoppas det blir jakt i dagarna två för vad kan passa bättre än just jakt i dessa pandemitider?
Frisk luft och avstånd får du på köpet.
Foto: Kjell-Erik Moseid

#sverigesjakttidning #svenskjakt #jakt
...

Svensk Jakt nummer 12 – ute nu!
Omslagsfoto: Per Karlsson
.
.
.
#svenskjakt
#sverigesjakttidning
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay