måndag 18 juni

Jakt & prylar

Publicerad 10 oktober 2014 - 09:54

Pojkar hittade rekordälg under fisketur

Revsundshornet hänger idag på Södra skogsägarnas kontor i Växjö. I nästan 30 år höll hornet svenskt rekord med sina 414 poäng. Foto: Tomas Pettersson

Inte bara Sveriges, utan hela Europas största älgtrofé, var tidigare det så kallade Revsundshornet. Det kom från en tjuvskjuten älg och fiskades upp ur vattnet utanför Revsunds kyrka i Jämtland.

Det sensationella fyndet gjordes den 3 augusti 1955. Den sommaren var ovanligt torr och varm och vattenståndet i Revsundssjön var därför onormalt lågt.
Två pojkar var ute med båt och fiskade. När de rodde under bron i Revsund upptäckte de ett underligt föremål på botten. De hämtade hjälp och föremålet drogs upp ur vattnet. Det visade sig vara en gigantisk älgkrona, större än vad någon tidigare skådat till och med i Jämtland.

 

Okänd skytt
Hur länge hornet legat på botten är det ingen som vet. Även skytten är okänd. Älgen antogs vara tjuvskjuten.
Kanske var skytten på väg att frakta hem köttet med båt och fann för gott att dumpa älghornet för att ingen från bron skulle se och förstå vad lasten bestod av. Kanske kastades älghornet i vattnet med avsikt och med kyrkan som landmärke för att kunna hämtas senare. Ingen vet säkert.
Hornet var illa medfaret och hamnade därför hos en konservator i Östersund. I samma hus hade jaktvårdsföreningen sitt kontor och dåvarande jaktvårdskonsulen­ten Sven Swahn var inte sen att mäta trofén. Han kom fram till att hornet mätte 414 poäng.
Jaktvårdsföreningen ville kö­pa hornet, men hade ont om pengar. Pojkarna erbjöds varsin cykel i utbyte mot trofén, men denna såldes till en skogstjänsteman för en betydligt större summa än vad två cyklar betingade på den tiden.

 

414 poäng
På krokiga vägar hamnade hornet så småningom på Södra skogsägarnas kontor i Växjö, där det hänger än idag. En kopia finns dessutom att beskåda på bygdegården i Revsund.
Eftersom skytten var okänd och trofén rekonstruerad med ett nytt pannben blev Revsundshornet aldrig officiellt bedömt och registrerat. Poängsumman 414 gällde dock som inofficiellt svenskt rekord ända fram till septemberjakten 1982. Då fällde Leif Jacobsson från Vuollerim en stortjur i Mattislandet, Jokkmokks kommun. Den trofén höll 420,2 poäng.

Revsundshornet

Hornet hade 20 taggar, utlägget var 149 centimeter och skovelbredden var 41 + 34 centimeter.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Lediga jaktmarker på Annonstorget

  Mina artiklar

  För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

  Testa dig själv
  Vad vet du om vildsvin och vildsvinsjakt?
  Vapentest
  Ulf Lindroth testar Sauer 100
  Tolv myter
  Om vildsvin och vildsvinsjakt
  78-årig premiärskytt!
  Kerstin tog jägarexamen 2003 och skjuter med en Zoli Husqvarna 1900.

  Mest läst

   Samtidigt på JaktPlay

   • Gädda äter upp en gräsand

    Gädda går till attack och får med sig en gräsand. (390) Inlägget Gädda äter upp en gräsand dök först upp på JaktPlay. […]

   • Lyckad älgjakt i Värmland

    Älgjakten 2016 i Värmlandskogen. (1562) Inlägget Lyckad älgjakt i Värmland dök först upp på JaktPlay. […]

   • Jaktfilm.se

    Välkomna som medlemmar på Jaktfilm.se – Din rörliga jaktkanal på nätet. Här ser du samtliga filmer i jaktfilmsserierna Jakt & Jägarliv, Dianas Stigar och Jaktlust … (5099) Inlägget Jaktfilm.se dök först upp på JaktPlay. […]

   • Jaktfilm

    Allt från vildsvinsjakt i spannmål till höstens drevjakter. Mycket nöje! //Åke Gustavsson … (641) Inlägget Jaktfilm dök först upp på JaktPlay. […]

   • Vargkriget – hela filmen

    Dokumentär (?) om illegal vargjakt i Sverige. (262) Inlägget Vargkriget – hela filmen dök först upp på JaktPlay. […]