tisdag 24 oktober

Jakt & prylar

Publicerad 18 april 2017 - 12:36

Det lilla fatet fylls med stickor av törved. Halten av törved i stick­orna avgör hur mycket tjära det blir. Restprodukten efter avslutad process kan användas som grillkol.
Töre är kådrik tallved som känns igen på den mörka färgen, den feta ytan och den större tyngden.
Innan tunnan kan ställas på benen måste tratten med avrinningsröret spännas fast. Det är viktigt att det blir ordentligt tätt.
Ett lämpligt tillfälle att använda grillkolen är när vildsvins­kotletterna ska lagas till.

 

Locka vildsvinen med egentillverkad tjära

Tjärans tilldragande effekt på vildsvinen gör den till en väl beprövad lockelse på åtelplatsen. Och nog kan det vara lite extra spännande att vakta på storgalten om man till­verkat tjäran själv.

När vårkvällarna blir längre väntar för många ved­eld­are uppgiften att hugga upp nästa säsongs ved­behov så det hinner torka över sommaren.

Finns det tallstockar i vedhögen ska man vara observant, i synnerhet om barken är skadad. Det är här det går att hitta töre, den kådrika veden som känns igen på den mörka färgen, den feta ytan och den större tyngden. Har man resurser och möjlighet går det även att bryta upp gamla stubbar efter tallar, rena guld­gruvan på törved.

Förr utvanns tjäran i tjärdalar som anlades i mark­en, men det finns en behändigare metod för det småskaliga behovet, och det är att bränna tjära i en egentillverkad tunna.

 

Gör så här

Det behövs två plåtfat, ett standardfat på 200 liter och ett kvartsfat på 50 liter.

Rita av och gör ett hål i botten på det stora fatet så det lilla fatet lagom passar i hålet. Det mindre fatet stoppas i det större och svetsas fast så att faten har mynningarna åt var sitt håll. Förstärk gärna med några stag i mellanrummet mellan faten.

Passa till en plåttratt för det mindre fatet och svetsa eller skruva fast spännen så att tratten kan fästas ordentligt och sluta tätt mot fatmynningen.

I botten av tratten monteras en rörböj med gängor så att det går att ansluta ett järnrör. Detta bör vara cirka en tum i diameter och åtminstone två meter långt.

I mynningsänden monteras en skarvhylsa med tapp för uppsamlingen av tjäran. Ytterligare ett två meter långt rör monteras på skarvhylsan, eftersom det mer lättflyktiga innehållet utvinns som terpentin i nästa hink.

Nu återstår bara att sätta ben på det stora fatet så att tratten har ordentligt med plats undertill. Några draghål för tillströmning av luft görs i nerkant på detsamma. Ett par handtag så att anläggningen kan flyttas kan också rekommenderas.

 

Elda med vanlig ved

Spänta upp törved­en i stickor och fyll det lilla fatet i tjärtunnan. Spänn fast tratten.

Det är viktigt att tratten sluter tätt så att inte den heta tjäran senare rinner ut på utsidan, för då kan den brinna upp och gå till spillo. Ett sätt att förbättra tätningen kan vara en sträng med eldfast kitt.

Nu ställs anläggningen upp på benen, järnrören monteras med lite fall och hinkar placeras under de båda hålen.

Så är det laddat för att starta processen som görs genom att elda med vanlig ved runt om i spalten mellan de båda faten.

Efter någon halvtimme börjar en skarpt doftande rök bolma ur hålen och strax därpå sipprar tjäran och terpentinet ner i hinkarna.

 

Två timmar för ett kok

Hela processen, som fysiskt är en torrdestillation, tar ungefär två timmar.

Mängden tjära som utvinns beror på hur fet törved­en är, men tre till fyra liter bör det kunna bli på ett kok. När det slutat droppa kan eldningen upphöra.

Hemmagjord tjära stelnar när den kallnar, men kan förstås värmas upp på nytt innan det är dags att stryka vildsvinsåteln. Den kan också tunnas ut med terpentinet.

Ett tips är att först hälla lite sand i botten av spalten; det sparar livslängd på anläggningen och håller glöden borta från svetsningsområdet mellan faten.

 

Text och bild: Gunnar Nilsson.
Artikeln har tidigare publicerats i Svensk Jakt nummer 5, 2010

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Lediga jaktmarker på Annonstorget

  Mina artiklar

  För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

  Testa dig själv
  Vad vet du om vildsvin och vildsvinsjakt?
  Vapentest
  Ulf Lindroth testar Sauer 100
  Tolv myter
  Om vildsvin och vildsvinsjakt
  78-årig premiärskytt!
  Kerstin tog jägarexamen 2003 och skjuter med en Zoli Husqvarna 1900.

  Mest läst

   Samtidigt på JaktPlay

   • Fasanjakt med stående hund
    by JaktPlay on oktober 23, 2017 at 21:12

    Jompen, Pierre, Mats och Christoffer ger sig ut på fasanjakt med stående hund. Vi befinner oss utan för Strängnäs och Jompen har som vanligt ngt fuffens för sig. (41) Inlägget Fasanjakt med stående hund dök först upp på JaktPlay. […]

   • 20taggare
    by JaktPlay on oktober 23, 2017 at 21:12

    20taggare skjuts för Doris. (434) Inlägget 20taggare dök först upp på JaktPlay. […]

   • Snygg dokumentär om älgjakt
    by JaktPlay on oktober 23, 2017 at 21:12

    Suverän tolkning av älgjakt där filmaren Niklas Nilsson fångat känslan i jakten perfekt. (4891) Inlägget Snygg dokumentär om älgjakt dök först upp på JaktPlay. […]

   • Jaktfilm.se
    by JaktPlay on oktober 23, 2017 at 21:12

    Välkomna som medlemmar på Jaktfilm.se – Din rörliga jaktkanal på nätet. Här ser du samtliga filmer i jaktfilmsserierna Jakt & Jägarliv, Dianas Stigar och Jaktlust … (1597) Inlägget Jaktfilm.se dök först upp på JaktPlay. […]

   • Jätteälg skjuts med pilbåge (USA)
    by JaktPlay on oktober 23, 2017 at 21:12

    Real life moose hunting experience caught on video. (5778) Inlägget Jätteälg skjuts med pilbåge (USA) dök först upp på JaktPlay. […]