lördag 20 april

Jakt & prylar

[cycloneslider id=”tjarkok”]

 

Locka vildsvinen med egentillverkad tjära

Tjärans tilldragande effekt på vildsvinen gör den till en väl beprövad lockelse på åtelplatsen. Och nog kan det vara lite extra spännande att vakta på storgalten om man till­verkat tjäran själv.

När vårkvällarna blir längre väntar för många ved­eld­are uppgiften att hugga upp nästa säsongs ved­behov så det hinner torka över sommaren.

Finns det tallstockar i vedhögen ska man vara observant, i synnerhet om barken är skadad. Det är här det går att hitta töre, den kådrika veden som känns igen på den mörka färgen, den feta ytan och den större tyngden. Har man resurser och möjlighet går det även att bryta upp gamla stubbar efter tallar, rena guld­gruvan på törved.

Förr utvanns tjäran i tjärdalar som anlades i mark­en, men det finns en behändigare metod för det småskaliga behovet, och det är att bränna tjära i en egentillverkad tunna.

 

Gör så här

Det behövs två plåtfat, ett standardfat på 200 liter och ett kvartsfat på 50 liter.

Rita av och gör ett hål i botten på det stora fatet så det lilla fatet lagom passar i hålet. Det mindre fatet stoppas i det större och svetsas fast så att faten har mynningarna åt var sitt håll. Förstärk gärna med några stag i mellanrummet mellan faten.

Passa till en plåttratt för det mindre fatet och svetsa eller skruva fast spännen så att tratten kan fästas ordentligt och sluta tätt mot fatmynningen.

I botten av tratten monteras en rörböj med gängor så att det går att ansluta ett järnrör. Detta bör vara cirka en tum i diameter och åtminstone två meter långt.

I mynningsänden monteras en skarvhylsa med tapp för uppsamlingen av tjäran. Ytterligare ett två meter långt rör monteras på skarvhylsan, eftersom det mer lättflyktiga innehållet utvinns som terpentin i nästa hink.

Nu återstår bara att sätta ben på det stora fatet så att tratten har ordentligt med plats undertill. Några draghål för tillströmning av luft görs i nerkant på detsamma. Ett par handtag så att anläggningen kan flyttas kan också rekommenderas.

 

Elda med vanlig ved

Spänta upp törved­en i stickor och fyll det lilla fatet i tjärtunnan. Spänn fast tratten.

Det är viktigt att tratten sluter tätt så att inte den heta tjäran senare rinner ut på utsidan, för då kan den brinna upp och gå till spillo. Ett sätt att förbättra tätningen kan vara en sträng med eldfast kitt.

Nu ställs anläggningen upp på benen, järnrören monteras med lite fall och hinkar placeras under de båda hålen.

Så är det laddat för att starta processen som görs genom att elda med vanlig ved runt om i spalten mellan de båda faten.

Efter någon halvtimme börjar en skarpt doftande rök bolma ur hålen och strax därpå sipprar tjäran och terpentinet ner i hinkarna.

 

Två timmar för ett kok

Hela processen, som fysiskt är en torrdestillation, tar ungefär två timmar.

Mängden tjära som utvinns beror på hur fet törved­en är, men tre till fyra liter bör det kunna bli på ett kok. När det slutat droppa kan eldningen upphöra.

Hemmagjord tjära stelnar när den kallnar, men kan förstås värmas upp på nytt innan det är dags att stryka vildsvinsåteln. Den kan också tunnas ut med terpentinet.

Ett tips är att först hälla lite sand i botten av spalten; det sparar livslängd på anläggningen och håller glöden borta från svetsningsområdet mellan faten.

 

Text och bild: Gunnar Nilsson.
Artikeln har tidigare publicerats i Svensk Jakt nummer 5, 2010

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay