tisdag 10 december

Jakt & prylar

Publicerad 23 juli 2014 - 12:41

Jägartips: Var säker på passet

Här går det inte att ta miste. Bilden är tagen från jakttornet i riktning mot ett annat pass vars lilla skjutlave inte syns bakom grandungen. Ta till den förbjudna skjutriktningen med marginal. Foto: Jan Henricson

Viltets rörelser, vindriktningen, avståndet till viltväxlar. Att bestämma var ett pass ska vara i skogen är inte alldeles enkelt, och flera faktorer har betydelse för placeringen. Men överskuggande allt annat är säkerheten.

När Fredrik Jönsson, jaktvårdskonsulent i Skåne, ska plocka ut ett pass gör han flera överväganden. Viltarter som ska jagas, var och hur viltet rör sig, om passet ska användas vid vaktjakt med tanke på vindriktningen, och passets placering i förhåll­ande till var viltet förväntas komma med avseende på att få lugna och säkra skott.
– Exempel på det sistnämnda är att undvika pass vid vägar och vid öppen åker. Det är mycket bättre att dra in passet i skogen där viltet ofta lugnar ner sig efter en snabb förflyttning över öppna ytor, säger Fredrik Jönsson.
Flera åtgärder kan göras för att skapa ett bra pass, ett där jägaren känner att någon har tänkt till.

Säkerheten främst
Att resa ett välbyggt jakttorn med en rejäl sittbräda och räcken som ger bra stöd, att röja väl utan att för den skull skapa en park och att snitsla vägen är några detaljer som skapar en positiv känsla hos jägaren. Placera också passet i anslutning till något som suddar ut jägarens konturer, som ett träd.
Men det som väger tyngst är ­säkerheten. Med passets placering kan man styra både längsta skotthåll och förbjudna skjutriktningar. Genom att röja klokt kan man förstärka dessa begränsningar, även om det ­alltid krävs mer än sly för att ­signalera en förbjuden skjutriktning.
– När förbjudna skjutriktningar ska markeras behöver man vara två personer, en på passet och en som markerar. Jag använder mig av rödmålade stolpar, men ännu bättre är rejält tilltagna färgmarkeringar på träd. Snitslar duger inte, de försvinn­er alldeles för lätt, och de signal­färgade kläder som jägarna bär är naturligtvis inte tillräckliga.

Sprejar färg
Foto: Jan HenricsonFredrik sprejar med röd färg så högt han når och med ett tvärgående streck som visar riktningen på den förbjudna skjutriktningen. På motstående sida gör han likadant.
– Det är viktigt att markeringarna är höga. Visserligen ska en jägare memorera sådant redan när han kommer till passet, men det är bra om signalen går fram till exempel när ett vilt följs i kikarsiktet, säger Fredrik Jönsson.
Avståndet från passet till mark­eringen är inte avgörande, viktigare är att den syns tydligt. Det är knappast någon markägare som har något emot bra säkerhet på ett jaktpass, men det kan vara bra att prata med denne innan man börjar måla på träden. Detsamma gäller naturligtvis också inför passröjningen.

Ta till marginal
Måtta inte in den förbjudna skjutriktningen exakt. Se istället till att ha marginal.
– Det gör inget om man har några meter extra på varje sida, säger Fredrik Jönsson.
Ett annat system för att göra jägarens vistelse på passet både trevlig och säker är att använda den så kallade passkivan. På skivan som ut­nyttjas som lott inför jakten i såten skrivs information som passnummer, passnamn, avstånd till fasta punkter i terrängen liksom marker­ingar av förbjudna skjutriktningar.
Skivan sätts fast på tornkanten i en i förväg monterad markör som är placerad i nord-sydlig riktning för att skivan ska hamna rätt, se bild här ovan.
– Jaktlaget som följer de här rekommendationerna får en säker och trevlig jakt. Dessutom blir den effektivare, säger Fredrik Jönsson som avslutar med att nämna något om kulfånget.
– Kulfånget är givet, det är alltid mark. Skog duger aldrig som kulfång oavsett hur grova träden är.

Fakta

Tipset publicerades även i Svensk Jakts jullinummer 2014.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Vapen till salu på Annonstorget

#Svenskjakt

"Isglassen" (ihopfrusns slaktrester) på plats.
Detta är i min erfarenhet det absolut smidigaste sättet att locka fram räv och kråkfågel på vintertid, eftersom allt är fryst i ett stycke så tvingas rovdjuren stanna på platsen för att jobba lös något ätbart.
Vill man öka effektiviteten sätter man en åtelkamera intill, på så vis kan man kartlägga vilka byten som besöker isglassen såväl som vilka tider på dygnet de är mest besök. Min erfarenhet är att räven när den blivit bekväm på platsen är väldigt punktlig och återkommande nästan varje natt.

#rävjakt #predatorjakt #foxhunting
#åteljakt #nextgenhunting #dagensjaktbild #swedenishunting #swe_hunters #jaktjournalen #jaktärjakt #jaktforlivet #svenskjakt #jägareförbundet #jjbilden #isglass #laggarberg
#sundsvall #norrland #redneck
...

Var beredd! Han kommer mot dig.
.
.
.
#vildsvin #vildsvinsjakt #wildboarhunting #wildboarfever #jakthund #jämte #93x62 #jaktliv #svenskjakt #nordichunter #swedteam #contactgps #kahles #jaktresa #jaktbilder #wehunt #wehuntapp #iskogochmark #outdoorlife #vildmarksliv #vildmarken #fritidvildmark #urskogens
...

And some prep time again. Studies the entire week followed by a weekend in the cabin.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
#tikka #gunfreaks #vortexnation #vortexoptics #longrange #gunsdailyusa #shooting #outdoors #65creedmoor #weaponsdaily
.
#longrangehunting #hornady #jakt #jagt #hunt #hunting #jagd #cabelas #targetpractice #nature
.
#hunter #boltgun #precisionrifle #weapon #magpul #gun #svenskjakt #gunfanatics #rifle #gunsdaily
.
.
.
magpul
distance.shooters
tikkafirearms
tikka_international
astrosweden_jaktoskytte
hornadymfg
boltgunners
krg_ops
...

Snyggt jobbat och grattis adamingvarsson1 till ett lyckat resultat! Ser ut att varit en spännande hundjakt...😀⁠

#jaktlycka #svenskjakt #jakt #skitjakt #jaktforlivet #jaktförlivet #jägarliv #jakthund #jakthundar #jaktförlivet #jaktliv #jaktärjakt #jaktsäsong #jaktlycka #jägare #jagar #vildsvinsjakt #jaktmedhund #löshundsjakt #jaktmedlöshund #ståndskall
...

Jaktmarker på Annonstorget

Jägartips
Tipsen du inte kan vara utan
Lindroth testar vapen
Ulf Lindroth testar och tipsar
Tolv myter
Om vildsvin och vildsvinsjakt
Läsarnas jakter
Läs om läsarnas jaktlycka

Samtidigt på JaktPlay