Hur ska älgköttet delas upp?
PremiumEmil Keränen har skickat en fråga till redaktionen om uppdelning av älgkött i ett jaktlag. Vi lät veterinär Jonas Malmsten svara, som skriver om kötthantering i Svensk Jakt.
Om en älg ska delas mellan fem medlemmar i ett jaktlag, bortsett från färs, hur ska man då tänka med uppdelningen av stekar? Vilka bitar matchas ihop för bästa kompromiss? Detta förutsatt att man ska slippa dela stekarna så långt som det är rimligt. Hoppas ni förstår min fråga, skriver Emil.
Svar
Jag gör först en ranking över lårens ingående köttdetaljer, och deras mörhet, på ett ungefär. Det är min egen uppfattning, men jag tror att den delas av många. Dock är ju smaken som baken…
Man kan annars gemensamt försöka komma fram till vilka delar som rankas högst, genom att alla fem som ska dela själv får ranka de delar man tycker är bäst. Sedan poängsätter man dem 1 till 5 och är det många som hamnar på till exempel plats 3–4 (som exemplet nedan), så får de lika poäng:
- 5 poäng: innanlår, två bitar per lår = fyra bitar, totalt 20 poäng.
- 4 poäng: fransyska, två bitar per lår = fyra bitar, totalt 16 poäng.
- 3 poäng: rulle, två bitar per lår = fyra bitar, totalt 12 poäng.
- 3 poäng: rostbiff, två bitar per lår = fyra bitar, totalt 12 poäng.
- 1 poäng: ytterlår, två bitar per lår = fyra bitar, totalt 4 poäng.
Stora bitar
Det är stora bitar, och alla kan i princip delas i minst två delar, till skillnad från hos till exempel dov eller rådjur där det är lämpligare med hela bitar.
Då finns det alltså 5×4 bitar = 20 bitar kött att dela på fem personer, det vill säga fyra bitar per person. Totalpoängen är 64 poäng = 12,8 poäng per person. Så 12–13 poäng var är lämpligt.
Exempel på uppdelning
Innanlår, ytterlår, fransyska, rostbiff = 13 poäng
Innanlår, rulle, rostbiff, ytterlår = 12 poäng
Fransyska, rulle, rostbiff, rostbiff = 13 poäng
Innanlår, ytterlår, fransyska, rulle = 13 poäng
Innanlår, ytterlår, fransyska, rulle = 13 poäng
Jonas Malmsten
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.