söndag 10 december

Hund

Svensk Jakt går igenom för- och nackdelar med de båda hundpejlsystemen. Foto: Olle Olsson & Lars-Henrik Andersson

Svensk Jakt går igenom för- och nackdelar med de båda hundpejlsystemen. Foto: Olle Olsson & Lars-Henrik Andersson

Gps- eller mobilpejl för hunden: Vilken ska jag välja?

Premium

Inte sällan ställs den frågan i ett jägarforum. Sedan är diskussionen igång.
Jag använder båda pejlsystemen i min jakt. Så här tycker jag om de båda alternativen.

När Garmin kom med sin gps-pejl Astro revolutionerade det i alla fall min vardag som taxjägare i vargmarker.

Plötsligt såg jag på en skärm exakt var hunden befann sig och om den rörde på sig. Den där klumpen i magen som finns när man jagar med lös hund bland vargar, vägar och vatten blev både mindre och mer uthärdlig i och med Astrons intåg.

 

Räddat liv

Foto: Olle Olsson

Eftersom jag dessutom alltid avlat på hundar med odiskutabel jaktlust blev väntan på en tjurig tax som omsider skulle leta sig tillbaka lättare eftersom jag hela tiden såg vad hunden sysslade med. Sannolikt har de nya pejlarna också räddat någon eller några av mina hundars liv. Numera ser jag om drevet är på väg mot en större väg och jag har då möjligheten att på ett eller annat sätt ta mig dit och stoppa hunden innan den kommer ut på vägen. Du som var med på de gamla radiopejlarnas tid vet att detta inte lät sig så lätt göras på den tiden det begav sig.

 

Inte bakåtkompatibla

Men efter några års användande av Garmin började jag lessna på systemet. Det var pejlhalsband som inte höll måttet, det var en uppsjö av antenner som gick av och det var ännu fler antenner som köptes in i hopp om att räckvidden skulle öka.

Och när Garmin dessutom visar den sällsynt dåliga smaken att producera nya prylar som inte fungerar med de prylar som man köpt för dyra pengar ett år tidigare tröttnade jag helt och hållet.

 

Mobilpejl

Därför beslutade jag mig för ett antal år sedan att skaffa en mobilpejl och jag har sedan dess testat ett par av de vanligaste fabrikaten på marknaden.

Jag var faktiskt rätt nöjd redan när jag väl fått igång mobilpejlen, vilket i sig inte är det lättaste alla gånger. Men under de här åren har mobilpejlarna och mobiltelefonerna dessutom förbättrats avsevärt. Det går smidigare att få hundens uppdateringar, skallräknarna blir bara bättre, mobilens batteri håller längre och framför allt har mobiltäckningen blivit bättre här på landsbygden där jag bedriver min jakt.

 

Obegränsad räckvidd

Efter år av användande av de båda systemen föredrar jag mobilpejlarna för hundar som inte jagar i min direkta närhet. De passar min jakt med drivande hund på mina marker. Täckningen är inget problem och eftersom jag ändå har med min telefon så innebär det inte ytterligare en teknikpryl för mig att släpa på i skogen.

Framför allt är det ändå räckvidden som jag uppskattar. Men en mobilpejl kan du sitta i Indien om du så önskar och följa hundens jakt utanför Alfta.

Testa att göra det samma med en gps-pejl.

 

Garmins återkomst

Foto: Olle Olsson

Men jag har sedan ett par år tillbaka ändå dammat av min gamla Garmin-gps. Detta efter att jag köpt en stående fågelhund för skog och fjäll. Och efter att ha testat de båda pejlsystemen på hunden tycker jag att Garmin där är överlägsen för min jakt med min hund.

Hunden revierar inom ett par hundra meter och jag ser den med jämna mellanrum. Men plötsligt är hon borta. Då piper det i fickan. Det är Garminpejlens ståndfunktion som aktiverats och jag ser direkt på skärmen var hunden är.

Det kan vara förbluffande svårt att hitta en hund som står för fågel, men det är inget problem med gps. För är det någonting Garmin är bra på så är det närpejling.

 

Slutsatser och råd

Efter år av praktiskt användande i skogen är min slutsats: Vilken pejl du ska välja beror på hur och var du jagar. Och har du dessutom flera olika jakthundraser är det inte säkert att det finns ett pejlsystem som täcker dina olika behov.

 

Men du ska ändå få två generella råd av mig:

1. Jagar du i marker med okej mobiltäckning, GRPS räcker, och med en hund som sticker mer än en kilometer ifrån dig skulle jag välja en mobilpejl

2. Jagar du i marker som saknar mobiltäckning och eller med en hund som jagar nära dig skulle jag tveklöst välja en gps-pejl.

 

Gps-pejl

Fördelar

Exakt närpejling

Hållbar handenhet som är anpassad för tuffa tag

Fungerar oberoende av telefontäckning

Relativt lätt att komma igång med

Nackdelar

Dålig räckvidd.

Stör vissa radiokanaler på 155 mhz-bandet

En snårig och irriterande djungel mellan vilka hundhalsband och handenheter som är kompatibla med varandra

Dyra kartinköp

 

Mobilpejl

Fördelar

Obegränsad räckvidd

Kräver ingen extra handenhet

Många tekniska finesser

Tvåvägskommunikation med hunden

 

Nackdelar

Fungerar inte där mobiltäckning saknas

Kräver i regel ett årligt abonnemang

Att stå med frusna fingrar och en smarttelefon kan vara både kallt och frustrerande

Användarvänligheten när det gäller att komma igång lämnar en del att önska

 

Vilken pejl ska du välja?

Läs Svensk Jakts test av hundpejlar i nästa artikel här nedan. Testet publicerades i april 2017.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.