torsdag 1 juni

Hund

Klara, rena ögon.

Kolla så att ögonen är rena och klara. Det har väl inte fastnat något gräsfrö i slemhinnan? Foto: Marie Gadolin

Visitera hunden efter jakten

Många skador kan förebyggas eller lindras genom visitering av hunden före och efter jakten. Upptäcks en skada snabbt minskar risken att den förvärras.

En jakthund ska givetvis ha en god grundkondition och utfodras med ett lämpligt foder. Den ska skötas om som den elitidrottare den är! Klorna ska vara klippta, håret mellan trampdynorna kort. Allmäntillståndet ska inte vara påverkat av någon infektion eller inflammation. En så simpel sak som tandsten kan leda till inflammerat tandkött som i sin tur kan orsaka allvarligare sjukdomstillstånd.

Tänderna ska vara hela och rena. Foto: Marie Gadolin

Känn din hund

Visitering går i första hand ut på att du känner din hund. Vad har den för temp normalt? Vilken färg på slemhinnorna i mun och ögon? Puls i vila?
När du visiterar hunden går du igenom den från topp till tå. Kolla så att ögonen är rena och klara. Det har väl inte fastnat något gräsfrö i slemhinnan? Kolla nosen, den ska vara torr och inte ha något näsflöde. Öronen ska vara rena och lukta gott. Pälsen ska vara ren, inte ha några nakna fläckar och heller ingen ohyra. Plocka bort fästingar! Åtminstone i landets sydligaste del kan det hända att hunden får fästingar till och med på vintern.

Känn igenom kroppen och benen så hunden inte är öm någonstans. Foto: Marie Gadolin

Ett par minuter

Känn med händerna över kroppen, benen och svansen och kontrollera att hunden inte är öm någonstans. Känn så att det inte har fastnat kardborrar eller andra vassa, irriterande växtdelar till exempel i armhålor och ljumskar. I viss terräng kan hunden dra på sig mängder av kardborrar.
Gå vidare till tassarna. Är klorna hela? Inga sprickor i trampdynorna? Kolla särskilt kanten mellan trampdyna och hud på tassarna. Skrubbsår där måste få läka ut ordentligt, annars kan hela jaktsäsongen vara förstörd.

Kolla särskilt att kanten vid trampdynorna är hel. Foto: Marie Gadolin

God vana

Gör det till en god vana att snabbt kolla igenom hunden innan den släpps, likaså när jakten är avslutad för dagen. Det tar inte mer än ett par minuter.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.