söndag 24 oktober

Hund

Publicerad 15 november 2018 - 12:50

Kennelhosta kommer plötsligt och kan ge hunden mycket besvär. Foto: Jan Henricson

Vad göra när hunden får hosta?

Just nu är det mycket kennelhosta som cirkulerar. Vad ska man göra om ens hund drabbas?

Kennelhosta är ett samlingsbegrepp för kikhosteliknande symtom hos hund, förklarar Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, på sin hemsida.

Hostan kommer mycket plötsligt. Hunden börjar harkla sig och snart nog hostar den upp vitt, kladdigt, slem. Många hundar får också feber i samband med att hostan sätter in, därför är det lätt att skilja kennelhosta mot om hunden satt något i halsen.

 

Smittämnen

Flera virus och bakterier orsakar hosta hos hund och kan ge lite olika förlopp på sjukdomen. Inkubationstiden kan vara allt mellan en och åtta dagar.

Hunden smittas genom direktkontakt med en smittad hund, eller via hosta och nysning. Smittan kan också överföras via gemensamma vattenskålar, saker som hunden tar i munnen eller vid tandinspektion av flera hundar.

 

Hålls isolerad

En hund med akut hosta bör inte träffa andra hundar, eller vistas i miljöer där många hundar rör sig, under två veckor från det att den började hosta.

En del hundar hostar längre tid än så, men så länge en hund har gott allmäntillstånd och är feberfri, finns det inga vetenskapliga belägg för att avhålla den från att träffa andra hundar.

Om hunden däremot skulle ha långvarig hosta med feber och påverkat allmäntillstånd, bör den inte träffa andra hundar eller tränas.

Hundar med kennelhosta ska vila, inte jaga. Foto: Daniel Olausson

Behandling

De flesta hundar med kennelhosta tillfrisknar utan behandling. Hostar de riktigt mycket kan veterinär ordinera hostdämpande medicin. Hunden behöver lugn och ro och ska inte ansträngas under eller direkt efter sjukdomsperioden.

Det är lämpligt att tempa den någon gång om dagen. Om hunden har kvarstående feber, eller får feber igen efter några dagars hosta, bör kontakt tas med veterinär. Samma sak om hunden får påverkat allmäntillstånd eller får svårt att andas.

 

Vaccination

Det som i Sverige i dagligt tal kallas vaccin mot kennelhosta är ett vaccin mot antingen bara hundens parainfluensavirus eller ett kombinationsvaccin mot parainfluensa och bordetella-bakterien. Vaccinet ger inte skydd lika länge som andra vanliga vaccin, så hunden behöver vaccineras mot kennelhosta oftare, troligtvis årligen.

En hund som har haft kennelhosta är inte skyddad mot att få sjukdomen igen vid ett senare tillfälle. Hostan smittar inte till människor.

 

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Färre skadades
Antalet skadade och dödade hundar minskade med totalt 17 procent under 2015.
Gör din egen hundmat
Här får du några tips på hur du gör hundmat.
Jaga med förnuft när det är kallt
Sträng kyla är farligt för hunden
Varg angriper jämthund
Varning för starka bilder