söndag 26 maj

Hund

Foto: Kjell-Erik Moseid

Över 100 fall av norsk hundsjukdom

Det är vare sig parvovirus eller parasiterna giardia och cryptosporidium som har orsakat över 100 fall av den allvarliga hundsjukdomen i Norge. Det uppger det norska Veterinärinstitutet och Mattillsynet.

Parvoviruset är ett känt virus som kan ge blodig diarré och nedsatt allmäntillstånd hos hundar. Hundarna i Norge är regelmässigt vaccinerade mot parvovirus men Veterinärinstitutet har ändå undersökt om viruset kan vara orsaken till sjukdomsutbrottet. Laboratorieundersökningar både i Norge och i andra länders har nu visat att så inte är fallet.

Veterinärinstitutet har också undersökt om någon av parasiterna giardia och cryptosporidium kan vara orsaken till hundsjukdomen. Ingen av parasiterna är dock orsaken till den stora mängden sjukdomsfall, uppger myndigheten.

Allt vanligare att hundar blir sjuka av giardia

Till och med i lördags har 102 svar om fall av blodiga diarreér rapporterats in från veterinärer i den kartläggning som flera norska myndigheter håller i. Svaren visar ett uppsving av sjukdomsfall från den 20 augusti i år. Myndigheterna arbetar nu vidare på att bearbeta all data som kommit in. Veterinärinstitutet uppger att det data som kommit in ger en bred och komplex bild som kommer att ta tid att analysera.

Positiva signaler kring norska hundsjukan

Nu kommer Veterinärinstitutet i samarbete med veterinärhögskolan att gå vidare i arbetet att djupare studera de bakterier som är funna i döda, obducerade hundar. De väntar även på svara på flera pågående utredningar. Svaren väntas komma denna vecka.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.