lördag 22 juni

Hund

Foto: Kjell-Erik Moseid

Norsk hundsjukdom – upphäver begränsning av hundkontakter

Det finns ett samband mellan bakterier och den akuta magsjukdomen som dödat drygt 40 hundar i Norge. Det uppger det norska Veterinärinstitutet. Samtidigt upphäver Mattillsynet rådet om att begränsa närkontakter mellan hundar.

Drygt 40 hundar har under hösten dött i Norge till följd av den akuta magsjukdomen. Men Mattillsynet och det norska Veterinärinstitutet uppger att de nu tar emot få rapporter om hundar som drabbats av blodig diarré från landets veterinärer. De rapporterar även att samtliga sjukdomsfall som rapporterats inte kan sättas i samband med varandra.

Var fjärde drabbad hund har dött

De norska myndigheterna skriver att många av de rapporterade sjukdomsfallen drabbat hundar på Østlandet, där det finns väldigt många hundar. Myndigheterna menar att fler hundar skulle ha insjuknat om sjukdomen vore mycket smittsam mellan hundarna, även om hundägarna följt myndigheternas råd för att inte smittan skulle spridas.

Nu tar därför Mattillsynet bort rådet om att begränsa närkontakter mellan hundar.

”Informationen vi har tagit emot visar att det i de flesta tillfällen där en hund blivit sjuk, där hunden bor tillsammans med andra hundar, har bara en av hundarna insjuknat”, skriver Mattillsynet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.