fredag 29 mars

Hund

En sju veckors taxvalp börjar så smått upptäcka världen. Foto: Olle Olsson

En sju veckors taxvalp börjar så smått upptäcka världen. Foto: Olle Olsson

Det här ska du tänka på under valparnas första åtta veckor

Premium

De tre första veckorna i valparnas liv sköter tiken det mesta. Därefter blir det mer och mer jobb för tikägaren.

Naturligtvis måste man hålla koll på att valparna får i sig tillräckligt med mjölk, går upp i vikt, är bra i sina magar och att ingen valp kommer på undantag. Redan efter en vecka kan de små valpklorna behöva klippas för att inte riva i tikens juver. Och efter två veckor bör de avmaskas mot spolmask. Klorna klipps sedan en gång i veckan och avmaskning görs varannan vecka.

När valparna är runt tre veckor kan man börja presentera annan mat för dem. Vad man då ger varierar mycket. En del börjar med majsvälling, andra med fint mald kalvfärs, en tredje med någon fodertillverkares valpmousse eller till och med det första valpfodret.

 

Guld värt

Om man är så lyckligt lottad att det finns en erfaren uppfödare att fråga om råd är det guld värt. Principen är i alla fall att börja sakta och försiktigt och se hur valparna reagerar på tillägget. Ge en gång om dagen till att börja med, går det bra ökas det successivt på med en måltid i taget, tills valparna vid omkring sex veckors ålder får sin huvudsakliga näring på det viset. Om de slutligen är uppe i fyra eller fem mål per dag varierar mellan raser och uppfödare.

 

”Om man är så lyckligt lottad att det finns en erfaren uppfödare att fråga om råd är det guld värt.”

 

Tiken kompletterar med att ge di i ett par veckor till, men även här finns undantag med tikar som vägrar låta valparna dia så länge. Och tikar som gärna håller på ett bra tag till.

Vid tolv dagars ålder ungefär, börjar valparnas ögon att öppnas och då blir de också successivt mer rörliga och nyfikna på omvärlden.

Har de haft en lugn vrå i ett sovrum kan det vid tre–fyra veckors ålder vara dags att flytta ut dem till ett större utrymme där det är mer liv och rörelse. Kök eller vardagsrum till exempel. Men fortfarande sover de mycket och ska få göra det i fred.

 

Leksaker

I takt med att valparna blir mer aktiva vill de gärna ha leksaker. Det kan vara enkla saker som en tom hushållsrulle eller en gammal strumpa med tidningspapper i, eller köpta leksaker som finns i mängd och parti. Var försiktig med leksaker som har små detaljer som kan lossna och fastna i svalg eller mage.

Parallellt med att valparna växer ska kontakt hållas med blivande valpköpare. De kan komma på ett första besök när valparna är åtminstone fyra veckor. Inte tidigare, tiken ska inte oroas. Därefter får man ha fingertoppskänsla och inte anstränga tik och valpar med för många besök på en och samma gång.

 

Se till att sitt ner på golvet eller marken så att inte någon olycka händer med en valp som slingrar sig ur greppet. Foto: Olle Olsson

Se till att sitta ner på golvet eller marken så att inte någon olycka händer med en valp som slingrar sig ur greppet. Foto: Olle Olsson

Valpintressenter vill gärna lyfta upp och gosa med valparna, se till att de då sitter ner på golvet så att inte någon olycka händer med en valp som slingrar sig ur greppet.

När leveransdagen närmar sig är det bra om valparna har lärt sig ha ett litet halsband, kanske provat på att sitta i bur och åka bil. Och om årstiden tillåter har de naturligtvis varit utomhus korta stunder.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.