måndag 29 november

Hund

Publicerad 24 oktober 2016 - 13:16

Sune Karlander, Erik Nilsson ordförande Norrbottens beagleklubb samt segrande hunds ägare Mikael Schröder. Foto: Maria Engström

Från vänster: Sune Karlander, Erik Nilsson, ordförande Norrbottens beagleklubb, samt segrande hunds ägare Mikael Schröder. Foto: Maria Engström

Finland bäst i Gränsälvskampen för beagle

En landskamp mellan norra Sverige och norra Finland arrangerades i år för 28:e gången. I tävlingen koras bästa land och bästa individuella drivande beagle på hare.

I år var det Norrbottens Beagleklubb som stod för arrangemanget och huvudort var , som många gånger tidigare, Haparanda.

Mr gränsälvskamp Sune Karlander var även i år primus motor för arrangemanget som genomfördes på ett utmärkt sätt. Åtta förväntansfulla hundekipage representerande respektive land, fyra hundekipage per land, samlades på fredagkväll för regelgenomgång och lottning av provrutor.

Efter lottning och lättare samkväm på kvällen gick reveljen vid femtiden på lördagmorron. Man kände lite spänning och viss nervositet låg i luften. En sista samling klockan sex och efter en kort genomgång begav sig alla ut till respektive provruta. En som alla trodde perfekt morgon för en bra jaktdag, fem grader varmt och mulet och lite fuktigt i markerna.

Det visade sig dock att problem fanns på de flesta provrutorna, dock inte på grund av brist på hare utan svårigheter för hundarna vid upptag och drev.

 

Finländsk totaldominans

Individuell segrare och den hund som bäst behärskade dagens före var Ruka-Ahon Hero som dessutom var den enda hund som fick ett första pris.

Landskampen vanns överlägset av de finska hundarna med placeringarna 1, 2, 4 och 5. Bästa svenska hund Sjulsvikens Bizzi, som knep tredjeplatsen, med ett andra pris. Slutresultatet i landskampen blev 25 – 12 till det finska laget.

Tävlingen var en del av den norrbottniska SM-uttagning och Sjulsvikens Bizzi kvalificerade sig till regionfinal tillsammans med Haparandaprovets vinnare Sjulsvikens Driva.

Återstår att se om det är dessa två som är med och slåss om SM titeln i Haparanda den 3-4 december.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Färre skadades
Antalet skadade och dödade hundar minskade med totalt 17 procent under 2015.
Gör din egen hundmat
Här får du några tips på hur du gör hundmat.
Jaga med förnuft när det är kallt
Sträng kyla är farligt för hunden
Varg angriper jämthund
Varning för starka bilder