söndag 22 oktober

Hund

Publicerad 7 september 2016 - 15:41

Eftersöksmästaren i Mittregionen är korad

En förutsättning för att trafikskadat vilt ska kunna spåras och omhändertas är att det finns ett nätverk av eftersöksekipage, det vill säga tränade hundar och utbildade hundförare. Det råder ingen tvekan om att ekipagen gör nytta. Förra året inträffade 48 000 viltolyckor i landet.

Svenska Jägareförbundet är starkt engagerat i arbetet med att få fram personal och hundar som kan rycka ut när olyckan varit framme längs vägarna. Men eftersök är också ett behov i jaktens vardag.
Som ett led i verksamheten stod Jägareförbundet Dalarna som arrangör för höstens regionmästerskap i eftersök, förlagt till Älvdalens utbildningscentrum.
Deltagarna hade gallrats fram via länsvisa uttagningstävlingar.
Nio ekipage från olika delar av landet kom till start. Tävlingen inleddes med 20 teorifrågor, följt av en viltundersökning och ett spårprov. Vidare testades ekipagens kunskap vid en skadeplatsundersökning. Avslutningsvis genomfördes en skyttetävling i en simulator.

 

Vinnare blev Hans Pettersson
Regionmästare blev Hans Pettersson från Vattholma (Uppland) med sin springer spaniel Newlly, tvåa kom Mikael Rindhagen, Stockholm, med ”Bilwa”, en bayersk viltspårhund. Tredje plats tilldömdes Jan-Erik Falk från Mora med gråhunden ”Gerda”.
– Vi är väldigt nöjda med arrangemanget och tacksamma över samarbetet med Älvdalens utbildningscentrum, som också medverkat med personal för genomförandet av tävlingen, säger Ulf Danielsson, Hedemora, jakthundsinstruktör i Svenska Jägareförbundet Dalarna.
Till sin hjälp med planeringen av regionmästerskapet har Ulf Danielsson haft jaktvårdskonsulent Claes Lindström och lydnadsinstruktör Calle Ekström, Leksand.

Christer Gruhs

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Hundar till salu på Annonstorget

  Mest läst

   Färre skadades
   Antalet skadade och dödade hundar minskade med totalt 17 procent under 2015.
   Gör din egen hundmat
   Här får du några tips på hur du gör hundmat.
   Jaga med förnuft när det är kallt
   Sträng kyla är farligt för hunden
   Varg angriper jämthund
   Varning för starka bilder

   Samtidigt på JaktPlay

   • Absolut älgjakt 3
    by JaktPlay on oktober 22, 2017 at 09:12

    Följ med Sundellhunting-teamet på spännande löshundsjakt på älg under säsongen 2016–2017. Hela filmen! (1789) Inlägget Absolut älgjakt 3 dök först upp på JaktPlay. […]

   • Fasanjakt med stående hund
    by JaktPlay on oktober 22, 2017 at 09:12

    Jompen, Pierre, Mats och Christoffer ger sig ut på fasanjakt med stående hund. Vi befinner oss utan för Strängnäs och Jompen har som vanligt ngt fuffens för sig. (10) Inlägget Fasanjakt med stående hund dök först upp på JaktPlay. […]

   • knipjakt i eckerö/åland
    by JaktPlay on oktober 22, 2017 at 09:12

    15 knipor och 4 änder blev det en vacker morgon i september med mycket fågel i flykten! (47) Inlägget knipjakt i eckerö/åland dök först upp på JaktPlay. […]

   • Jag är jägare – hela filmen
    by JaktPlay on oktober 22, 2017 at 09:12

    En folkbildande dokumentär om jakt i Sverige. Av Helene Tivemark. (182) Inlägget Jag är jägare – hela filmen dök först upp på JaktPlay. […]

   • Ta ur/passa älg i skogen
    by JaktPlay on oktober 22, 2017 at 09:12

    Tips från Svenska Jägareförbundet. (1152) Inlägget Ta ur/passa älg i skogen dök först upp på JaktPlay. […]

   Mina artiklar

   För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet