fredag 29 mars

Hund

Svenska Kennelklubben bildades av jägare

Hamiltonstövaren ska vara trefärgad och ge intryck av utpräglad kraft och uthållighet och ha ett lugnt temperament. Foto: Jan Henricson

Svenska Kennelklubben, SKK, bildades på Luciadagen 1889. Instiftare, tillika klubbens förste ordförande, var hovjägmästaren greve Adolf Patrik Hamilton.

 

Svenska kennelklubbens stiftare och förste ordförande var hovjägmästare greve Adolf Patrik Hamilton.Hundutställningar var någonting nytt i tiden på 1800-talet. Den allra första arrangerades i Stockholm 1866 på initiativ av H.M. Konungens jaktklubb, främst i syfte att försöka inventera de många svenska stövarstammarna.
Inte mindre än 444 jakthundar visades, av dessa var 189 stövare.

Adolf Patrik Hamilton visade här upp stövarna Pang och Stella som räknas som stamhundar till dagens hamiltonstövare. Rasen kallades först svensk stövare, namnbytet till hamiltonstövare skedde 1921.

I samband med hundutställningen och sedermera även genom upprop i ”Tidningen för idrott” samt ”Hunden” väckte Adolf Patrik Hamilton förslaget att man efter engelsk förebild borde bilda en svensk kennelklubb för ”hundafvelns höjande”, och så blev det.

 

Första ordföranden

Det var likaså tämligen självklart att utse idéns upphovsman till ordförande, ett uppdrag som Adolf Patrik Hamilton betjänade med oförtruten energi i 20 års tid.

Adolf Patrik Hamilton var uppväxt med stövarjakt på viltrika marker på Ymsjöholm i Bäcks socken av Skaraborgs län, men kom efter militärstudier att bli stockholmare. Inom Jägareförbundet valdes han 1881 till styrelseledamot i centralavdelningen och var under tio års tid dess sekreterare. Han var också styrelseledamot i H.M. Konungens jaktklubb.

Kennelklubbens första styrelse bestod av den tidens ledande stövarmän. Sekreterare var nämligen jägmästare Lars Johan Hallgren, känd som uppfödare av stövare som gick under namnet ”Hallgrenska rasen”. I styrelsen ingick även hovjägmästaren och godsägaren Patrik Baron Seton och direktör Rudolf Hennings, båda mycket ivriga stövarjägare.

 

Pris för avelsarbete

Mycket av det arbete som väntade den nybildade Kennelklubben gick ut på att bringa ordning i det till både utseende och bruksegenskaper brokiga bestånd av stövare som då fanns. En stor skandinavisk hundutställning skulle dessutom arrangeras i Göteborg 1891.

Adolf Patrik Hamilton gick ur tiden 1910 och som tack och erkänsla för hans insatser instiftade Kennelklubben samma år Hamiltonplaketten, som enligt statuterna utdelas till ”den som genom framgångsrikt arbete gagnat hundaveln och härigenom i hög grad främjat klubbens syften”.

Vidare krävs att mottagaren ska ha varit aktiv uppfödare under minst tio år av aktuell ras. Bruks- och jakthundraser ska vara både prov- och exteriörmeriterade. Hamiltonplaketten delas ut vartannat år i samband med Kennelfullmäktige.

Släkten

Förre riksjaktvårdskonsulenten i Svenska Jägareförbundet Hans von Essen.

Svenska Jägareförbundets första riksjaktvårdskonsulent Harry Hamilton var son till A P Hamilton. Harry tillträdde sin tjänst 1938. A P Hamilton var också morfar till Lambart von Essen och därmed farmorsfar till förbundets förre riksjaktvårdskonsulent Hans von Essen (bilden), som tillträdde sin tjänst 1998.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.