måndag 11 december

Hund

Smålandsstövaren Helax blev historisk

Smålandsstövaren Helax är första bruna smålandsstövaren som blivit jaktchampion. Ägaren heter Gunnar Andersson och bor i Älvdalen.

Smålandsstövaren Helax i Älvdalen är smått historisk.
Han är den första bruna smålandsstövaren som blivit jaktchampion.

Enligt rasstandarden ska en smålandsstövare vara svart till färgen med bruna tecken över bland annat ögonen. För ett år sedan ändrades standarden så att leverfärgade hundar med gula tecken blev uppsatta under fel. Det innebär att en domare kan ge en sådan hund maximalt very good på utställning förutsatt att den är felfri i övrigt.

Elitetta
Helax tog i höstas två första pris på jaktprov (120+56 och 120+51) och därefter en etta på ett rörligt elitprov strax före jul. 
Och i lördags var ägaren Gunnar Andersson på utställning i Heby med sin Helax som fick bra kritik av domaren.
– Domaren tyckte Helax var av utmärkt typ men fick sänkt till good på grund av färgen. Good räckte dock som utställningsmerit för att han ska bli jaktchampion, berättar Gunnar Andersson, Älvdalen.
Helax som är 3,5 år är därmed den första helt bruna smålandsstövaren som blir jaktchampion. Svenska smålandsstövareföreningen tänker nu uppmärksamma Helax med ett speciellt pris i samband med årsmötet, berättar ordförande Tore Nilsson i Åseda.

Smal avelsbas
– Det är inte förbjudet att använda bruna smålandsstövare i aveln, men de har inte använts i aveln förmodligen på grund av policyn att de är felfärgade, säger Tore Nilsson.
– Det är synd att valpantalet minskar varje år, avelsbasen är så smal nu. Om vi ska bevara smålandsstövaren så måste vi nog börja ta in de bruna i aveln, säger Gunnar Andersson som varit jaktprovsdomare i 30 år. 
Han har haft tre finska stövare tidigare, alla jaktchampion.
– Helax är min fjärde jaktchampion. Smålandsstövaren är en mycket trevlig ras och en bra jakthund, säger Gunnar Andersson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.