onsdag 5 augusti

Hund

Publicerad 15 februari 2016 - 13:45

Kennelklubben verkar för renrasig jakthund

Kennelklubben intensifierar nu sitt arbete för att få fler att uppmärksamma fördelarna med en renrasig jakthund. Foto: Lars-Henrik Andersson

Eftersom omkring var tredje svensk jakthund är en blandras startar Svenska Kennelklubben ett arbete för att tillsammans med ras- och specialklubbarna få fler jägare att inse fördelarna med rasrena jakthundar.

 

I en längre artikel på Svenska Kennelklubbens hemsida framhålls fördelarna med att välja en renrasig jaktkamrat.
En renrasig hund är avlad för visst syfte. Dess jaktegenskaper har mejslats fram genom generationer av medvetet avelsarbete och förfinats och anpassats efter jägarnas behov och samhällets krav, betonar SKK i artikeln.
Men uppskattningsvis 30–40 procent av Sveriges cirka 80.000 aktiva jakthundar är blandraser – korsningar mellan två eller flera olika jakthundsraser.
Det är olika kombinationer av kortdrivare och älghundar, men även blandningar med retriever, stövare, kortbenta drivande hundar och andra raser.

 

Etiska riktlinjer

En aspekt är att korsningshundarna kan vara för skarpa i kontakten med vilt, framför allt vildsvin. Detta är något som SKK och Svenska Jägareförbundet sedan flera år jobbar med för att komma tillrätta med, till exempel genom anlagstest i vildsvinshägn och etiska riktlinjer.
På Kennelfullmäktige i oktober 2015 arrangerades en workshop kring blandrasfrågan. Diskussionerna handlade bland annat om skälen till att köpa en rasblandad hund och om det är möjligt att utvidga rashundarnas ursprungliga uppgifter för att locka nya jägargrupper – utan att ge avkall på rastypiska egenskaper.

 

Nya målgrupper

Vid den årliga träffen som SKK och jakthundsklubbarna har tillsammans med Svenska Jägareförbundet på Öster Malma, kommer frågan om renrasiga jakthundar i år att stå i fokus.
Där ska klubbarna spåna vidare på hur man når nya målgrupper, bolla idéer och ta del av varandras erfarenheter av de insatser som redan görs
– Gör vi det här bra har vi alla möjligheter att värva nya ägare till våra duktiga renrasiga jakthundar. Det kommer i slutändan att gynna hela jägarkåren, säger Britt-Marie Dornell, ordförande i Kennelklubbens jakthundskommitté, i artikeln på skk.se.

Hot mot små raser

Blandraser konkurrerar med renrasiga hundar om köparna. För numerärt små raser med snäva avelsbaser, till exempel de svenska stövarna, kan redan ett fåtal valpköpare som faller bort få förödande konsekvenser – även om dessa rasers nedgång har fler orsaker.
SKK:s mål är att 75 procent av alla hundar i Sverige ska vara rashundar, det gäller även jakthundarna.

Skribent

Marie Gadolin

marie.gadolin@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Instagram

Färre skadades
Antalet skadade och dödade hundar minskade med totalt 17 procent under 2015.
Gör din egen hundmat
Här får du några tips på hur du gör hundmat.
Jaga med förnuft när det är kallt
Sträng kyla är farligt för hunden
Varg angriper jämthund
Varning för starka bilder