tisdag 15 juni

Publicerad 10 juni 2021 - 15:14

Korta skjutavstånd och komplext krävande jaktsituationer är rödpunktsiktets främsta styrka gentemot ett förstorande optik.

Så får du din studsare att funka för alla jaktsituationer

En och samma jaktdag kan erbjuda olika förutsättningar för att skytten ska kunna känna sig trygg med att avlossa ett säkert skott.
Att kunna byta optik snabbt och smidigt på sitt vapen är därför en ovärderlig hjälp på vägen. Här kommer en historia från en av de första drevjakterna för mig från den gångna säsongen som beskriver fördelarna med att ha ett snabbfäste för optiken på sitt vapen.

Jag kommer fram till det anvisade passet, det är trångt, riktigt trångt. Viltstigarna som bildats av dovhjortsflockarna ger mig dock hopp om jaktlycka under den kommande såten. För tätt med djur verkar det sannerligen vara. Jag inser direkt att mitt kikarsikte med förstoringsgrad 3–12×50 inte kommer att vara till någon större hjälp utan byter i stället till mitt Aimpoint Micro H-2 utrustat med en LRP-arm som är ett perfekt hjälpmedel i trånga jaktsituationer likt denna.

   

Inför denna säsong har jag uppdaterat mitt gevär, en Browning X-Bolt med ett snabbfäste från Aimpoint. Då det är första gången jag använder mig av ett snabbfäste ville jag innan säsongens start säkerställa att träffbilden bibehålls. Efter flertalet av- och påmonteringar av både kikarsikte & rödpunktsikte på skjutbanan under mina träningspass innan säsongen så känner jag mig nu trygg att skifta optik beroende på rådande jaktsituation.

 

“Hundförare ett här, vi släpper nu i första såten”

Det är svårt att beskriva den förväntansfulla spänningen som alltid infinner sig när denna enkla men viktiga information levereras i jaktradion under oktobers första drevjakter.

Upptaget kommer tämligen snabbt. Messi, en münsterländer i sina bästa år, har hittat något spännande att sätta fart på. Vildsvin eller dovhjort är svårt att säga på skallet, men hundföraren kan säkert urskilja nyansskillnaden i münsterns ivriga skall.

Tycker mig höra att drevet närmar sig mitt lilla tillhåll i bokskogen. Är det önsketänkande eller är det faktum? Svårt att säga.

Har spanat ut två bra luckor som kommer att kunna erbjuda mig tillräckligt med utrymme för att kunna följa viltet och avlossa ett säkert skott.

Lägger an och svingar .308:an några gånger i luckorna som jag har spanat ut. Är jag snabb med första skottet så kommer jag att kunna leverera ett till utan problem.

 

Ögonen öppna

Det går fort när väl drevet är framme. Ser en skiftning i lövverket till höger om mig och får genast upp bössan i skjutställning.

En fin dovspets dyker upp i luckan och jag gör mig redo för att leverera ett välriktat skott likt de jag har gjort på skjutbanan så många gånger under sommarens träningspass. Det ledande djuret i flocken, bestående av fem handjur, markerar direkt för en god träff i bogpartiet och tumlar strax därefter omkull i lövverket. Då jag under hela sekvensen har båda ögonen öppna ser jag tydligt att resten av gruppen fortsätter förbi medan jag håller koll på det påskjutna viltet genom rödpunktsiktet och säkerställer att det är ett dödande skott som jag har levererat.

När pulsen har lagt sin en aning så levererar jag nyheten om det fällda viltet till jaktledaren.

”Bra jobbat, vi låter Messi köra på en stund till. Sitt kvar så länge så kommer vi och hjälper till med urtagningen när drevet är klart.”

 

 

Snabbare och säkrare. Med Aimpointsikte skjuter du med båda ögonen öppna.

Efter tillvaratagande av det fällda viltet och en snabb lunch är det dags för ett nytt drev. Denna gång har jag blivit placerad vid en åker som gränsar till en klövervall. Det erbjuder längre skjutavstånd och mer öppna ytor.

Jag väljer att behålla mitt rödpunktsikte på bössan, men inför starten av denna såt så lägger jag upp handkikaren som jag förvarat i min ryggsäck på tornkanten.

Efter några minuter får jag meddelande om att drevet är i gång, men det verkar dra åt fel håll för min del. Låter bössan vila mot tornets räcke och tar upp min handkikare för att spana av åkerkanterna.

 

Justerar för bättre skärpa

Har de mörka punkterna verkligen funnits där tidigare, tänker jag, när jag uppmärksammar några silhuetter vid ena åkerkanten. Justerar snabbt för att få bättre skärpa och ser till min glädje att det är en liten flock vildsvin som börjat röra på sig. Totalt är det sju stycken och inga kultingar i syne.

De är närmare 300 meter bort men de ser ut att röra sig mot mitt pass.

Låter handkikaren försiktigt sjunka ned bredvid mig. Plockar upp .308:an och vrider på mig sakta för att komma rätt i vinkel mot de antågande vildsvinen.

Kommer flocken inom skotthåll så kommer jag skjuta en av de tre minsta. Ser ut att vara årsgrisar på cirka 50 kilo.

De kommer närmare och mina förhoppningar ökar. Plötsligt är det något som stör och deras marsch mot mig avstannar ett tag. Jag ser öron och trynen som spelar, de kanske har känt doften av mig. Trots att vinden ligger rätt.

 

Rödpunkten på träffpunkten

Snart är de på benen igen. Om de fortsätter i samma riktning som de har nu så är de strax inom skotthåll. De springer lite för tätt för att jag ska kunna låta ett skott gå. Men när gruppen är på cirka 40 meters avstånd så saktar en av de tre, som jag har valt ut som skjutbara ur gruppen, ned en aning och presenterar ett perfekt skottillfälle. Jag reser mig upp från bänken och när jag har rödpunkten i mitten av djuret låter jag den sakta driva genom kroppen till det område där jag vill avlossa skottet och jag kan återigen leverera ett välriktat skott mot djuret som springer i full fart ute på fältet.

Skottet tar i framkant av bogen och vildsvinet gör en halv framåtvolt till följd av den höga hastigheten som den tidigare har sprungit i. De sex andra vildsvinen har försvunnit lika snabbt som de dök upp.

 

Byter snabbt

Efter såtens avslut och när allt vilt är tillvarataget så är det fortfarande ett fåtal timmar kvar tills skymningen. En av mina goda vänner som inte har haft någon jaktlycka denna dag frågar mig om jag är intresserad av att följa med till hans närliggande jaktmark för lite vakjakt. Efter en kort förflyttning i bil så är vi framme på hans jaktmark och jag byter snabbt och smidigt till mitt kikarsikte innan jag blir hänvisad till mitt pass för kvällen.

 

Fakta – Anpassa optik efter passets förutsättningar

Ett kikarsikte med variabel förstoring fyller många behov. Men att snabbt kunna byta ut det mot ett litet kompakt rödpunktsikte gör ditt vapen komplett för alla typer av jaktformer och situationer. Det är en lösning som jägare både i norr och i söder förr eller senare är i behov av.

Enklast och bäst är det naturligtvis om vi kan plocka av det befintliga kikarsiktet på några sekunder och ersätta det med ett rödpunktsikte – eller tvärtom. Förutsättningen är i båda fallen att optiken kan bytas snabbt och enkelt utan att vi förlorar precisionen från inskjutningen.

Aimpoints LRP-fäste är en snabbfästeslösning som finns i två olika varianter, en som är optimerad för Weaver och en som är optimerad för Picatinny.

 

Många lösningar

Aimpoint har ett brett utbud av högkvalitativa monteringslösningar optimerade för de självklara storsäljarna på vapenfronten, men det finns även flertalet kostnadseffektiva montagelösningar för äldre vapenmodeller.

– Utvecklingen kring snabbmontage har verkligen gått snabbt sedan jag började i branschen för ett antal år sedan, och prisbilden ligger på en mycket humanare nivå nu än den har gjort tidigare. Min rekommendation är att man tar med sig sitt vapen till en välsorterad jaktbutik så hjälper butikspersonalen dig att hitta den optimala fästeslösningen för just ditt vapen och dina behov. Önskar man i stället att få tips och råd direkt från oss så är man varmt välkommen att skicka ett mail till oss på info@aimpoint.se så hjälper vi dig att hitta en passande kombination, säger Alexander Nordin, ansvarig för Aimpoints försäljning på den svenska marknaden.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.