söndag 23 juli

Viltvård

Publicerad 18 juli 2016 - 07:51

Utsatta änder – så går det för dem

Hundratusentals uppfödda gräsänder sätts varje sommar ut av jägare, i hopp om en god fågeljakt kommande höst. Hur det går för dessa änder har länge varit ganska okänt. Därför startades för några år sedan ett forskningsprojekt om detta.

Under 2011–2013 ringmärk­te vi sammanlagt närmare 9.000 ällingar, som sattes ut på 15 ställen i Skåne, Småland, Västmanland och Uppland. Alla var uppfödda i fångenskap och sattes ut för jaktändamål. Vi har samarbetat med både större gods och mindre gårdar för att få en så rättvis bild som möjligt av hur det går för de gräsänder som sätts ut i Sverige.
Vi har under 2014 ringmärkt ytterligare ett tusental änder. De viktigaste resultaten så här långt är:
Var fjärde and sköts på den lokal där den sattes ut.
Andelen fällda änder av de utsatta varierade från 16 till 27 procent på årsbasis, men det var även en stor variation mellan de olika utsättningslokalerna inom varje år.
Vid jakten på utsättningsplatserna var i genomsnitt drygt var tredje fälld and vild, alltså inte en del av den utsatta skaran. Även här var det stor variation mellan lokaler och år.
Under projektets första år sköts fler honor än hanar, men detta vände under 2012 och 2013. I slutändan har det totalt sett skjut­its lika många hanar som honor.
Totalt har 73 av de utsatta änderna återfunnits på helt andra platser än där de sattes ut. Av dem fälldes 67 vid jakt. 58 av de 73 änderna åter­ fanns i Sverige, 11 i Danmark, tre i Tyskland samt en i Polen.

Följer vilda änders mönster
Med enstaka undantag ser det geografiska återfyndsmönstret hos de utsatta änderna ut precis som hos vilda änder. Trots att flyttlängden generellt är kortare hos utsatta änder än hos vilda, visar våra resultat att de har kapacitet att genomföra samma långa flyttningar som sina vildfödda artfränder. De flyttar också åt samma håll och uppsöker samma övervintringsområden som de vilda.
Att endast var fjärde utsatt gräsand skjuts på stället den sattes ut var en förvånande låg siffra. Även om det är stor variation mellan gårdarna i hur intensivt man jagar, verkar det överlag vara en stor andel av de utsatta änderna som inte kommer till direkt nytta i utsättarnas jakt.
Trots att många änder alltså undgår att bli skjutna på utsättnings­platsen var det en låg andel änder som rapporterades skjutna utanför de ställen där de sattes ut.
Räknar man bort dem som sköts på utsättningsplatserna var det endast en procent av de utsatta änderna som återfanns och rapporterades. Denna siffra kan jämföras med ringmärkta vilda änder som har en återfyndschans på omkring tio procent.
Detta tyder på att utsatta svens­ka änder generellt har en betydligt sämre överlevnad än vilda, vilket också stämmer överens med tidigare studier i andra länder.

Pär Söderquist, Johan Elmberg och Gunnar Gunnarsson
Högskolan Kristianstad

Så gjorde vi

På var och en av utsättningsgårdarna ringmärktes mellan 100 och 1.000 ällingar.
Varje utsättare skötte änderna och jagade precis som tidigare år.
Alla ringmärkta änder som fälldes av utsättaren rapporter­ades till oss. De flesta som fällts utanför utsättningsplatsen har rapporterats via Ringmärkningscentralen vid Naturhistoriska Riksmuseet.
Förutom de deltagan­de markägarna har projektet haft stor hjälp av HS Jakt och Landskapsservice i Vittskövle och av Sveriges Yrkesjägareförening.
Forskningen finansieras av Naturvårdsverkets Viltforskningsmedel och Jägareförbundets forskningstjuga.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Mest läst

   För inloggade!
   Bygg ditt eget jakttorn
   Älgjakt
   Så blir höstens älgjakt
   Byggtips!
   Så bygger du en hundgård
   Opinion
   Landets hetaste jaktdebatt
   Jägarnas annonstorg
   Hundar, prylar och jaktmark
   Drömjakt
   Här finns någonstans att jaga
   Podcast
   Landets största podcast om jakt
   Provläs Svensk Jakt
   Bläddra i senaste numret
   Quiz
   Känner du igen hundarna?

   Mina artiklar

   För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

   Samtidigt på JaktPlay

   • Drevjakt på vildsvin och älg
    av JaktPlay den juli 23, 2017 kl 00:03

    Jakt i älg- och vildsvinsskogar. (2600) Inlägget Drevjakt på vildsvin och älg dök först upp på JaktPlay. […]

   • Långhållsskytte från grunden med Ulf Lindroth & Thomas Haugland
    av JaktPlay den juli 23, 2017 kl 00:03

    Det är möjligt att det finns kulskyttar som inte alltid vill bli bättre. De kan i så fall sluta läsa här. Den här trailern och den här filmen är ändå inte för dem. (582) Inlägget Långhållsskytte från grunden med Ulf Lindroth & Thomas Haugland dök först upp på JaktPlay. […]

   • Absolut älgjakt 3
    av JaktPlay den juli 23, 2017 kl 00:03

    Följ med Sundellhunting-teamet på spännande löshundsjakt på älg under säsongen 2016–2017. Hela filmen! (1012) Inlägget Absolut älgjakt 3 dök först upp på JaktPlay. […]

   • JAKTFEBER – dovhjortsjakt
    av JaktPlay den juli 23, 2017 kl 00:03

    Följ med på dovhjortsjakt i Östergötland. (1487) Inlägget JAKTFEBER – dovhjortsjakt dök först upp på JaktPlay. […]

   • Jaktfilm.se
    av JaktPlay den juli 23, 2017 kl 00:03

    Välkomna som medlemmar på Jaktfilm.se – Din rörliga jaktkanal på nätet. Här ser du samtliga filmer i jaktfilmsserierna Jakt & Jägarliv, Dianas Stigar och Jaktlust … (745) Inlägget Jaktfilm.se dök först upp på JaktPlay. […]

   Taggar