onsdag 26 april

Viltvård

Publicerad 8 januari 2016 - 12:52

Så stödutfodrar du rådjur

Enligt en undersökning från SLU, Skogsforsk och Uppsala universitet lägger jägare i Sverige ut sammanlagt 265 miljoner kronor på viltutfodring under ett år. Foto: Kenneth Johansson

Jägare är viltvårdare. Och viltvårdare stödutfodrar rådjur de vintrar det behövs.
Så här gör du för att komma igång.

Stödutfodring behövs inte en mild och snöfattig vinter. Rådjuren klarar sig då på egen hand. En sådan vinter kan det vara bättre att spara resurserna till en vinter då rådjuren verkligen behöver din hjälp.

Men om det kommer mycket snö eller blir hård skare under längre perioder kan det däremot bli väldigt besvärligt för rådjuren. Upp till 40 procent av rådjursstammen riskerar då att dö svältdöden om de inte stödutfodras.

Främst är dödligheten hög hos kid, ettåriga djur och äldre djur.

Stödutfodring leder dessutom till förbättrad reproduktion bland rådjuren. Du får alltså fler födda kid om du vårdar rådjuren genom att stödutfodra dem en hård vinter.

Utfodra rådjur med krossat spannmål, pellets eller annat kraftfoder. Pellets är ett mycket bra foder för rådjuren, men tyvärr börjar priset för till exempel Renfor bli väldigt högt.

Att köpa krossat korn eller havre i affären är också dyrt, det kan därför vara en mycket bra affär att höra med någon lokal lantbrukare om de har krossat spannmål till försäljning.

 

 

Ensilage med hög proteinhalt är också ett utmärkt foder. Fördelen med ensilage är att rådjuren får i sig vätska när de äter det. Dessutom är det ett tämligen billigt alternativ som är anpassat till rådjurens behov.

Ställer du ut en hel ensilagebal tar du bort plasten på sidorna och låter plasten sitta kvar på överdelen som ett skyddande tak. Riv gärna loss ensilage från balen med jämna mellanrum och sprid ut det så att fler rådjur får möjlighet att komma åt det åtråvärda fodret.

Nackdelen med att utfodra med ensilage är att det krävs traktor för att få ut en hel ensilagebal.

 

 

Torkade brännässlor eller tidigt skördat hö med bra näringsvärde är också bra rådjurfoder, liksom överbliven frukt från matvaruaffären, eller fällda aspar. Däremot är sent skördat hö med låg proteinhalt inte ett lämpligt rådjursfoder.

Det är aldrig för sent att börja sköta om rådjuren men stödutfodringen får bäst effekt om du börjar i tid och anlägger din utfodringsplats med fri sikt för rådjuren. Detta för att i möjligaste mån undvika att rådjuren attackeras av lodjur vid foderplatsen.

 

Flera automater

Tänk på att sätta ut flera foderautomater eller sprida fodret över ett större område. Om du bara har en automat är risken stor att de unga eller svaga djuren, alltså de som är i störst behov av energitillskott, aldrig får komma fram till automaten och dör av svält intill foderplatserna.

Har du inte utfordrat tidigare under vintern ska du söka upp rådjuren där de är och påbörja utfodringen där. Under vintern hittar du vanligtvis rådjuren i äldre granskog där det finns gott om blåbärsris.

 

Sluta inte för tidigt

Sprid ut fodret i högar över ett mindre område. Har du inte fodrat tidigare under året går det trots allt bra att börja med tillskottsfoder direkt. Lämpligt startfoder är frukt, grönsaker eller pellets. Risken att rådjuren ska föräta sig och dö av kraftfoderförätning är liten.

Oavsett när du inleder stödutfodringen av rådjur är det mycket viktigt att inte sluta med utfodringen för tidigt. Ge rådjuren mat tills de har tillgång till naturlig föda. Ofta försvinner de självmant från utfodringsplatserna när de hittar naturlig föda.

Då återstår det bara att borsta ut överblivet foder ur automaterna och städa. Efter vintern blir det mycket spillning och foderrester runt varje foderautomat eller foderhäck, som det kan vara klokt att kratta ihop och köra bort eller bränna upp. Ibland handlar det om stora mängder.

Undvik vägarna

Tyvärr väljer en del att utfodra på platser där rådjuren tvingas gå över större, hårt trafikerade vägar för att komma åt fodret. Det leder ofta till trafikolyckor med i värsta fall både personskador och trafikdödade rådjur.
Med en smart vald foderplats kan du istället leda rådjuren från trafikerade vägar.
Tänk till innan du anläger din utfodringsplats!

Senaste nytt

  Mina artiklar

  För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

  Opinion
  Landets hetaste jaktdebatt
  Tio frågor
  Vad kan du om våra predatorer?
  Quiz
  Känner du igen hundarna?
  Drömjakt
  Här finns någonstans att jaga
  Jägarnas annonstorg
  Hundar, prylar och jaktmark
  Podcast
  Landets största podcast om jakt
  Provläs Svensk Jakt
  Bläddra i senaste numret
  Byggtips!
  Så bygger du en hundgård
  Viltrecept
  Vilt, klimatsmart och gott
  För inloggade!
  Bygg ditt eget jakttorn

  Mest läst

   Taggar

   Svensk Jakt på Instagram

   • Vi närmar oss tiden då älgkorna stöter bort fjolårskalvarna. En god anledning att vara extra uppmärksam i trafiken den här årstiden, då de bortstötta fjolingarna ofta uppträder förvirrat i sin nya, otryggare, livssituation.
Foto: Martin Källberg
   • Våren rycker allt närmare. Foto: Kenneth Johansson
   • Orrspel. Foto: Kenneth Johansson
   • IWA-mässan inleddes på fredagen i Nürnberg. Vår vapen- och skytteredaktör Ulf Lindroth bevakar mässan och har hittat en ny godbit i form av den här enkelskottaren från Merkel i kaliber .308 Win.
Läs mer på svenskjakt.se!
   • Trevlig helg! Foto: Johnny Olsson #älg #jaktglädje #fredag
   • Ett fantastiskt vilt!
Foto: Kenneth Johansson

   Samtidigt på JaktPlay