torsdag 18 april

Viltvård

Malåsnaran godkänd efter fem år

Fredrik Lundmark med sin Malåsnara. Foto: Bernt Karlsson

Malåsnaran godkändes tidigare i våras av Naturvårdsverket. Den är konstruerad av Fredrik Lundmark, Mörttjärn, Malå, och har godkännandenummer L122.

Det finns sedan tidigare tre typgodkända fotsnaror för fångst av rödräv: Jans Catcher, Åbergs fotsnara samt Lulesnaran.
Fredrik Lundmark, som till vardags arbetar som konstruktör, har plockat det bästa från var och en av dessa och skapat en fjärde modell men med samma funktion och verkningssätt.
Trampplattan är utformad som på Åbergs fotsnara men något bredare. Själva fotsnaran och dragfjädern överensstämmer i stort med Jans Catcher och plaströret har samma mått som Lulesnaran men har något tjockare väggar.
– Man kan säga att Malåsnaran är en hybrid av de fotsnaror som redan finns. säger Fredrik Lundmark, som inte har inte för avsikt att starta tillverkning för försäljning i större skala, utan bara för att tillgodose jägarnas behov i det område där han bor.

 

Fem års handläggning
Naturvårdsverket, som handlagt ärendet i fem års tid (!), skriver i sitt beslut att likheterna med de tre redan godkända fotsnarorna gör att Malåsnaran inte behöver testas, men att skillnaderna ändå är tillräckligt stora för att Malåsnaran ska ses som en ny typ.
Fotsnaran är ett humant och effektivt fångstredskap, som får användas på snötäckt mark i de fyra nordligaste länen. På en fotsnara är det en plastinklädd, tunn vajer som dras åt kring rävens fot strax ovanför tassryggen, när den stiger på trampplattan. För att få fånga räv med fotsnara krävs utbildning och så kallat fångstkort.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay