fredag 19 april

Viltvård

Leta reda på minklyorna

Spillning och bytesrester brukar ge besked om var en minkkull gått fram och med hjälp av en hund brukar det i allmänhet gå lätt att hitta själva minklyan. Foto: Bernt Karlsson

Konsten att fånga mink är konsten att hitta bra fångstplatser! Sommaren är rätt tid att inventera markerna. Den som lyckas hitta en minklya har det väl förspänt inför den kommande säsongen.

Minklyor är alltid bra fångstplatser. De används inte bara som yngelplats under försommaren utan också som daglega under övrig tid på året. Ofta har en mink flera legor inom sitt revir. Vanligen består dessa av enkla håligheter under trädrötter i strandbrinken.

Den andra typen består av mer vidlyftiga håligheter i stenkistor eller brofästen. Dessa legor eller lyor ligger oftast i direkt anslutning till vatten, men utom räckhåll för både högvatten och svallis. Det är här minkhonan vanligen föder sin kull. Det sker i maj–juni.

Sommaren är rätt tid att leta efter minklyor. Spillning, bytesrester och nötta gångar brukar avslöja var en minkkull håller till och med hjälp av hund brukar det i allmänhet gå bra att lokalisera även själva lyan.
När man väl hittat den har man också en bra utgångspunkt för den kommande säsongen.

 

Genomgångsfälla

Under barmarkssäsongen kan lämpligen en fälla av genomgångstyp placeras framför huvudingången. Fällan täcks sedan över med jord och sten. Det gör inte så mycket att man möblerar om en smula vid grytet. Även om den gamla revirhonan kanske inte
låter sig luras så lätt, så brukar i alla fall ungminkarna och nytillkommande individer utan särskilt lång betänketid acceptera fällan som ett naturligt inslag i miljön.

Även vintertid kan man med fördel utnyttja minklyan som fångstplats. Då är det lämpligt att använda en betad slagfälla, som placeras intill grytöppningen. Gärna i kombination med någon form av dragåtel och doftlockmedel.

Även om betet i en minkfälla kan hålla sig färskt ganska länge bör det ändå bytas då och då. Minken tar ogärna surt agn.

Det ökar också fångstligheten om man förser fällan med invändigt kamouflage. Gammalt löv och visset gräs är bra inredningsmaterial.

Bygg ett minkgryt

Hittar du inget minkgryt på sina jaktmarker får man i värsta fall lov att bygga ett, vilket är ganska enkelt. Allt som behövs är spett, spade, yxa och såg.
Du går tillväga på samma sätt som när du gräver in en fälla i strandbrinken, bara med den skillnaden att fälltunneln mynnar in i en rymlig bolåda, storlek cirka 50 x 50 centimeter och 30 centimeter hög. Bolådan förses med lock så att den enkelt kan vittjas.
När det är dags för fångst ställer du bara in en betesgillrad slagmekanism. I en sådan bolåda tar minken gärna daglega och går då fast i fällan.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay