lördag 24 juni

Viltsmak

Publicerad 30 oktober 2015 - 11:54

Viltkött – idealiskt med lätt brynt yta

Vilt har en fantastisk smak i sig och är därför idealiskt att äta rått eller ”sotat”, det vill säga bara snabbt halstrat i het panna. Bland det godaste som finns är viltkött med en lätt brynt yta, fast rått inuti.

Väljer du älg, som har grova fibrer, är det ­säkrast att välja en mör bit som innanlår eller filé så att det inte blir segt. Rådjur, dovhjort och unga kronhjortar har däremot finare muskel­fibrer, så där kan du stycka stekarna anatomiskt och använda även rostbiff och fransyska till råbiff och sotat kött.

Sotat kött med asiatisk sallad
Kombinationen viltkött och asiatisk sallad med lite sötsalt dressing är fantastisk. 

Kött
Cirka 400 gram mört viltkött av älg, kronhjort, dovhjort eller rådjur.
Putsa köttet så du får ett block som är två, tre centimeter högt, max tio centimeter brett.
Salta köttet och bryn det i het panna, 30 sekunder på varje sida. Skiva det i tunna skivor och lägg på salladen. Servera direkt!

Sallad
1 papaya
1 paprika – gul, orange eller röd
0,5 gurka
4 salladslökar
2 centimeter röd chili, finhackad
cirka 20 haricots verts, kokta
4 stavar blekselleri
1 dl mungroddar
1 kruka koriander
1 dl cashewnötter

Koka haricots verts tills de är knappt mjuka och kyl dem i 
isvatten. Skär papayan, paprikan och gurkan i ganska stora bitar. Strimla salladslöken fint, skär bleksellerin i 0,5 centimeters skivor. 
Blanda allt, men vänta med att lägga på cashewnötterna till strax innan servering.
Vänta också med att hälla på dressingen till serveringen. Får salladen stå länge med dressing blir den trist. Ät salladen max en timme efter att du hällt på dressing­en.

Asiatisk dressing
1 dl fisksås (finns på asiatiska hyllan i livsmedelsbutiken)
1 dl pressad lime
0,5 dl råsocker
Blanda alla ingredienser.

Råbiff med äggula
4 portioner

Cirka 400 g välhängt kött av rådjur, dovhjort, kronhjort eller älg 
1 msk olivolja
Worcestershiresås, några stänk
1 tsk pepparrot, finriven eller 
1 tsk dijonsenap
20 kapris, hackade
1 msk gräslök, finstrimlad
1 msk rödlök, finhackad
Salt och nymald svartpeppar
1 äggula till varje råbiff

Tärna först köttet och hacka det sedan fint med vass kniv. Lägg det i en kyld skål.
Blanda ner worcestershiresås, olivolja, pepparrot, kapris, lök och gräslök, vänd varsamt så att köttet inte blir för kompakt. 
Forma fyra råbiffar. Lägg en äggula på toppen av varje biff. Strö över lite hackad lök eller gräslök. Peppra. Servera med ett gott bröd.

Råbiff med löjrom
4 portioner
Cirka 400 g välhängt kött av rådjur, dovhjort, kronhjort eller älg 
1 äggula
1 knapp tsk dijonsenap
1 tsk sherryvinäger eller balsamvinäger
1 msk olivolja
20 kapris, hackade
1 msk gräslök, finstrimlad
1 msk rödlök, finhackad
Salt och nymald svartpeppar

Till servering
Cirka 40 g löjrom
4 tsk crème fraiche
Tärna först köttet och hacka det sedan fint med vass kniv. Lägg det i en kyld skål.
Blanda ner äggula, senap, vinäger, olivolja, kapris, lök och gräslök. Vänd varsamt så att köttet inte blir för kompakt. Forma fyra råbiffar. Lägg en liten klick crème fraiche på toppen och sedan löjrom. Strö över lite hackad lök och gräslök. Peppra. Servera med ett gott bröd.

Recept & Foton: Lena Runer

Tips!

Var noga med hygienen och temperaturen när du tillagar råbiff.
Tvätta händerna noga.
Använd gärna engångshandskar.
Se till att skärbräda, skålar, kniv och övriga redskap är rena. Använd gärna engångs­skär­bräda i plast.
När du har hackat köttet till råbiffen, lägg det i en kall skål som du sedan sätter in i kylen direkt.
Hackat rått kött bör helst inte förvaras längre än en dag i kylen.
Om man äter rått kött är det säkrast att använda kött som först varit fryst. Detta för att eliminera den minimala risken för parasiter.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

    Mina artiklar

    För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

    Jägarnas annonstorg
    Hundar, prylar och jaktmark
    Quiz
    Känner du igen hundarna?
    För inloggade!
    Bygg ditt eget jakttorn
    Byggtips!
    Så bygger du en hundgård
    Älgjakt
    Så blir höstens älgjakt
    Provläs Svensk Jakt
    Bläddra i senaste numret
    Opinion
    Landets hetaste jaktdebatt
    Drömjakt
    Här finns någonstans att jaga
    Podcast
    Landets största podcast om jakt

    Mest läst

      Svensk Jakt på Instagram

      • Ursus arctos
Foto: @johnnyolsson67
      • Lördag och söndag, 3-4 juni, bevakar vi @jagareforbundet årsstämma på Öster Malma.
Följ rapporteringen på svenskjakt.se!
      • Pandion haliaetusFoto: Kenneth Johansson
      • Den här årstiden gäller det att hålla extra koll på var man sätter fötterna under skogspromenaden... Foto: Martin Källberg/Svensk Jakt
      • På måndag inleds vårjakten på råbock i delar av landet. Ska du ut och göra ett försök med bockarna? #jakt #svenskjakt #vårjakt #vårbock
      • Svensk Jakt nr 5 är nu ute! Detta nummer innebär seriestart för vår nya storsatsning, Jaktresan i Sverige.
Vill du hänga med på resan? Som medlem i Jägareförbundet får du tidningen i brevlådan och/eller som e-tidning varje månad!

      Samtidigt på JaktPlay