torsdag 18 april

Viltsmak

Vilt med asiatisk inspiration

Foto: Lena Runer

Viltkött passar utmärkt att tillaga med asiatisk inspiration. En rundbottnad wokpanna används till dessa två recept. Wokpannan är avsedd att användas på en gasspis för att värmen ska komma åt över hela botten. Det fungerar även utmärkt att, som här, ställa den i glödbädden på grillen.

Asiatisk buljongsoppa med vildsvinsfilé och pak Choi
4 personer
Foto: Lena Runer500 g vildsvinsfilé, tunt skivad
4 portioner äggnudlar
1 pkt salladslök, tunt skivad
2 morötter, skalade och tunt strimlade på längden
3 dl böngroddar
2 huvuden pak choi, skivade
2 tomater, urkärnade och hackade
1 kruka koriander, hackad
1 l viltbuljong eller 1 l vatten och två buljongtärningar
1 grön chili, urkärnad och ­strimlad
50 g cashewnötter, grovt ­hackade

Koka nudlarna enligt förpackning­en, spola med kallt vatten och låt rinna av i durkslag. Fördela nudlar och grönsaker i portionsskålar. Koka upp buljongen med den skivade chilin, låt koka några minuter. Tillsätt köttet och stäng av plattan, rör om ett par varv och fördela kött och buljong i skålarna. Toppa med koriander och nöthacket.

Grillwokad älgrostbiff med grönsaker och shiratakinudlar
4 personer
Foto: Lena Runer800 g älgrostbiff, strimlad
400 g shiratakinudlar
1 röd paprika, strimlad
2 morötter, skalade, delade och tunt skivade
150 g purjolök, tunt skivad
200 g minimajskolvar, delade på längden
¼ vitkålshuvud strimlat
200 g champinjoner, skivade
1 kruka mynta, hackad
2 msk sesamolja till wokningen

Marinad till köttet
2 msk sesamolja
0,5 dl rapsolja
1 msk färsk ingefära, riven
1,5 msk tamarisoja
1 röd chili, mild, skivad
2 msk koriander, färsk hackad

Blanda marinaden med det striml­ade köttet och låt stå minst en timme innan tillagning.

Woksås
4 msk ostronsås
1 msk tamarisoja
2 msk fisksås
1 msk kycklingfond, flytande
2 krm svartpeppar, malen
3 vitlöksklyftor, finhackade

Förbered nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Värm wokpannan riktigt het, lägg i grönsakerna först och woka dem nästan klara. Lyft upp grönsaker­na och woka köttet hastigt i riktigt varm panna. Lägg tillbaka grönsakerna, tillsätt nudlarna och woksåsen. Blanda runt och låt nudlarna bli varma. Strö hackad mynta över innan servering.

Matnyttigt från det asiatiska köket

Shiratakinudlar tillverkas av mjöl som utvinns från en växt som heter konjakknölkalla. De är smakneutrala och passar bra i soppa, wok och sallad. Nudlarna innehåller bara tre gram kolhydrat­er per portion och passar därför bra om man följer en LCHF-diet. Kalorinivån är låg, bara tio kalori­er per portion, vilket även passar om man följer 5:2-dieten. Shiratakinudlar finns numera att köpa i de flesta livsmedelsbutiker.
Ostronsås framställs genom att koka ostron i saltlag, soja och kryddor. Fisksås är en asiatisk smak­sättare som tillverkas av ferment­erad – jäst – fisk. Den finns i olika varianter och en del är smaksatta med örter och kryddor.
Tamarisoja är en japansk soja som är framställd av enbart soja­bönor, till skillnad från ”vanlig” soja som även innehåller vete.
Pak choi är en bladgrönsak och kallas ibland åkerkål eller salladskål. Det är en vanlig ingrediens i asiatisk matlagning. Kan ersättas med kinakål eller vitkål.
Koriander är en krydda som många älskar, men andra har svårt för. I det senare fallet går den att ersätta med mynta eller thailändsk basilika.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.