tisdag 19 mars

Viltsmak

Färs för snabba middagar

Foto: Lena Runer

Tre förslag på rätter med färs som går fort när tiden är knapp.

Vildsvinsköttbullar i tomatsås
4 personer
Tomatsås
2 burkar hela skalade tomater, av god kvalitet
0,5 gul lök, skalad och finhackad
2 klyftor vitlök, tunt skivade
0,5 dl olivolja
3 msk tomatpuré
1 tsk socker
2 msk rödvinsvinäger
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
0,5 tsk torkad salvia
1 tsk torkad oregano

Fräs lök och vitlök i olivoljan i en stor kastrull cirka tre minuter. Tillsätt burktomaterna, tomatpuré, socker och örtkryddor. Rör om och koka tomatsåsen i 10-20 minuter på låg värme, gärna längre. Täck med lock så stänker det inte ut så mycket. När tomatsåsen har kokat ihop smakar du av den med salt, peppar, socker och vinäger.

Köttbullar
500 g vildsvinsfärs
0,5 gul lök, skalad och finhackad
1 klyfta vitlök, riven
0,5 dl ströbröd
1 dl parmesanost, fint riven
1,5 dl grädde
1 ägg
Rapsolja och smör till stekning
Salt och grovmalen svart­peppar

Blanda ströbröd med grädde i en bunke. Låt svälla några minuter.
Svetta lök och vitlök i en stek­panna och blanda ner i strödbrödsblandningen, tillsätt ägget.
Blanda ner färs och ost i smeten, rör sedan hastigt ihop den. Över­arbeta inte köttbullssmeten, då blir den trådig. Salta och peppra efter tycke och smak.
Provstek en liten klick köttbulls­smet och smaka av med mer salt eller peppar om det behövs.
Forma köttbullar med händerna. Ta lite olja eller vatten på händerna så blir det inte så kladdigt. Stek köttbullarna i olja och smör i en panna. Lägg över köttbullarna i tomatsåsen. Koka färdigt köttbullarna i 5–10 minuter på låg värme. Servera med spaghetti eller potatis.

Gratinerad tortellini med viltfärs
4 personer
500 g viltfärs
2 förpackningar färsk tortellini med ostfyllning
1 gul lök, skalad och hackad
1 vitlöksklyfta, skalad och riven
2 burkar crème fraiche (4 dl)
200 g ost, riven
Rapsolja och smör till stekning
Salt
Grovmalen svartpeppar

Ställ in ugnen på 200 grader.
Svetta löken och vitlöken i en stekpanna med olja och smör.
Tillsätt viltfärsen och bryn den färdig.
Salta och peppra, tillsätt crème fraiche och koka upp. Sänk där­efter värmen och låt färssåsen puttra.
Koka upp vatten till pastan under tiden. Koka pastan lite kortare än beskrivningen på förpackningen, den ska ju senare in i ugnen en stund och kommer att bli klar där.
Slå upp pastan i durkslag, lägg den därefter i en ugnsfast form. Häll färssåsen över pastan och strö på den rivna osten.
Gratinera i ugnen till dess den fått fin färg.
Servera med kokt broccoli och tomatsallad.

Viltfärsgulasch
4 personer
500 g viltfärs
1 gul lök, skalad och hackad
4 potatisar, skalade och tärnade
2 morötter, skalade och tärnade
1 paprika, tärnad
2 msk olja
6 dl vatten
1 köttbuljongtärning
500 g krossade tomater
2 tsk kumminfrön, mortlade
1 tsk timjan, torkad
Salt och peppar

Fräs alla grönsaker och köttfärs i olja i en kastrull eller gryta. Tillsätt vatten, köttbuljongtärning, krossade tomater och kryddor. Låt koka cirka tio minuter.
Smaka av med salt och peppar. Servera soppan med ett gott bröd och crème fraiche.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.