torsdag 27 april

Viltsmak

Svetsa en egen grillställning för vildsvin

Tråg för grillkol: Använd ett halvt oljefat eller gör en rektangulär låda som på bilden. Hål för fastsurrning: Gör gärna hål i ­järnet så att du kan surra fast vildsvinet med ståltråd. Foto: Lena Runer

Tråg för grillkol: Använd ett halvt oljefat eller gör en rektangulär låda som på bilden. Hål för fastsurrning: Gör gärna hål i ­järnet så att du kan surra fast vildsvinet med ståltråd. Foto: Lena Runer

Ställningen på bilden är en avancerad konstruktion som står på Öster Malma.

Rök kött på samiskt vis

Suovas är det samiska ordet för ”lättrökt”. Sedan urminnes tider har renskötare och jägarfolk ökat hållbarheten på renkött och annat vilt genom att salta och röka. Varför inte prova själv?

Foto: Torsten Mörner

Så undviker du de vanligaste misstagen i kötthanteringen

Vilka misstag ska man undvika när man hanterar vilt och viltkött – och vad händer när man gör ett misstag?

Nu kommer Livsmedelsverket med rekommendationen att skära bort minst en decimeter opåverkat kött runt sårkanalen, samtidigt som restriktionerna för gravida och barn plockas bort. Foto: Lars-Henrik Andersson

Skär bort mer kött runt sårkanalen

Skär bort minst en decimeter opåverkat kött runt sårkanalen.
Det är de nya, skärpta, rekommendationerna som Livsmedelsverket går ut med.
Däremot tar verket bort restriktionerna för gravida och barn. Så länge man följer de nya råden vill säga.

Kurs: Så styckar du klövvilt

I två olika webbaserade filmutbildningar kan du lära dig att stycka och ta tillvara på klövvilt. En kurs handlar om älg, rådjur och hjort och den andra kursen riktar sig mot vildsvin.

”Är det inte dags att börja marknadsföra sin egen verksamhet?”

I flera år har Jägareförbundet utbildat viltundersökare, jägare som ska kunna göra en grundläggande undersökning av fällt vilt. Men hur många vet vad en viltundersökare är och gör? Varför marknadsför inte förbundet sin verksamhet?

Störst samband med positiva attityder till jakt har konsumtion av viltkött. Det visar en avhandling från SLU. Foto: Olle Olsson

Viltkött viktigast för synen på jakt

Jakt är fortfarande till mycket stor del accepterad och integrerad i Sverige. Det visar en avhandling från Sveriges lantbruksuniversitet.
Stödet är framför allt kopplat till konsumtion av viltkött och att ha vänner som jagar.

Forskare har upptäckt oväntat mycket matförgiftningsbakterier i vildsvin. Foto: Torsten Mörner

Oväntat mycket bakterier i vildsvinskött

40 procent av vildsvinen bär på matförgiftningsbakterier som Salmonella och Yersinia. Det visar en studie från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Förkokta glaserade revbensspjäll från ett ungt vildsvin på grillen. Foto: Torsten Mörner

Revbenen är delikatesser

Med den ökande vildsvinsstammen har vi tillgång till en ny delikatess – revbensspjäll. Även från andra djur är köttet vid revbenen alldeles utmärkt att ta tillvara. Det går exempelvis förträffligt att använda köttet till rullader, eller varför inte göra sin egen bacon.

Vildsvinslår som torkats i duk i fyra månader. Vildsvin har ett mjukt fett och är alldeles utmärkt att salta och torka. Foto: Torsten Mörner

Förädla genom att torka

Viltkött är en fantastisk råvara. Ett sätt att förädla kött är att torka det. I Sverige är vi ännu inte så bra på att förädla vilt­köttet och göra charkuteriprodukter av det, men en förändring verkar vara på gång.

Senaste nytt

    Mina artiklar

    För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

    Jägarnas annonstorg
    Hundar, prylar och jaktmark
    Quiz
    Känner du igen hundarna?
    Viltrecept
    Vilt, klimatsmart och gott
    Tio frågor
    Vad kan du om våra predatorer?
    För inloggade!
    Bygg ditt eget jakttorn
    Opinion
    Landets hetaste jaktdebatt
    Podcast
    Landets största podcast om jakt
    Provläs Svensk Jakt
    Bläddra i senaste numret
    Drömjakt
    Här finns någonstans att jaga
    Byggtips!
    Så bygger du en hundgård